Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 10 2022

Η Eurostat, οι κρατικές εγγυήσεις και πως η Αθήνα κρύβεται πίσω από τη Ρώμη

Η Eurostat, οι κρατικές εγγυήσεις και πως η Αθήνα κρύβεται πίσω από τη Ρώμη

EUROSTAT-ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ. Πυκνή σε εξελίξεις η εβδομάδα που πέρασε για τις τράπεζες καθώς, πέραν της απόφασης της ΕΚΤ για αύξηση του παρεμβατικού επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης, κατατέθηκε και το draft του πορίσματος της Eurostat για τις κρατικές εγγυήσεις, οι οποίες έχουν δοθεί, πανευρωπαϊκά (σ.σ. κυρίως σε Ιταλία και Ελλάδα), επί των senior notes ομολογιών τιτλοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το draft προβλέπει ότι θα πρέπει να εξεταστούν οι τιτλοποιήσεις, που εντάχθηκαν σε σχήματα κρατικής εγγυοδοσίας, ανά περίπτωση από τις τοπικές στατιστικές αρχές ( ΕΛΣΤΑΤ στην Ελλάδα). Εφόσον διαπιστώνεται πως δεν πληρούνται όροι αγοράς και οι αγοραστές «φέτας» των mezzanine και junior notes ανέλαβαν πολύ μικρό κίνδυνο, σε σχέση με αυτό που ανέλαβε το κράτος, η εγγύηση θα προσμετράται στο χρέος.

Οι εμπλεκόμενες χώρες μπορούν να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους επί του προσχεδίου ως τον Οκτώβριο. Κυβέρνηση και τράπεζες αισιοδοξούν ότι με ανοικτά μεγάλα ζητήματα για την Ιταλία (συνδυασμός υψηλού χρέους, διαφαινόμενης ύφεσης και πολιτικής αβεβαιότητας) το θέμα των κρατικών εγγυήσεων θα πέσει χαμηλά.

Υ.Γ.: Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία αυστηροποίησε το πλαίσιο για νέες κρατικές εγγυήσεις, αυξάνοντας την ελάχιστη απαιτούμενη πιστοληπτική διαβάθμιση σε BBB+ και παρέχοντας εγγύηση μόνο στο 80% της ονομαστικής αξίας των senior notes. Επομένως, μείωσε τον κίνδυνο που αναλαμβάνει το Δημόσιο, αυξάνοντας τα ρίσκα της αγοράς.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΟΔΔΗΧ. Το προσχέδιο της Eurostat «σκότωσε» και κάθε συζήτηση για το πώς θα μπορούσε ο ΟΔΔΗΧ να εμπλακεί σε πιθανές εκδόσεις MREL (Tier II, Senior preferred bonds) από τις εγχώριες τράπεζες.
Το θέμα είχε τελειώσει, πρακτικά, πριν το προσχέδιο της Eurostat, καθώς ο ΟΔΔΗΧ ξεκαθάρισε ότι αν εμπλακεί θα το κάνει με όρους αγοράς.

Επομένως, ότι πιθανόν κέρδιζαν οι τράπεζες από ένα σχήμα εγγύησης, θα το έχαναν πληρώνοντας «τσουχτερή» προμήθεια. Εξ ου και η συζήτηση εγκαταλείφθηκε, όσο αθόρυβα είχε ξεκινήσει.

Το draft της Eurostat αποκλείει οποιοδήποτε εγχείρημα άμεσης αναζωπύρωσης της συζήτησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v