Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 8 2022

Οι νόμοι και η ουσία στη χώρα του... «δε βαριέσαι» - Ασανσέρ η Moda Bagno - Autohellas: Το ρεκόρ και η… κάλυψη

Οι νόμοι και η ουσία στη χώρα του... «δε βαριέσαι» - Ασανσέρ η Moda Bagno - Autohellas: Το ρεκόρ και η… κάλυψη

AUTOHELLAS: Εσπευσε να θωρακιστεί απέναντι στα νέα δεδομένα η εισηγμένη, που χθες ανακοίνωσε τζίρο και κέρδη-ρεκόρ.

Το 1ο εξάμηνο 2022 προχώρησε σε έκδοση δύο ομολογιακών δανείων συνολικού ποσού 130 εκατ. ευρώ, με σκοπό την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού.

Παράλληλα, προχώρησε στη σύναψη συμβάσεων ανταλλαγής επιτοκίων για την αντιστάθμιση του επιτοκιακού κινδύνου που προκύπτει από το μέρος των δανείων που συνδέονται με μεταβλητά επιτόκια.

Προσέχει για να έχει…

 

AUTOHELLAS-INSTACAR: Ποσοστό 20% της εταιρείας leasing απέκτησε η Autohellas, βάζοντας στην αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας 1,06 εκατ. ευρώ. Ως αντάλλαγμα έλαβε προνομιούχες μετοχές. Το συνολικό ύψος της ΑΜΚ ανήλθε σε 8,33 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία που ίδρυσαν οι Βασίλης Δαμιανός και Αντώνης Ζώης προσφέρει ευέλικτες λύσεις leasing (μηνιαία συνδρομή, δυνατότητα αλλαγής αυτοκινήτου κ.α.).

 

QUEST: Έκτακτη ενίσχυση 1,4 εκατ. ευρώ έδωσε στους χαμηλότερα αμειβόμενους εργαζόμενους του ομίλου η Quest, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έκρηξη της ακρίβειας.

 

MODA BAGNO: Χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης βάθους στο Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι η περίπτωση της μετοχής της Moda Bagno, η οποία χθες (ημέρα της ετήσιας τακτικής γενικής της συνέλευσης) με ελάχιστα κομμάτια αρχικά βυθίστηκε γράφοντας χαμηλό δωδεκαμήνου, στη συνέχεια εκτινάχθηκε σημειώνοντας μια από τις μεγαλύτερες τιμές του τελευταίου εξαμήνου (στο 0,67 ευρώ), για να κλείσει τελικά στο 0,61 ευρώ (+2,35% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση).

Και όλα αυτά, με συνολική ημερήσια αξία συναλλαγών λίγο μικρότερη από τις 15,5 χιλ. ευρώ.

ΥΓ: Σημειώνεται ότι η εταιρεία ευνοείται φέτος από την πολύ καλή πορεία του τουρισμού.

 

AEΠ: Πολύ πάνω από την επίσημη πρόβλεψη του προϋπολογισμού και αρκετά ψηλότερα από τις προβλέψεις πολλών αναλυτών έκλεισε το ελληνικό ΑΕΠ κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, το ΑΕΠ του πρώτου φετινού εξαμήνου σε αποπληθωρισμένες τιμές όχι μόνο υπερέβη το αντίστοιχο περυσινό κατά 7,8% αλλά ξεπέρασε με χαρακτηριστική άνεση (κατά 4,6%) και εκείνο του 2019, υπερκαλύπτοντας έτσι τις απώλειες της πανδημίας.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο έντονου πληθωρισμού, εκτίναξης του ενεργειακού κόστους, γεωπολιτικής αστάθειας και προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι το ΑΕΠ πρώτου εξαμήνου σε τρέχουσες τιμές είναι κατά 16,8% ανεβασμένο σε σύγκριση με πέρυσι και κατά 12,5% σε σχέση με το πρώτο μισό του 2019. Πώς ερμηνεύεται αυτό; Μέσα στο 2022 θα δούμε τον δείκτη δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ (που λαμβάνει υπόψη του τρέχουσες τιμές στον παρονομαστή) να μειώνεται σημαντικά σε σχέση με πέρυσι.

ΥΓ: Με δεδομένο ότι το ΑΕΠ σε σταθερές τιμές κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 είχε διαμορφωθεί στα 45,81 δισ. ευρώ (όσο περίπου το πρώτο και το δεύτερο φετινό τρίμηνο), εκτιμάται ότι θα δούμε ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης και κατά το Q3 του 2022, λαμβάνοντας υπόψη το πόσο αυξημένη ήταν η επίδραση του εισερχόμενου τουρισμού.



ΔΗΜΟΣΙΟ: Αρχές Ιουλίου, τέσσερις υπουργοί (Κ. Σκρέκας, Μ. Βορίδης, Κ. Πιερρακάκης και Θ. Σκυλακάκης) ανακοίνωσαν ρυθμίσεις με στόχο να μειωθεί 10% η κατανάλωση ενέργειας στο Δημόσιο, το περίφημο «σχέδιο Θερμοστάτης».

Δυο μήνες μετά, τρεις υπουργοί (από το πάνελ απουσίαζε ο Κ. Πιερρακάκης) μας ανακοίνωσαν εν πολλοίς ότι οι φορείς του δημοσίου έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τη σχετική υπουργική απόφαση.

Μόλις 221 από τους 2.395 μπήκαν στον κόπο να ορίσουν ενεργειακό υπεύθυνο, ως όφειλαν!

Για τον λόγο αυτό ανακοινώθηκε ότι πέρα από τα ωφελήματα για όσους πετύχουν τον στόχο, θα υπάρξουν και κυρώσεις (πάγωμα προσλήψεων, μη έγκριση έκτακτων αιτημάτων επιχορήγησης κ.λπ.).

Πίσω στον Ιούλιο, το Euro2day.gr είχε αποκαλύψει ότι το «σχέδιο Θερμοστάτης» δεν ήταν τίποτε άλλο από έναν νόμο που είχε δημοσιευτεί στο ΦΕΚ το μακρινό… 2008! Την εφαρμογή του, όμως, μάλλον είχαν γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων τους οι κυβερνήσεις που μεσολάβησαν.

Ηθικό δίδαγμα: Αν δεν φροντίζεις να εφαρμόζονται οι νόμοι τις καλές εποχές, δύσκολα θα πείσεις όταν έρθουν τα δύσκολα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v