Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 6 2022

Appodixi: Οι «μαϊμούδες» και το… καρότο *Το «υπερόπλο» των ΗΠΑ κόντρα στον ΟΠΕΚ και μια δήλωση με σημασία

Appodixi: Οι «μαϊμούδες» και το… καρότο *Το «υπερόπλο» των ΗΠΑ κόντρα στον ΟΠΕΚ και μια δήλωση με σημασία

FIX: Διπλά ευχαριστημένοι πρέπει να αισθάνονται οι επικεφαλής της Carlsberg για τις επιδόσεις τους στην Ελλάδα. Η ελληνική θυγατρική τους, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, κατάφερε πέρυσι να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της πανδημίας.

Οι καθαρές πωλήσεις της εδώ θυγατρικής τους αυξήθηκαν κατά 34,36% στα 96,07 εκατ. ευρώ ενώ εμφάνισε καθαρά κέρδη 5,5 εκατ. ευρώ από ζημιές 9,4 εκατ. ευρώ το 2020.

Όμως το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι η Ολυμπιακή Ζυθοποιία κατάφερε να πληρώνεται γρηγορότερα και να πληρώνει... αργότερα. Και εξηγούμαστε. Πέρυσι, η μέση πιστωτική περίοδος διαμορφώθηκε στις 84 ημέρες από 95 ημέρες που ήταν το 2020 ενώ η αντίστοιχη μέση περίοδος πληρωμών των υποχρεώσεών της ανήλθε στις 90 ημέρες από 83 το 2020.

Καθόλου άσχημα...

 

APPODIXI: Δύο πρατήρια με λουκέτο μέσα σε δέκα μέρες δεν το λες λίγο, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι αφορμή και για τα δύο λουκέτα από την ΑΑΔΕ στάθηκε η καταγγελία καταναλωτών για αποδείξεις «μαϊμού», με όπλο την εφαρμογή Appodixi.

Τα δύο πρατήρια που πιάστηκαν στα πράσα, άλλα έστελναν στην ΑΑΔΕ μέσω της υποχρέωσης διαβίβασης στοιχείων, άλλα «έδειχναν» στους καταναλωτές με τις αποδείξεις που εκδίδονταν. Φαινομενικά όλα ήταν όπως προβλέπει ο νόμος.

Η appodixi όμως έφερε στην επιφάνεια φοροδιαφυγή καλυμμένη με τον μανδύα της νομιμότητας. Μάλιστα, το χθεσινό πρατήριο στην Αγία Παρασκευή αποκαλύφθηκε ότι το είχε κάνει σύστημα να στέλνει -προκειμένου να φορολογηθεί σε αυτή τη βάση- έσοδα στο ένα δέκατο της πραγματικής αξίας των πωληθέντων καυσίμων. Αν μέσα σε δέκα μέρες αποκαλύφθηκαν δύο καραμπινάτες υποθέσεις φοροδιαφυγής, αντιλαμβάνεται κανείς τα περιθώρια αξιοποίησης αυτού του μέσου. Αρκεί να μην ατονήσει.

Επί του παρόντος, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ δείχνουν 95.000 «κατεβάσματα» της εφαρμογής και περίπου 25.000 καταγγελίες, εκ των οποίων 11.210 επώνυμες.

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την παροχή κινήτρων για όσους καταγγέλλουν επώνυμα και από την καταγγελία τους αυτή προκύπτει φοροδιαφυγή και πρόστιμα. Είχε πέσει στο τραπέζι πρόταση επιβράβευσης στο δεκαπλάσιο της αξίας της απόδειξης με μέγιστο όριο τις 2.000 ευρώ, αλλά δεν έχει ακουστεί κάτι παραπάνω. Παραμένει υπό συζήτηση.

Δεν πρέπει να καθυστερήσουν οι αποφάσεις, γιατί χωρίς «καρότο»…

 

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Η κόντρα της Σαουδικής Αραβίας με τις ΗΠΑ μπήκε από χθες σε νέα φάση, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να περιορίσει την ονομαστική παραγωγή πετρελαίου κατα 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, παρά τις έντονες αμερικανικές πιέσεις να την κρατήσει σταθερή.

Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις από τις ΗΠΑ, με τον Τζο Μπάιντεν να κάνει λόγο για κοντόφθαλμη απόφαση, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεσμευτούν περισσότερα αμερικανικά αποθέματα. 

Για τον πρόεδρο Μπάιντεν, το πλήγμα είναι διπλό. Πρώτον, ως θέμα γοήτρου, αφού προ ολίγων μηνών έριξε τα μούτρα του και επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία, συναντώντας μάλιστα και τον «MBS» (Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν), παρά το γνωστό θέμα με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Κασόγκι.

Δεύτερον, διότι η τιμή της βενζίνης έχει ήδη πάρει την ανιούσα ενώ μέσα στον επόμενο κιόλας μήνα, έχουμε τις αμερικανικές «ενδιάμεσες εκλογές» για το Κογκρέσο. Κι ως γνωστόν, οι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ έχουν μεγάλη αποστροφή στις αυξημένες τιμές καυσίμων.

Το ερώτημα τώρα είναι τι αντίμετρα θα λάβουν οι ΗΠΑ κι αν ο Μπάιντεν θα ενεργοποιήσει τις διαδικασίες ενεργοποίησης του «υπερόπλου» που αποκαλείται «NOPEC» (Νo Oil Producing and Exporting Act).

Πρόκειται για ένα νόμο που εισήχθη το έτος 2000, πέρασε σε Βουλή και Γερουσία, αλλά δεν έφτασε ποτέ ως τώρα στο στάδιο της έγκρισης από τα Σώματα, σκοντάφτοντας μεταξύ άλλων και στην απειλή βέτο από τον πρόεδρο Μπους.

Εάν τώρα ψηφιστεί και ενεργοποιηθεί, τότε, για να το πούμε με απλά λόγια, θα επιτρέπει την επιβολή μηνύσεων (και κυρώσεων) κατά των κρατών-μελών του OPEC+, με βάση τον αμερικανικό νόμο anti-trust, καταλύοντας την προστασία που τους παρέχει το γεγονός ότι πρόκειται για κυρίαρχα κράτη και όχι για ιδιωτικές εταιρείες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ολοένα και περισσότερο οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Σαουδική Αραβία, υπό το σημερινό καθεστώς, οδεύει σε μεγαλύτερη απόσταση από τη Δύση, προς όφελος της Ρωσίας και της Κίνας.

 

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΙΙ: Μια δήλωση με ξεχωριστό ενδιαφέρον έγινε χθες από τη CEO της Οxy (πρώην Occidental Petroleum Corporation), Vicky Holloub, σε διεθνές ενεργειακό συνέδριο: «Δώστε σημασία στις εκπομπές (καυσαερίων) κι όχι στο καύσιμο. Αναδύονται τεχνολογίες που θα επιτρέψουν τη ευρεία χρήση πετρελαίου και αερίου μέσα και στις δεκαετίες 2060-70». 

Όπως σχολίασε αμέσως μετά αναλυτής του κλάδου, πρόκειται για την πιο «bullish» δήλωση που έχει ακούσει από CEO μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας, δεδομένης και της δέσμευσης των ενεργειακών εταιρειών για μηδενικές εκπομπές καυσαερίων έως το 2050. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v