Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 11 2022

Και «μαύρη»... άνοιξη με το κόστος του ρεύματος! - Το… στοιχειωμένο φορτίο της Ουκρανίας -Πώς «ρέφαρε» η Puratos

Και «μαύρη»... άνοιξη με το κόστος του ρεύματος! - Το… στοιχειωμένο φορτίο της Ουκρανίας -Πώς «ρέφαρε» η Puratos

ΣΙΤΗΡΑ: Μπορεί οι τιμές των τροφίμων να έχουν καταγράψει μικρή αποκλιμάκωση τις τελευταίες εβδομάδες μετά και τη «συμφωνία» για τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, αλλά η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή. Τα προβλήματα που έχουν οδηγήσει σε φόβους για επισιτιστική κρίση δεν λύνονται εν μία νυκτί, όπως μας θυμίζει και η τύχη του πρώτου πλοίου που «δοκίμασε» τη συμφωνία μεταφέροντας 26.000 τόνους καλαμποκιού.

Πρόκειται για το M/V Razoni. To πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο έξω από τις τουρκικές ακτές αναμένοντας οδηγίες για απόπλου προς νέο προορισμό, καθώς το φορτίο του αναμένεται να μεταπωληθεί.

Όπως είπε ο πράκτορας του πλοίου στους Financial Times, ο αρχικός αγοραστής στο Λίβανο απέρριψε το φορτίο λόγω αμφιβολιών για την ποιότητά του.

Οι περιπέτειες του φορτίου καλαμποκιού δείχνουν αφενός τις μεγάλες προκλήσεις στην προσπάθεια αποτροπής της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και ομαλοποίησης των συνθηκών στο διεθνές εμπόριο και αφετέρου εγείρουν ερωτηματικά για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σιτηρά που παραμένουν εγκλωβισμένα στα ουκρανικά λιμάνια

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Μαύρα μαντάτα για τους καταναλωτές έρχονται από τη Βρετανία.

Δεν είναι μόνο ότι η εταιρεία συμβούλων Cornwall Insight, μια από τις πλέον αξιόπιστες, προβλέπει ότι το πλαφόν στην τιμή ρεύματος (σ.σ. ορίζει το μάξιμουμ που μπορούν να χρεώσουν οι εταιρείες τους βρετανούς καταναλωτές που δεν έχουν σταθερά συμβόλαια) από τις 1.971 λίρες το χρόνο θα φτάσει στις 4.427 λίρες. Είναι το πώς θα κλιμακωθεί η αύξηση.

Συγκεκριμένα εκτιμά ότι το κόστος θα εκτιναχθεί στις 3.582 λίρες σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, θα συνεχίσει ανοδικά στις 4.266 λίρες τον Ιανουάριο και θα κορυφωθεί στις 4.427 λίρες τον Απρίλιο.

Δεν μιλάμε δηλαδή για μαύρο χειμώνα, αλλά και για μαύρη άνοιξη…

 

PURATOS: Η εν Ελλάδι θυγατρική, του Βελγικού ομίλου Puratos Group SA., που ιδρύθηκε το 1986, κατάφερε να “μαζέψει” και με το παραπάνω τον χαμένο τζίρο της πανδημίας.

Οι πωλήσεις της πέρυσι αυξήθηκαν 16,1%, με ταυτόχρονη αύξηση του κόστους πωλήσεων κατά 16,2%, τα μικτά αποτελέσματα ενισχύθηκαν σχεδόν 16%, ενώ τα καθαρά κέρδη προ φόρων παρουσίασαν αύξηση 57,2%. Με απλά λόγια, η επιστροφή την περασμένη χρονιά σε μια μορφή κανονικότητας, μας οδήγησε κατ’ ευθείαν στα... ζαχαροπλαστεία, μπας και γλυκαθούμε. Υπενθυμίζεται ότι η Puratos δραστηριοποιείται στον κλάδο της εμπορίας και παραγωγής πρώτων υλών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.

Όσο για τη φετινή χρονιά, η εταιρεία δηλώνει ότι δεν μπορεί να προβεί σε κάποια ασφαλή εκτίμηση. Δεν είναι και η μόνη...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v