Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 7 2022

Η ενεργειακή κρίση και η Κομισιόν που έβλεπε τα τρισ. να περνούν - Το καλοκαίρι φεύγει κι ο… Ερντογάν έρχεται;

Η ενεργειακή κρίση και η Κομισιόν που έβλεπε τα τρισ. να περνούν - Το καλοκαίρι φεύγει κι ο… Ερντογάν έρχεται;

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους έντεκα μήνες που διακόπτεται (ή δεν ξεκινάει καν) η λειτουργία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, λόγω τεχνικού προβλήματος.

Η πρώτη ήταν στις 25 Οκτωβρίου του 2021, ημέρα κατά την οποία ο Βαγγέλης Μαρινάκης χτυπούσε το κουδούνι στο ΧΑ, ελπίζοντας ότι θα ξεκινήσει η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του ομολόγου της ναυτιλιακής εταιρείας του (CPLP Shipping). Τότε είχαν ειπωθεί διάφορα πικρόχολα σχόλια για τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΧΑΕ Σωκράτη Λαζαρίδη.

Η διοίκηση άλλαξε, αλλά το δεύτερο black out έγινε χθες και το ερώτημα είναι το πόσες φορές διακόπτονται οι συνεδριάσεις σε ξένα χρηματιστήρια ή, διαφορετικά, μήπως θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση και να συνηθίσουμε ότι σε κάθε δέκα-έντεκα μήνες, η μία συνεδρίαση θα πηγαίνει χαμένη…

Υ.Γ. Οι επενδυτές χρειάζονται άμεση ενημέρωση για το πρόβλημα και τα σχέδια αντιμετώπισης. Όχι «συγγνώμες» με δελτία Τύπου στις 20:18…

 

ΔΕH: Οριστικοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο το τίμημα για τη μεταβίβαση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στη Macquarie. Από τη διαδικασία υπολογισμού της καθαρής αξίας ενεργητικού προέκυψε για τη ΔΕΗ πρόσθετο τίμημα 2,8 εκατ. ευρώ, πέραν του 1,32 δισ. ευρώ, που εισέπραξε στις 28 Φεβρουαρίου.

Το κεφαλαιακό κέρδος από την πώληση του ποσοστού ανήλθε σε 790 εκατ. ευρώ. Ο ΔΕΔΔΗΕ αποφάσισε διανομή του ποσού των 85 εκατ. ευρώ ως μέρισμα χρήσης 2021. Εξ αυτών τα 41,65 εκατ. ευρώ αναλογούν στη Macquarie.

 

INFORM ΛΥΚΟΣ: Με τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία στα 31,4 εκατ. ευρώ, με καθαρά κέρδη εξαμήνου +2,11 εκατ. και με καλές προοπτικές για το δεύτερο μισό του έτους, όλα δείχνουν ότι αναφερόμαστε σε έναν πολύ ευνοϊκό δείκτη P/E.

Και αυτό για μια εταιρεία που έχει άμεση σχέση με την πληροφορική και την τεχνολογία και που μπορεί να εκμεταλλευτεί σημαντικά πράγματα από τα σχετικά κονδύλια που αναμένονται στη χώρα.

 

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: «Θα έρθουμε ένα βράδυ», μας λέει σχεδόν καθημερινά πλέον ο σουλτάνος Ερντογάν. Πολλοί σπεύδουν να χαρακτηρίσουν τα όσα λέει κούφια ρητορική για εσωτερική κατανάλωση, ουδείς όμως μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι και προετοιμασία της εκεί κοινής γνώμης (και του διεθνούς παράγοντα) για νέες και ίσως σοβαρότερες -πρακτικές αυτή τη φορά- προκλήσεις.

Διότι το καλοκαίρι, περίοδος υψηλών τουριστικών εσόδων όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα παράλια της Τουρκίας, τελειώνει, η ένταση για το ενεργειακό, το ουκρανικό και τη Ρωσία ανεβαίνει, έρχονται εκλογές πριν το τέλος Σεπτεμβρίου στην Ιταλία, το Νοέμβριο και οι κρίσιμες «ενδιάμεσες» για το Κογκρέσο, στις ΗΠΑ.

Κι ως γνωστόν, ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Μόνο τυχόν μωροί (και ίσως η… Κομισιόν) δεν ανέμεναν ότι ο κόμπος θα φτάσει γρήγορα παρά αργότερα στο χτένι, με την τιμή του φυσικού αερίου (και των συνδεδεμένων τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας) ενόψει του χειμώνα.

Μόνο όσοι δεν ήθελαν, δεν έβλεπαν εδώ και μήνες τον κίνδυνο από τις επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο, στην ευρωστία πολλών επιχειρήσεων του ενεργειακού τομέα, αλλά και εν δυνάμει στην πολιτική σταθερότητα της Ευρώπης.

Τώρα που αρχίζουν να σκάνε οι μπόμπες με τα margin call ύψους 1,5 ΤΡΙΣ. δολαρίων και η Goldman Sachs βγάζει έκθεση που λέει ότι το κόστος των λογαριασμών ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα φτάσει το 15% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ αυξανόμενο κατά... 2 ΤΡΙΣ. ευρώ, η Κομισιόν και η πρόεδρός της κα Ούρσουλα (φον ντερ Λάιεν παρακαλώ), θα βγάλει τα έκτακτα μέτρα της στο παρά πέντε ή ίσως στο «και πέντε», με προοπτική έγκρισης από τα κράτη-μέλη όχι νωρίτερα από τον Οκτώβριο.

Και μετά απορούμε γιατί πολύς κόσμος ανά την Ευρώπη (που πριν καλά καλά συνέλθει από τη σφοδρή φάση της πανδημίας, έχει βογκήξει από τις αυξήσεις) γυρνάει ολοένα και περισσότερο την πλάτη του στις πολιτικές ηγεσίες.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ II: Συντονισμένες προσπάθειες σε όλο το εύρος της οικονομίας καταβάλλουν οι Γάλλοι για να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας και να εξασφαλίσουν ότι θα βγάλουν τον χειμώνα χωρίς… παρατράγουδα.

Ετσι, μεγάλες εταιρείες καλούνται από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή προκειμένου να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να βρουν απαντήσεις στα προβλήματα. Η πρόσκληση στάλθηκε σε ομίλους όπως η Carrefour και η Air France. Στον σχεδιασμό, μάλιστα, προβλέπεται να υπάρχει ετοιμότητα για άμεση μείωση της κατανάλωσης, αν ο ρυθμιστής δώσει σήμα ότι υπάρχει κίνδυνος στο ισοζύγιο.

Στα καθ' ημάς σήμερα θα ανακοινωθούν μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης στο Δημόσιο. Περιμένουμε να δούμε τι νέο θα ακούσουμε, γιατί το σχέδιο «Θερμοστάτης» για μείωση της κατανάλωσης στο Δημόσιο κατά 10% ανακοινώθηκε ήδη από τον Ιούλιο.

Μάλλον πενιχρά θα είναι τα έως τώρα αποτελέσματα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v