Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 9 2022

Νέος διαγωνισμός, ίδιοι αντίπαλοι στα Δικαστήρια Πειραιά - Το ΔΑΑ και τα σενάρια - Η ΔΕΗ, η Μεταλιγνιτική ΑΕ και η Μετάβαση ΑΕ

Νέος διαγωνισμός, ίδιοι αντίπαλοι στα Δικαστήρια Πειραιά - Το ΔΑΑ και τα σενάρια - Η ΔΕΗ, η Μεταλιγνιτική ΑΕ και η Μετάβαση ΑΕ

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Στη βρετανική πρωτεύουσα βρίσκονται αρκετά στελέχη ελληνικών τραπεζών για το συνέδριο της Goldman Sachs.

Η στήλη πληροφορείται ότι υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από τους fund managers για την Ελλάδα, με αιχμή τα μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας, με αιχμή την ιδιαίτερα καλή πορεία του ΑΕΠ. Επίσης, τις συζητήσεις μονοπώλησε και η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τον επόμενο μήνα οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη.

 

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Σε δόσεις θα εισπράξει το τίμημα για την πώληση της ELCA στην Estée Lauder η εισηγμένη.
Το συνολικό τίμημα για την πώληση της συμμετοχής της Σαράντης στην κοινή εταιρεία με τον οίκο καλλυντικών ανήλθε σε 55,2 εκατ. ευρώ. Όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία, 16/6/2022 καταβλήθηκε το ποσό των 14 εκατ. ευρώ.

Η αποπληρωμή θα ολοκληρωθεί σε δύο ισόποσες δόσεις ύψους 20,6 εκατ. ευρώ, τον Ιανουάριο του 2025 και τον Ιανουάριο του 2028.

 

ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΙΙ: Πτώση 23% εμφάνισαν στο α' εξάμηνο οι πωλήσεις της θυγατρικής Ergopack του ομίλου Σαράντη, που εδρεύει στο Kaniv της Ουκρανίας. Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ο όμιλος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία του εργοστασίου και την παραγωγή για λόγους ασφαλείας. Από τον Απρίλιο έγινε η επανεκκίνηση και πλέον η εταιρεία διανέμει και πουλάει, σύμφωνα με αυστηρή πολιτική πιστωτικού ελέγχου, καλύπτοντας την πλειονότητα των καναλιών της στην Ουκρανία καθώς και το δίκτυο εξαγωγών της.

Παρά την αναστολή λειτουργίας για ενάμιση μήνα, οι πωλήσεις της Ergopack άγγιξαν τα 10 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο από 12,6 εκατ. ευρώ πέρυσι, μειωμένες κατά 22,9%.

 

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ: Δύο προσφορές στο νέο διαγωνισμό του υπ. Δικαιοσύνης προς κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των Δικαστικών Υπηρεσιών Πειραιά κατατέθηκαν χθες, στην εκπνοή της προθεσμίας.

Ως αναμενόταν, διεκδικητές είναι και πάλι η Dimand και η ισραηλινών συμφερόντων BZPW, οι οποίες «κονταροχτυπήθηκαν» στον πρώτο διαγωνισμό -ο οποίος έληξε άδοξα αφού κηρύχθηκε άγονος- μέσω εκατέρωθεν ενστάσεων.

Στην παρούσα φάση, ο νέος διαγωνισμός με το ίδιο αντικείμενο, δηλαδή τη δημιουργία του νέου δικαστικού μεγάρου της πόλης, περιλαμβάνει όλες τις πιθανές εκδοχές (από αγορά οικοπέδου και εκ βάθρων δημιουργία κτιρίου, την περίπτωση ημιτελούς ή ακόμη και έτοιμου κτιρίου συγκεκριμένων προδιαγραφών), προϋπολογισμού έως 81 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω υποδομή πρόκειται δε να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για την ιστορία, στην πρότερη φάση, η μεν BZPW, κατέθεσε προσφορά ύψους 79 εκατ. ευρώ προτείνοντας την αξιοποίηση του κτιρίου που στέγαζε την καπνοβιομηχανία Κεράνης στα Καμίνια (και το οποίο περιήλθε στο χαρτοφυλάκιό της μετά από πλειστηριασμό έναντι ποσού πέριξ των 4 εκατ. ευρώ). Η δε Dimand κατέθεσε προσφορά ύψους 78,5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέου κτιρίου σε οικόπεδο στη συμβολή των οδών Μεθώνης και Χαϊδαρίου στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, πολύ κοντά στο παλιό καπνεργοστάσιο του Παπαστράτου.


