Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 16 2022

Αυγουστιάτικες φωτιές στα τιμολόγια ρεύματος-Οι traders της JP Morgan και ο λογαριασμός του… spoofing-Η αποχώρηση από Παγκρήτια

Αυγουστιάτικες φωτιές στα τιμολόγια ρεύματος-Οι traders της JP Morgan και ο λογαριασμός του… spoofing-Η αποχώρηση από Παγκρήτια

ΒΙΒΛΙΟ. Ότι η αγορά βιβλίου, στην Ελλάδα, δεν βρίσκεται και στα καλύτερα της το μαρτυρούν οι ισολογισμοί των εκδοτικών οίκων, το γεγονός ότι 1 στους 2 Έλληνες διαβάζει μόλις ένα βιβλίο τον χρόνο και οι αιτήσεις εξυγίανσης εταιρειών του κλάδου που έχουν κατατεθεί στο Πρωτοδικείο. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της εταιρείας Καστανιώτης που ζητά γενναίο κούρεμα των οφειλών και μια δεύτερη ευκαιρία.

Βέβαια η στήλη πρέπει να παραδεχθεί ότι η αγορά βιβλίου είναι ένα ακριβό «σπορ» για κάποιον που διαβάζει συστηματικά και τα 20 ευρώ που δίνει σε ορισμένους το κράτος με τη μορφή voucher δεν λύνουν το πρόβλημα.

Δικαιούχοι του προγράμματος Επιταγών Αγοράς Βιβλίων, συνολικού προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ για τα έτη 2022 και 2023 είναι ασφαλισμένοι/-νες με τουλάχιστον 50 ένσημα το προηγούμενο έτος και άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ.

Συνολικά υπολογίζεται ότι 150.000 δικαιούχοι θα κάνουν χρήση της επιταγής. Κάτι είναι και αυτό στην γενικότερη ανομβρία του κλάδου.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Πίκρα πολλή για όσους άρχισαν να παίρνουν λογαριασμούς ηλεκτρικού στους οποίους περιλαμβάνεται και τιμολόγηση Αυγούστου. Το κόστος του ρεύματος έχει φτάσει στα ύψη με τις νέες ενιαίες τιμές προμήθειας και η επιδότηση δεν προσφέρει μεγάλη παρηγοριά.

Η σύγκριση, μάλιστα, με ό,τι ίσχυε ως τώρα προκαλεί πονοκέφαλο. Όσοι έχουν κατανάλωση πριν από τον Αύγουστο μπορούν να το διαπιστώσουν βλέποντας το κόστος που πλήρωναν με αυτό που καλούνται να πληρώσουν στο εξής.

Όσο για τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής και την πολυδιαφημισμένη κατάργηση της, δεν ισχύει. Έχει ενσωματωθεί στη νέα ενιαία τιμή. Άλλωστε, το λένε και οι ίδιοι προμηθευτές. Στις τιμές που θα δίνουν κάθε μήνα θα έχει υπολογιστεί και το χονδρεμπορικό κόστος του ρεύματος.

Πέραν όλων των άλλων…

 

JP MORGAN. Στα… μαλακά έπεσαν οι πρώην traders της JP Morgan στις ΗΠΑ, όπου κατηγορούνταν για χειραγώγηση των αγορών μετάλλων, καθώς απέφυγαν τις κατηγορίες για εκτεταμένη απάτη, εκβιασμούς και σύσταση συμμορίας. Ωστόσο, καταδικάστηκαν για απάτες στις αγορές εμπορευμάτων και επιχείρηση χειραγώγησης των τιμών, στην πολύκροτη δίκη που απασχολούσε επί μήνες τη Wall Street.

Ο πρώην επικεφαλής του τομέα εμπορευμάτων της JP Morgan και ένας ακόμη trader καταδικάστηκαν για την πρακτική του «spoofing», το πλημμύρισμα της αγοράς με εκατοντάδες εντολές αγοράς και πώλησης, οι οποίες δημιουργούν μια ψευδαίσθηση ισχυρής ζήτησης, οδηγώντας την αγορά σε τιμές που εξασφαλίζουν κέρδη για τους πελάτες αλλά και τους traders.

Η JP Morgan έχει ήδη πληρώσει πρόστιμο 920 εκατ. δολαρίων το 2020 μετά την παραδοχή της προσπάθειας χειραγώγησης των αγορών χρυσού και ασημιού μέσω του spoofing, πρακτική που στη συνέχεια κηρύχθηκε παράνομη.

Τότε είχε κατηγορηθεί ότι είχε πλημμυρίσει την αγορά με εντολές αγοράς και πώλησης που ποτέ δεν σκόπευε να εκτελέσει. Τα ψεύτικα trades τότε αποτελούσαν το 50-70% των εντολών αγοράς και πώλησης στις αγορές χρυσού και ασημιού την συγκεκριμένη χρονική στιγμή!

Ο ορισμός του χρηματιστηριακού ρητού «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό» δηλαδή…

 

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ: Το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας καθόρισε την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών για την επικείμενη ΑΜΚ σε 1,25 ευρώ ανά μετοχή. Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα θα αντλήσει (μικτό ποσό) ως 98,7 εκατ. ευρώ.

Στις 4 Αυγούστου, μετά την άρνηση της ΤτΕ να εγκρίνει το fit & proper του Γεώργιου Σάλλα, ο τελευταίος παραιτήθηκε από εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και μέλος του Δ.Σ.

Οπως διαβάζουμε στο ΓΕΜΗ, η παραίτησή του έγινε αποδεκτή από το Δ.Σ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v