Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 13 2022

ΧΑ: Κίνητρα με χρονοκαθυστέρηση - Το ΤΑΙΠΕΔ και το αθάνατο Δημόσιο - Πού βάζει(;) πωλητήρια η Εθν. Ασφαλιστική

ΧΑ: Κίνητρα με χρονοκαθυστέρηση - Το ΤΑΙΠΕΔ και το αθάνατο Δημόσιο - Πού βάζει(;) πωλητήρια η Εθν. Ασφαλιστική

REAL ESTATE: Τις αθεράπευτες αδυναμίες της εγχώριας δημόσιας διοίκησης όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις συγκεκριμένων επενδύσεων επισήμαναν στελέχη της αγοράς, που εδράζονται σε διαφορετικά «μετερίζια» αλλά συνομολογούν.

Στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΤΑΙΠΕΔ στο περιθώριο της ΔΕΘ, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δ. Πολίτης, με στοιχεία και χρονοδιαγράμματα, υποστήριξε την ικανότητα του οργανισμού να είναι «επίκαιρος» στις ανάγκες των επενδυτών. Αναφέρθηκε στις διαδικασίες, στους διαγωνισμούς που «τρέχει» ο οργανισμός, στο PPF και σε όλα τα «καλά» που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα, καταλήγοντας πως «δεν αρκούν».

Σε αρκετές αποστροφές του λόγου του, αναφέρθηκε στο «φρένο» που μπαίνει τελικώς μετά την ολοκλήρωση των διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ από το δαιδαλώδες ελληνικό κράτος. Πέρα από το «μετά», έκανε λόγο και για τη χαρακτηριστική καθυστέρηση αξιοποίησης «εύκολων» assets (π.χ. Ολυμπιακά Ακίνητα), αναφέροντας, «πολλές φορές ντρέπομαι για τον βαθμό καθυστέρησης αξιοποίησης όσων συνιστούν τη δημόσια περιουσία».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Α. Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης ΑΕΕΑΠ της χώρας, της Prodea, έκανε λόγο για το handicap αξιοποίησης δημόσιων ακινήτων έναντι αυτών που διεκδικούν οι ιδιωτικές εταιρείες.

«Το real estate είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας, μαζί με τον τουρισμό, αλλά δυστυχώς δεν εκμεταλλευόμαστε τις δυνατότητες που υπάρχουν». Ανάφερε χαρακτηριστικά πως μια τουριστική επένδυση στη ΝΔ Ευρώπη (Ισπανία, Πορτογαλία) χρειάζεται μόλις ένα 6μηνο την έκδοση τελικών αδειοδοτήσεων, ενώ στην Ελλάδα ο χρόνος υπερβαίνει τη 10ετία.

«Δείτε για παράδειγμα το Ελληνικό...».

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Με τεντωμένα τα νεύρα στην αγορά της ενέργειας, δεν θέλει και πολύ να γίνει το λάθος που θα κοστίσει σε όλους ακριβά.

Την περασμένη εβδομάδα, η Γαλλία έστειλε σήμα «έκτακτης ανάγκης» σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας, ζητώντας τους να είναι έτοιμες να στείλουν όσο το δυνατόν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια. Αιτία, ένα τεράστιο εμπορικό σφάλμα που έθεσε σε κίνδυνο το γαλλικό σύστημα.

Το αίτημα προκλήθηκε από λάθος στις συναλλαγές από έναν από τους περιφερειακούς παρόχους ενέργειας της Γαλλίας, ο οποίος κατά λάθος υπερπώλησε τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για διάστημα δύο ημερών.

Η Électricité de Strasbourg -η οποία παρέχει ηλεκτρισμό στην ανατολική Γαλλία και ανήκει κατά πλειοψηφία στην EDF- παραδέχτηκε ότι είχε πουλήσει λανθασμένα 2,03 γιγαβάτ και 5,75 GW ηλεκτρικής ενέργειας σε δύο ξεχωριστές συναλλαγές στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου και αργότερα πρόσθεσε ότι το περιστατικό της κόστισε 60 εκατομμύρια ευρώ αφού εξισορρόπησε εκ νέου τις ανάγκες εφοδιασμού της. Οι καταχωρίσεις με την RTE περιγράφουν το ζήτημα ως «λάθος πληροφορικής».

Τέτοια αιτήματα για βοήθεια έκτακτης ανάγκης είναι σπάνια. Και καθώς η ενέργεια θα είναι επίσης... σπάνια αυτό τον χειμώνα, δεν θέλει και πολύ να προκύψει το ατύχημα.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Ικανοποίησε την αγορά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός το βράδυ του Σαββάτου αναφέρθηκε στην κεφαλαιαγορά, ανακοινώνοντας ότι αναμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα.

Χθες, όμως, μια μίνι ψυχρολουσία ήρθε από την αποκωδικοποίηση των ανακοινώσεων καθώς ο Χρ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι τα μέτρα, κόστους μόνο 50 εκατ. ευρώ, θα εφαρμοστούν έως το τέλος του 2023.

Όπως είπε, προωθείται μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων, από το 0,5% στο 0,2%, η μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών και η κατάργηση του φόρου τόκων ομολόγων σε επιχειρηματικά και κρατικά ομόλογα.

Όλα αυτά όμως… next year!

 

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Για πολύ καλό κλίμα στις συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες (βλέπε «κούρεμα») μίλησε η διοίκηση της Προοδευτικής, στo πλαίσιo της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της, θεωρώντας υψηλές τις πιθανότητες για εξόφληση του μεγαλύτερου τμήματος του δανεισμού της εντός του 2023.

Τώρα, το κατά πόσο θα γίνουν όλα αυτά και το πού θα βρεθούν τα κεφάλαια προκειμένου η εταιρεία να δραστηριοποιηθεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας -όπως ισχυρίζεται- μένει να το δούμε στην πράξη.
Αντίθετα, το μόνο βέβαιο είναι πως εδώ και κάποια χρόνια ο κύκλος εργασιών είναι μηδενικός, οι δικαστικές εκκρεμότητες δίνουν και παίρνουν και επί της ουσίας… μηδέν εις το πηλίκο.

Άραγε, τι να γίνεται εκείνη η υπόθεση με τη διαθήκη του εκλιπόντος Κωνσταντίνου Κούτλα; Θα μάθουμε τελικά ποιος ή ποιοι είναι οι βασικότεροι μέτοχοι της εισηγμένης, ή θα βλέπουμε να ψηφίζει κάποιον εκπρόσωπο συγκεκριμένων κυπριακών off shore;

Εστω «διεθνών εταιρειών»...

 

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Δεν εξέπληξε κανέναν δημοσίευμα στοn ρουμανικό Tύπο που θέλει την εταιρεία να συζητά το ενδεχόμενο πώλησης της εκεί θυγατρικής της. Ορισμένοι μάλιστα δηλώνουν ότι δεν θα εκπλαγούν αν κάποτε ακούσουν κάτι τέτοιο και για τη θυγατρική της εταιρείας στην Κύπρο.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Εθνική Ασφαλιστική δεν κατάφερε -παρά τις δεκαετείς προσπάθειές της- να κατακτήσει ηγετικά μερίδια στις διεθνείς δραστηριότητές της. Είναι λογικό, λοιπόν, το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς (CVC) να εξετάσει κάποια πράγματα από μηδενική βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v