Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 27 2022

Η Prada απέκτησε στέγη στη Βουκουρεστίου *Η μετακόμιση Κωτσόβολου και ο εξορθολογισμός MIG *Σφηνάκια για ΕΥΔΑΠ-ΣΙΔΜΑ

Η Prada απέκτησε στέγη στη Βουκουρεστίου *Η μετακόμιση Κωτσόβολου και ο εξορθολογισμός MIG *Σφηνάκια για ΕΥΔΑΠ-ΣΙΔΜΑ

ΕΥΔAΠ: Σε διαδικασία εύρεσης παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω διαγωνισμού, για τη μείωση του κόστους προμήθειας (ανταγωνιστικότερες τιμές χρέωσης ενέργειας και ισχύος και μεγαλύτερες εκπτώσεις) βρίσκεται η ΕΥΔΑΠ.

Η εκτίναξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας προκάλεσε αύξηση, κατά 85%, στο σχετικό κόστος της Επιχείρησης (17,9 εκατ. ευρώ από 9,6 εκατ. ευρώ το Α' εξάμηνο 2021). Κόστος που θα ήταν σημαντικά υψηλότερο, αν δεν κάλυπτε το 47,5% των αναγκών της σε ρεύμα από μικρά υδροηλεκτρικά, ένα φωτοβολταϊκό σταθμό και εγκαταστάσεις θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ψυττάλεια.

 

ΣΙΔΜΑ: Ρύθμιση δανεισμού σε μακροχρόνια βάση διενήργησαν οι servicers doValue και Cepal για τη θυγατρική της εισηγμένης στη Ρουμανία (SIDMA Romania). Η doValue για λογαριασμό της Eurobank και η Cepal για λογαριασμό του SPV Galaxy IV, χορήγησαν δάνειο 5,93 εκατ. ευρώ, 10ετούς διάρκειας με αποπληρωμή του 50% κατά τη διάρκειά του. Το άλλο μισό πληρώνεται στη λήξη.

Για να συναινέσουν οι servicers στη χορήγηση του δανείου, η μητρική δανείστηκε 5,2 εκατ. ευρώ από την Εθνική για να καλύψει ισόποση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της SIDMA Romania.

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ: Μια ενδιαφέρουσα συναλλαγή ολοκληρώθηκε σε ακίνητο που εδράζεται στον πλέον κεντρικό δρόμο της Αθήνας, την πεζοδρομημένη Βουκουρεστίου. Το ελληνικό παράρτημα της Prada, της εμβληματικής ιταλικής φίρμας που αφίχθη στην Ελλάδα πριν τη χρηματοοικονομική κρίση, τη δεκαετή ύφεση της ελληνικής οικονομίας και εσχάτως την πανδημία, προέβη στην αγορά του κτιρίου όπου στεγάζεται η ομώνυμη μπουτίκ του έναντι 19 εκατ. ευρώ.

Το ακίνητο για σχεδόν 15 χρόνια ήταν μισθωμένο και ανήκε στην οικογένεια Βάρδα, γνωστή για τη λιανεμπορική της δραστηριότητα στον τομέα της ένδυσης. Η στήλη δεν έχει διασταυρώσει αν ο τελικός κάτοχος και πωλητής παρέμενε η οικογένεια (πολύ πιθανό), ωστόσο η συναλλαγή σηματοδοτεί το comeback της Αθήνας ως αγοράς εμπορικού ενδιαφέροντος για τις μεγάλες φίρμες.

Συνάμα, η παραπάνω κίνηση σηματοδοτεί το ενδιαφέρον ισχυρών οικονομικών συμφερόντων να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες σε αναδυόμενες αγορές ακινήτων. Τα 19 εκατ. ευρώ που διέθεσε η Prada για την απόκτηση flagship store σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ισοδυναμούν με… peanuts για το μέγεθός της.

Δείχνει όμως κάτι…

 

ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ: Μετακόμιση ετοιμάζει η αλυσίδα στην Καλλιθέα, προκειμένου να τοποθετηθεί σε καλύτερο κατάστημα. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για επένδυση ανάλογη αυτής στην Αγία Παρασκευή, με τα εγκαίνια να τοποθετούνται εντός του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι στη γειτονιά της Αγ. Παρασκευής έχει αναπτυχθεί ένα από τα τρία μεγαλύτερα καταστήματα του δικτύου Κωτσόβολος, με τρεις ορόφους και επιφάνεια 3.300 τ.μ.

Η εταιρεία συνεχίζει το πρόγραμμα επανατοποθέτησης σε τοπικές αγορές αλλά ψάχνεται και για νέο κατάστημα. Το ίδιο ισχύει για την Κύπρο, όπου μελετά την προσθήκη του τρίτου σημείου μετά τον πρώτο χρόνο επιτυχημένης πορείας με δύο καταστήματα σε Λευκωσία και Λεμεσό.

 

MIG-ΣΕΡΒΙΑ: Σε εξορθολογισμό του δικτύου ακινήτων της στη Σερβία προχωρά η MIG, η οποία απέκτησε τα δικαιώματα μετόχων μειοψηφίας της RKB, ελέγχοντας πλέον το 100%.

Τον Ιανουάριο η RKB πώλησε επενδυτικό ακίνητο έναντι 3,25 εκατ. ευρώ, ποσό που κατευθύνθηκε εξ ολοκλήρου για μείωση δανεισμού. Τον Αύγουστο ολοκληρώθηκε άλλη μια πώληση ακινήτου, έναντι τιμήματος 1,4 εκατ. ευρώ.

Εντός του καλοκαιριού, ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση του δανεισμού της RKB με την Πειραιώς, που οδήγησε σε επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου έως το 2025, σε περιορισμό του χρηματοοικονομικού κόστους και σε διαγραφή μέρους των δεδουλευμένων τόκων.

Τον Αύγουστο η MIG, μέσω της MIG REAL ESTATE SERBIA, ολοκλήρωσε την εξαγορά του ποσοστού 16,89%, που κατείχε ο μέτοχος μειοψηφίας στο μετοχικό κεφάλαιο της RKB, με αντάλλαγμα τρία ακίνητα ιδιοκτησίας της RKB, συνολικής αξίας 20,5 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v