Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 19 2022

Ενέργεια: Ακριβό σπορ η στήριξη το Σεπτέμβριο-Εστειλαν σήμα οι επιχειρήσεις για την ανάπτυξη-Tips για την ΓΣ της Performance

Ενέργεια: Ακριβό σπορ η στήριξη το Σεπτέμβριο-Εστειλαν σήμα οι επιχειρήσεις για την ανάπτυξη-Tips για την ΓΣ της Performance

ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ. Τρίτη-Τετάρτη αναμένονται οι ανακοινώσεις του υπουργείου Ενέργειας αναφορικά με το ύψος των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού τον Σεπτέμβριο. Οι τιμές από τους παρόχους θα πρέπει να αναρτηθούν το Σάββατο, αν και λόγω ημέρας μπορεί οι ανακοινώσεις να γίνουν Δευτέρα.

Πηγές οι οποίες ρωτήθηκαν σχετικά με το ύψος των επιδοτήσεων κράτησαν κλειστά χαρτιά αναγνωρίζοντας πάντως πως θα είναι υψηλότερες σε σχέση με τον Αύγουστο.

Το υπουργείο Οικονομικών πάντως ετοιμάζεται να «τσοντάρει» μέσω του κρατικού προϋπολογισμού αρκετά περισσότερα από τα 200 εκατ. ευρώ του Αυγούστου με την ελπίδα ότι δεν θα δείξει το «κοντέρ»... 300 (εκατομμύρια).

 

PERFORMANCE TECHNOLOGIES. Διανομή μερίσματος, πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, αλλά όχι αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, περιλαμβάνει το μενού της επικείμενης ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Performance Technologies.

Βέβαια, η εισηγμένη κάθε άλλο παρά έχει ανάγκη από νέα κεφάλαια (έκλεισε το 2021 με θετικό καθαρό ταμείο ύψους 6,9 εκατ. ευρώ) ωστόσο πέρυσι η διοίκησή της είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας έκδοσης που θα σηματοδοτούσε παράλληλα και τη μετάταξη της Performance από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, κάτι που ήδη έχει γίνει στις περιπτώσεις των Entersoft και Epsilon Net (η Alpha Trust ΑΕΔΑΚ μετατάχθηκε χωρίς ΑΜΚ).

Άλλος ένας πιθανός λόγος που δεν περιλαμβάνεται αύξηση κεφαλαίου στο μενού της γενικής συνέλευσης είναι το ότι μέχρι σήμερα η εισηγμένη δεν έχει προχωρήσει σε εξαγορά κάποιας άλλης εταιρείας πληροφορικής, βασίζοντας τους υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσής της αποκλειστικά στη λειτουργική της ανάπτυξη.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Με βάση τη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ο τζίρος του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022 ήταν κατά 39,4% υψηλότερος από τον αντίστοιχο περυσινό.
Επειδή η φετινή χρονιά δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμη με την περυσινή (το πρώτο τετράμηνο του 2021 είχε επηρεαστεί αρνητικά από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας), μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η σύγκριση σε σχέση με το 2019, έτος προπανδημικό κατά το οποίο είχαν επίσης σημειωθεί εξαιρετικές επιδόσεις στο μέτωπο του τουρισμού.

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (βλέπε παρατιθέμενο πίνακα), ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 διαμορφώθηκε στα 202,76 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 153,23 δισ. ευρώ του πρώτου μισού του 2019. Μιλάμε για ένα ποσοστό αύξησης της τάξεως του 32,3% που υπερβαίνει με χαρακτηριστική άνεση το επίπεδο του ενδιάμεσου (καθόλου ευκαταφρόνητου) πληθωρισμού.

Η τόσο μεγάλη αύξηση του κύκλου εργασιών των εταιρειών αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη και για την πορεία του φετινού εξαμηνιαίου ΑΕΠ (μετά το +7% του πρώτου τριμήνου), το οποίο υπολογίζεται σε αποπληθωρισμένες τιμές.

ΥΓ: Δεν θα πρέπει να αναμένεται ανάλογη αυξητική πορεία των εταιρικών κερδών, καθώς ανεβασμένο αναμένεται να είναι και το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v