Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 18 2022

Ideal: Tips από τη δημόσια πρόταση στην Byte-Επιπλέον τετραγωνικά για Πειραιώς στο Ελληνικό

Ideal: Tips από τη δημόσια πρόταση στην Byte-Επιπλέον τετραγωνικά για Πειραιώς στο Ελληνικό

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κρατικού fund στον κόσμο, με ενεργητικό ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων προειδοποίησε τους επενδυτές ότι έρχονται δύσκολα χρόνια.

“Οι αγορές δεν υποχωρούν σε ευθεία γραμμή, φοβάμαι ότι έρχεται δύσκολη περίοδος”, δήλωσε ο CEO του πετρελαϊκού κρατικού fund της Νορβηγίας, Nicolai Tangen. “Υπάρχει κίνδυνος να μην έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα”.

Το fund απώλεσε το 14,4% του ενεργητικού του ή 174 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο, λόγω του ξεπουλήματος σε όλους τους επενδυτικούς τομείς πλην της ενέργειας. «Είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές οπότε πρέπει να αντέχουμε τέτοιες απώλειες. Το εντελώς ασυνήθιστο αυτή τη φορά είναι ότι χάσαμε κεφάλαια τόσο από μετοχές όσο και από ομόλογα», σημείωσε.

 

ΒΥΤΕ. H Optima Bank, που κλήθηκε ως σύμβουλος της εισηγμένης για την Δημόσια Πρόταση της Ideal αποτιμά τη μετοχή της τελευταίας μεταξύ 4,16 και 4,89 ευρώ, όταν χθες έκλεισε στο ταμπλό στα 3,75 ευρώ. Ο ίδιος οίκος αξιολογεί την Byte Computer μεταξύ 3,42 και 3,84 ευρώ, με τον τίτλο να κλείνει χθες στο ΧΑ στα 3,18 ευρώ.

Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει πως η Optima Bank θεωρεί και τις δύο αυτές μετοχές ως υποτιμημένες.
Με δεδομένο ότι η δημόσια πρόταση της Ideal για κάθε μετοχή της Byte περιλαμβάνει 2,10 ευρώ μετρητά και 0,39759 νέες μετοχές Ideal, οι παραπάνω εκτιμήσεις της Optima οδηγούν σε ένα θεωρητικό προσφερόμενο τίμημα ύψους 3,79 ευρώ.

Στην πράξη τώρα, με βάση τα χθεσινά κλεισίματα στο ταμπλό (Ideal 3,75 ευρώ), η δημόσια πρόταση αντιστοιχεί στα 3,59 ευρώ, όταν η Byte διαπραγματεύεται στα 3,18 ευρώ. Από την πλευρά της Ideal, υπάρχει η εκτίμηση ότι η δημόσια πρόταση θα γίνει τελικά αποδεκτή, με την απόκτηση του 100% των μετοχών της και την έξοδο της Byte από το ταμπλό του ΧΑ.

Με την οικογένεια Βυζάντιου (κατέχει το 53,5% της Byte) να τηρεί μέχρι σήμερα σιγή ιχθύος, η υπόθεση θα κριθεί όπως φαίνεται στην αναμενόμενη επίσημη αξιολόγηση της δημόσιας πρότασης από τη διοίκηση της Byte, καθώς εκτιμάται ότι η Alpha Bank και η Alpha ΑΕΔΑΚ (ελέγχουν αθροιστικά γύρω στο 19%) θα ακολουθήσουν τη γραμμή του βασικού μετόχου.

 

LAMDA-ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Δυνατότητα να αυξήσει κατά 10 χιλ. τετραγωνικά μέτρα την επιφάνεια των κτηρίων, που θα αγοράσει στο Ελληνικό, έχει η Πειραιώς και εξετάζει να την εξασκήσει.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν η τράπεζα «κλειδώσει» τα επιπρόσθετα τετραγωνικά στην ίδια τιμή με τα 40 χιλ. τετραγωνικά (3675 ευρώ ανά τετραγωνικό), που έχει ήδη συμφωνήσει ή θα ανέβει η τιμή ανά τετραγωνικό, λόγω αύξησης του κόστους κατασκευής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v