Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 1 2022

Η πρώτη μπίζνα της Arena και το μονοπώλιο που σπάει - Ποιος παίζει για την ΑΜΚ της Lavipharm - Το έξτρα κέρδος Elin

Η πρώτη μπίζνα της Arena και το μονοπώλιο που σπάει - Ποιος παίζει για την ΑΜΚ της Lavipharm - Το έξτρα κέρδος Elin

ΟΜΟΛΟΓΑ: Δεκαετίες πίσω πρέπει να γυρίσουμε για να βρούμε χειρότερο μήνα από τον φετινό Αύγουστο, που έκλεισε με το ρεκόρ πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου έχει ανέβει περισσότερο από 0,7 ποσοστιαίες μονάδες και έφτασε στο 1,54%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το 1990. Αυτή του 2ετούς, τίτλου που είναι πιο «ευαίσθητος» στις κινήσεις των επιτοκίων, σημείωσε το μεγαλύτερο άλμα εδώ και 40 χρόνια χθες, κατά 0,04 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,19%.

Οχι πως τα πράγματα είναι καλύτερα στη Βρετανία. Οι αποδόσεις εκεί ανέβηκαν πάνω από 1,3 ποσοστιαίες μονάδες τον Αύγουστο, στην πιο απότομη κίνηση από το 1994.

Και το φθινόπωρο μόλις ξεκίνησε...

 

ELINOIL: Πέρα από σημαντική άντληση ρευστότητας προκειμένου να υλοποιηθούν επενδύσεις, η Ελινόιλ φαίνεται να αποκομίζει και αξιοσημείωτα κεφαλαιακά κέρδη από την πώληση στη Motor Oil της συμμετοχής της στην Ελίν Verd.

Συγκεκριμένα, η εισηγμένη εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών διέθετε στις 31/12/2021 δύο συγγενείς εταιρείες, τις οποίες αποτιμούσε με τη μέθοδο της καθαρής θέσης. Ειδικότερα, κατείχε το 37% των μετοχών της Ελίν Verd, αλλά και το 50% της Blue Fuel που και αυτό ρευστοποιήθηκε μέσα στη φετινή χρονιά.

Και τις δύο αυτές συμμετοχές, η Ελινόιλ τις είχε αποτιμήσει αθροιστικά στα λογιστικά της βιβλία προς 3,547 εκατ. ευρώ. Όμως, αν όντως το τίμημα πώλησης του 100% της Ελίν Verd στη Motor Oil διαμορφώθηκε στα 15,4 εκατ. ευρώ, τότε προκύπτει ένα ποσό για την Ελινόιλ που κυμαίνεται γύρω στα 5,7 εκατ. ευρώ.

Άρα, στη συγκεκριμένη διαφορά των 2,1 εκατ. που προκύπτει (5,7-3,547), θα πρέπει να προστεθούν και τα όποια έσοδα από την εκποίηση του 50% της Blue Fuel.

ΥΓ: Στις σαφώς ωφελημένες εταιρείες από τη φετινή πορεία του τουρισμού συγκαταλέγεται η Ελινόιλ, λόγω και του μεγάλου δικτύου πρατηρίων καυσίμων που διαθέτει στη νησιωτική Ελλάδα.

 

LAVIPHARM: Η Ambrosia Capital του Τάσου Αστυφίδη ακούγεται ότι θα είναι ο ανάδοχος της μεγάλης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 58 εκατ. ευρώ που δρομολογεί η Lavipharm.

Όπως απάντησε η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr, έχουν αρχίσει κάποιες πρώτες επαφές με τρίτους επενδυτές, με στόχο να καλυφθεί το όποιο ενδεχόμενο αδιάθετο κομμάτι της έκδοσης από την πλευρά της μειοψηφίας.

 

ΕΤΕ-PROJECT PRONTO: Την πρώτη της δουλειά στην εγχώρια αγορά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ετοιμάζεται να κλείσει η Arena Investors.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το fund αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής στη διαγωνιστική διαδικασία, που έτρεξε η Εθνική, για την πώληση απαιτήσεων από χρηματοδοτικές μισθώσεις μαζί με το «κέλυφος» της Probank Leasing.

Στις 30 Ιουνίου, η λογιστική αξία προ προβλέψεων του παραπάνω χαρτοφυλακίου ανερχόταν σε 52 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Εθνικής Τράπεζας.

 

ΒΑΙΝ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ALPHA: Εφόσον το χαρτοφυλάκιο Pronto καταλήξει στην Arena Investors, σπάει το… μονοπώλιο της Bain. Το private equity fund, μετά την εξαγορά της Credit Agricole Leasing (νυν Hellas Capital) και την επιτυχή ανάκτηση αξιόλογου μέρους των απαιτήσεών της, μονοπώλησε τις συναλλαγές χρηματοδοτικών μισθώσεων.

Αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής για το χαρτοφυλάκιο Sunshine της Πειραιώς και μετά από μια πολύμηνη διαδικασία (αναδιάρθρωσης του κλάδου μισθώσεων της Πειραιώς με διάσπαση και εισφορά των μη εξυπηρετούμενων συμβάσεων leasing στη Sunshine Leases MAE), η συναλλαγή ακούγεται ότι έκλεισε.

Στις 30 Ιουνίου, πάντως, τα περιουσιακά στοιχεία της Sunshine Leases (121 εκατ. ευρώ) ήταν ταξινομημένα στα διακρατούμενα προς πώληση.

Η Bain διεκδικεί και χαρτοφυλάκιο με απαιτήσεις από μη εξυπηρετούμενες χρηματοδοτικές μισθώσεις της Alpha. Η τράπεζα αναμένει τίμημα της τάξης των 70 εκατ. ευρώ από το εν λόγω χαρτοφυλάκιο καθώς το ταξινόμησε στα προοριζόμενα προς πώληση με καθαρή λογιστική αξία 71,2 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v