Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 8 2022

Μεγάλες αμφιβολίες για το πλαφόν στη ρωσική ενέργεια - Το ψηφιακό… μέλλον της NOVA - Το θηριώδες επιτόκιο της Dimand και το ερώτημα

Μεγάλες αμφιβολίες για το πλαφόν στη ρωσική ενέργεια - Το ψηφιακό… μέλλον της NOVA - Το θηριώδες επιτόκιο της Dimand και το ερώτημα

NOVA: Ανακοινώσεις για το επενδυτικό και επιχειρησιακό πλάνο της «νέας» NOVA, η οποία μέχρι το τέλος του χρόνου θα συγχωνευτεί με τη Wind δημιουργώντας τον δεύτερο πάροχο σταθερής τηλεφωνίας και συνδρομητικής TV στη χώρα, αναμένεται να κάνουν σήμερα οι CEO της United Group, Victoriya Boklag και της NOVA, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος.

Στην εκδήλωση με τίτλο «Το Ψηφιακό Μέλλον είναι Εδώ» φαίνεται για ακόμα μία φορά η σημασία που δίνεται στην ελληνική επένδυση της United Group, η οποία έχει ακόμα παρουσία σε Βουλγαρία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο.

Δεν είναι τυχαίο ότι με βάση τα αποτελέσματα εξαμήνου, οι δυο ελληνικές εταιρείες συνεισέφεραν το 31% των συνολικών εσόδων και το 26% των προσαρμοσμένων λειτουργικών κερδών μετά τις μισθώσεις (EBITDAal).

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να ανακοινωθούν η νέα στρατηγική στο ελληνικό έδαφος καθώς και οι επόμενοι… σταθμοί για τη United Group, που συνεχίζει τις εξαγορές και τις επενδύσεις σε άλλες χώρες, αυξάνοντας τη συνδρομητική της βάση.

Φαίνεται ότι η όρεξη άνοιξε για τα καλά...

 

ΠΛΑΦΟΝ Ι (στο ρωσικό αέριο): Δεν πρόλαβε να μιλήσει η κα Ούρσουλα (φον ντερ Λάιεν, διότι έχει και ευγενή καταγωγή) της Κομισιόν για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου και άρχισαν οι αντιδράσεις, με πρώτη και καλύτερη την Τσεχία που -θυμίζουμε- έχει αυτό το διάστημα και την προεδρία της ΕΕ.

Κάτι που ίσως δεν έχουν αντιληφθεί οι περισσότεροι αναγνώστες είναι ότι ως τώρα, ο περιορισμός της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, πάρα την τρομακτική άνοδο των τιμών, αφορά μόνο τον αγωγό Nord Stream 1.

Oι υπόλοιποι αγωγοί που φέρνουν φυσικό αέριο (μέσω Ουκρανίας ο ένας, ο γνωστός σε εμάς ΤurkStream ο άλλος) σε πληθώρα χωρών της Ευρώπης, από την Αυστρία και την Τσεχία, μέχρι την Ελλάδα και την Ιταλία, λειτουργούν κανονικότατα, μεταφέροντας συνολικά περίπου 82 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου ημερησίως.

Μόνο που όπως προειδοποίησε ήδη ο Πούτιν, η Ρωσία δεν προτίθεται να αποδεχτεί την επιβολή «πλαφόν» στην τιμή του αερίου της (γεγονός που θα παραβιάσει τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί από τους πελάτες με την Gazprom) και άρα είναι απολύτως πιθανό να σταματήσει η ροή ρωσικού φυσικού αερίου και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που θα αποδεχτούν την επιβολή πλαφόν, ενώ μέχρι τώρα λαμβάνουν κανονικά ρωσικό αέριο.

Δεν θα είναι λοιπόν έκπληξη, αν υπάρξουν και άλλες διαφωνίες στο προσκήνιο και το παρασκήνιο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η κα Ούρσουλα φρόντισε να τονίσει πως στόχος του πλαφόν είναι να μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας που εισέβαλε παράνομα στην Ουκρανία.

 

ΠΛΑΦΟΝ ΙΙ (στο ρωσικό πετρέλαιο): Μπορεί οι G7 να το έχουν πλέον αποφασίσει, αλλά η συντριπτική πλειονότητα των ειδικευμένων αναλυτών της πετρελαϊκής αγοράς (δεν το λέμε εμείς, οι Financial Times το λένε) έχει τεράστιες αμφιβολίες για το αν θα φέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, εκτιμώντας ότι μπορεί απλώς να κάνει τα πράγματα χειρότερα:

Πρώτον, να ανέβουν πολύ (ξανά) οι τιμές του πετρελαίου.

Και δεύτερον, να παραβιάζεται στην πράξη το πλαφόν από πάρα πολλούς παίκτες και με διαφορετικούς τρόπους.

Την ίδια ώρα βεβαίως, τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία, δηλαδή οι δύο μεγαλύτεροι πετρελαϊκοί πελάτες της Ρωσίας, δεν δείχνουν καμία απολύτως διάθεση να «τιμωρήσουν» τη Ρωσία αποδεχόμενες πλαφόν.

 

DIMAND: Στους ανέφελους καιρούς του 2019 η εταιρεία συνήψε ομολογιακό δάνειο σχεδόν 50 εκατ. ευρώ με χορηγό τη HIG, 5ετούς διάρκειας και με επιτόκιο που άγγιζε σχεδόν το 26%!

Άντλησε ποσό 33,8 εκατ. ευρώ εξ αυτών για τους επενδυτικούς της σκοπούς, ωστόσο συνέχισε να βαρύνεται με αυτά τα κόστη.

Η ΑΜΚ της εταιρείας για την είσοδό της στο ΧΑ προσέφερε κεφάλαια για την αποπληρωμή αυτού του εξωφρενικού χρηματοοικονομικού κόστους δανείου. Η δε Γ.Σ. της εταιρείας ενέκρινε χθες την ακύρωση των προνομιούχων μετοχών, τις οποίες αγόρασε η Dimand από τη HIG, αποπληρώνοντας το παραπάνω χρέος.

Η διοίκηση της εταιρείας αρκέστηκε να δηλώσει πως η παραπάνω σύμβαση αφορούσε σε μια επιχειρηματική συμφωνία, ωστόσο, δημιουργεί εντυπώσεις για αμφότερες τις πλευρές.

Η είσοδος της HIG στην Dimand θεωρήθηκε επενδυτικός θρίαμβος, σύμφωνα με την ειδησεογραφία της περιόδου. Γιατί όμως ο μεγαλύτερος developer στη χώρα να δεχθεί μια τέτοια σχεδόν τοκογλυφική επιβάρυνση;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v