Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 12 2022

Το deal Παγκρήτιας-Χανίων, οι αδιάθετες και η ρήτρα *Δύο εταιρείες «χτυπά» ο Ν. Καραμούζης *Πρεμιέρα για ΟΠΑΠ στην Κύπρο

Το deal Παγκρήτιας-Χανίων, οι αδιάθετες και η ρήτρα *Δύο εταιρείες «χτυπά» ο Ν. Καραμούζης *Πρεμιέρα για ΟΠΑΠ στην Κύπρο

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ: Στις 13 Απριλίου, Παγκρήτια και Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων υπέγραψαν ιδιωτικό συμφωνητικό, το οποίο προβλέπει τη συγχώνευση των δύο οργανισμών, με απορρόφηση της Χανίων από την Παγκρήτια.

Βάσει του συμφωνητικού, η Παγκρήτια ανέλαβε, όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο, συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Μία εξ αυτών έχει ήδη πραγματοποιηθεί (μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής, με αύξηση του αριθμού των μετοχών), ενώ μια άλλη, η ολοκλήρωση αύξησης κεφαλαίου, έχει ξεκινήσει.

Εφόσον προκύψουν αδιάθετες μετοχές μετά την άσκηση δικαιωμάτων προτίμησης, οι μέτοχοι της Συνεταιριστικής Χανίων που θα προεγγραφούν, θα λάβουν μετοχές κατά προτεραιότητα, έναντι των υπόλοιπων ενδιαφερόμενων επενδυτών. Αυτή είναι η τρίτη δέσμευση την οποία ανέλαβε η Παγκρήτια.

Το συμφωνητικό προβλέπει, επίσης, τον καθορισμό των παραμέτρων για τον προσδιορισμό της σχέσης ανταλλαγής μεταξύ των μετοχών των δύο ιδρυμάτων, τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου που θα προκύψει από τη συγχώνευση (σ.σ. το ένα τρίτο των μελών θα προέρχεται από την πλευρά της Χανίων, εκ των οποίων τα δύο μέλη θα είναι εκτελεστικά) καθώς και την ολοκλήρωση της συγχώνευσης ως την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Αν χαθεί το παραπάνω ορόσημο, προβλέπεται ποινική ρήτρα 1 εκατ. ευρώ για το μέρος που είναι υπαίτιο για τη μη ολοκλήρωση της συγχώνευσης.

 

OΠΑΠ: Ξεκίνησε από τις 8 Αυγούστου η παροχή υπηρεσιών διαδικτυακού στοιχήματος στην Κύπρο, οι οποίες είχαν προσωρινά ανασταλεί.  

Η μεταβίβαση στην Allwyn International του 36,75% των μετοχών, που κατέχει ο ΟΠΑΠ (μέσω της OΠΑΠ Investments) στις εκτός Ελλάδος και Κύπρου επιχειρηματικές δραστηριότητες της Kaizen Gaming (Betano Business), μετατέθηκε για το Δ' τρίμηνο του έτους.

Βάσει του SPA, ο OΠΑΠ θα λάβει τίμημα 50 εκατ. ευρώ καθώς και earn-out payments, με κριτήριο τις επιδόσεις των χρήσεων 2022-2024.

 

ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ: Στα τρόφιμα θα είναι το επόμενο επενδυτικό «χτύπημα» του Νίκου Καραμούζη, όπως επιβεβαίωσε προ ημερών ο ίδιος. Ο επικεφαλής του SMERC ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο είχε αναφέρει πως το fund του βρίσκεται κοντά σε συμφωνίες με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εμπορία και στις εξαγωγές τροφίμων και συγκεκριμένα στους κλάδους των οσπρίων και των ρυζιών.

Και όπως λέει φίλος της στήλης, οι «νύφες» έχουν βρεθεί.

Η πρώτη είναι πολύ γνωστή εταιρεία από την Καστοριά που δραστηριοποιείται στον χώρο των οσπρίων διαθέτοντας επώνυμα premium προϊόντα. Πρόκειται για μια μικρή οικονομική οντότητα με τζίρο κοντά στα 3 εκατ. ευρώ και κέρδη περί τις 200.000 ευρώ.

Η δεύτερη «νύφη» δραστηριοποιείται στον χώρο του ρυζιού και οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στη Φθιώτιδα. Πέρυσι η εταιρεία, που είναι από τους πολύ δυνατούς παίκτες στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στο ρύζι, κατάφερε να αυξήσει της πωλήσεις της κατά 40% σε σχέση με το 2020, να υπερδιπλασιάσει τα EBITDA της και να εμφανίσει κέρδη από ζημιές.

Οι ανακοινώσεις, όπως επιμένουν πηγές τις στήλης, αναμένονται λίαν συντόμως...

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Το «πράσινο» φως για υπαγωγή του project που αφορά τη δημιουργία γηπέδου γκολφ 18 οπών και 869 στρεμμάτων στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας έλαβε προ ημερών από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων η εταιρεία MindCompass Overseas, θυγατρική της Dolphin Capital Investors, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο Μίλτος Καμπουρίδης.

Το έργο αποτελεί μέρος της ανάπτυξης του Kilada Country Club, Golf & Residences, στην Κοιλάδα Ερμιονίδας, και το κόστος του ανέρχεται σε 18.983.322,34 ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί πλήρως στο πλαίσιο της επιχορήγησης.

Στόχος των επικεφαλής του project είναι το πολυτελές θέρετρο, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει πάνω από 100 πολυτελείς βίλες προς πώληση, να λειτουργήσει τη διετία 2023-2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v