ΔΕH: Στις 7 Ιουλίου υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δημοσίου και ΔΕΗ, η οποία ρυθμίζει τους όρους και προϋποθέσεις για τη μεταβίβαση της κυριότητας λιγνιτικών πεδίων έκτασης περίπου 97 χιλ. στρεμμάτων στη Μετάβαση ΑΕ, εταιρεία συμφερόντων Δημοσίου.

Η σύμβαση, που κυρώθηκε με νόμο (4956/2022), προβλέπει ότι η ΔEΗ θα συστήσει την εταιρεία «Μεταλιγνιτική ΑΕ», στην οποία θα μεταβιβάσει τον Κλάδο Μεταλιγνιτικής Αξιοποίησης Πυρήνων Ζ.ΑΠ. Κοζάνης, Φλώρινας και Μεγαλόπολης.

Οι μετοχές της Μεταλιγνιτική θα μεταβιβαστούν στη «Μετάβαση ΑΕ», η μεταβίβαση, όμως, των εκτάσεων θα είναι τμηματική με χρονικό ορίζοντα τον Αύγουστο του 2025, όταν και προβλέπεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης.

Τμηματική θα είναι και η καταβολή του ανταλλάγματος καθώς η Μετάβαση θα αναλάβει να εξοφλεί τα τιμολόγια των εργολάβων και προμηθευτών, οι οποίοι θα υλοποιούν τις εργασίες αποκατάστασης, έχοντας συμβληθεί στις σχετικές συμβάσεις της ΔΕH ως τρίτο μέρος.

Σημειώνεται ότι τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης του υποκείμενου λιγνιτικού κοιτάσματος καθώς και η ευθύνη αποκατάστασης παραμένουν στη ΔΕH. Η εταιρεία μπορεί να συνεχίσει τη δραστηριότητα της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής και της εξόρυξης λιγνίτη, για όσο επιτρέπεται στις συγκεκριμένες εκτάσεις η λιγνιτική δραστηριότητα βάσει του ΕΣΕΚ, ως εκάστοτε ισχύει.

Υ.Γ.: Ο κλάδος Μεταλιγνιτικής Αξιοποίησης θα αποτιμηθεί από ανεξάρτητο εκτιμητή και θα ταξινομηθεί στα διακρατούμενα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία της ΔΕH, είτε στα αποτελέσματα Γ' τριμήνου είτε σε αυτά του Δ' τριμήνου.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αποτελεί ασφαλώς ένα σημαντικό προς αποκρατικοποίηση asset που συχνά-πυκνά έρχεται στην επικαιρότητα, ιδίως τις περιόδους που υπάρχει η αναγκαιότητα ενός επενδυτικού στόρι, εξ ου και δικαιολογείται η φημολογία πως στην επικείμενη ΔΕΘ θα ανακοινωθούν εξελίξεις επί του θέματος.

Εξ όσων γνωρίζει η αγορά και όπως επαναβεβαίωσε η στήλη, προς το παρόν το ΤΑΙΠΕΔ προκρίνει τη διάθεση του 30% που κατέχει στο Ελ. Βενιζέλος μέσω χρηματιστηρίου και την αποφυγή ενός νέου διαγωνισμού (ο προηγούμενος, με εννέα ενδιαφερόμενους, «πάγωσε» λόγω πανδημίας). Εξ αυτού του λόγου στον σχεδιασμό του είναι η αναζήτηση τεχνικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου.

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ κατά την τελευταία ενημερωτική συνάντηση με τους εκπροσώπους του Τύπου μόλις στα τέλη Ιουλίου άφησε επίσης ανοιχτή την πιθανότητα ενός placement για μέρος του εν λόγω ποσοστού, που θα επιτρέψει την είσοδο ενός corner investor…

Έτερον ωστόσο ουδέν, καθώς όλα τα παραπάνω είναι σε φάση σχεδιασμού και πρέπει να ερωτηθούν οι… ξενοδόχοι, ήτοι η γερμανική εταιρεία Avialliance, που κατέχει το 40%, και ο όμιλος Κοπελούζου, που κατέχει το 5% του ΔΑΑ.

Εκτός κι αν το Δημόσιο, που κατέχει το 25%, ξέρει κάτι παραπάνω για την αποκρατικοποίηση του ποσοστού του ΤΑΙΠΕΔ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v