Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 31 2022

Τι συζητούν Motor Oil-ΓΕΚ με τράπεζες *Η ΕΚΤ τελείωσε τα ουρανοκατέβατα κέρδη *Σφηνάκια για Χαλυβουργία Ελλάδος και… κάνναβη

Τι συζητούν Motor Oil-ΓΕΚ με τράπεζες *Η ΕΚΤ τελείωσε τα ουρανοκατέβατα κέρδη *Σφηνάκια για Χαλυβουργία Ελλάδος και… κάνναβη

MERE: Τίτλοι τέλους για το μοναδικό, στο Βέλγιο, κατάστημα της ρωσικών συμφερόντων αλυσίδας discount supermarket. Η είδηση έγινε γνωστή προ ολίγων ημερών -μέσω γνωστοποίησης στα social media- παρά το γεγονός ότι η αλυσίδα είχε ανακοινώσει ότι θα παρέμενε ανοιχτή μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Η υπόθεση δεν θεωρείται τελειωμένη, αν τουλάχιστον πιστέψουμε όσα διαβάζουμε στα τοπικά μέσα. Φυσικά αυτό το γνωρίζουν οι μέτοχοι της MERE, που έχουν μείνει σε λογικές εποχών… ψυχρού πολέμου.

Το λέμε αυτό διότι την ίδια κλειστή επικοινωνιακή πολιτική διατηρεί η ρωσικών συμφερόντων αλυσίδα και στην Ελλάδα.

 

ΚΡΕΜΕΛ: Η κρητική βιομηχανία φυτικών προϊόντων, την οποία όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη φλέρταρε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος -μέχρι και MoU είχαν υπογράψει-, συνεχίζει να αναπτύσσεται με διψήφιο ποσοστό. Πέρυσι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 20,9% στα 19,437 εκατ. ευρώ, τα κέρδη σχεδόν διπλασιάστηκαν στα 4,38 εκατ. ευρώ, τα EBITDA ξεπέρασαν τα 4,84 εκατ. ευρώ και το περιθώριο αυξήθηκε σε 24,93% έναντι 22,48% το 2020.

Όμως το 58,06% των εσόδων της προέρχεται από δύο πελάτες του εξωτερικού και αυτό ίσως να αποτελεί τροφή για σκέψη...

 

ΚΑΝΝΑΒΗ: Σαν τα μανιτάρια φυτρώνουν οι επενδύσεις φαρμακευτικής κάνναβης. Πριν από λίγες μέρες εγκρίθηκε η υπαγωγή τριών νέων στον Αναπτυξιακό Νόμο. Η μία εξ αυτών, αυτή της WCM CANNA MEDICA, συνολικού επιλέξιμου κόστους 9,7 εκατ. ευρώ, αφορά στη δημιουργία καθετοποιημένης μονάδας καλλιέργειας, επεξεργασίας, μεταποίησης και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης δυναμικότητας 6.360,00 κιλών/έτος αποξηραμένου φυτού στον Ωρωπό.

Όπως έμαθε η στήλη, κάποιοι εκ των μελών του Δ.Σ. στο μακρινό παρελθόν είχαν σχέση διοικητική και μετοχική με την Dionic.

 

MOH-ΓΕΚ: Ενδιάμεση χρηματοδότηση, ύψους 33 εκατ. ευρώ, μέσω αλληλόχρεου λογαριασμού, παρείχε η Optima Bank στη Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής, μικτή εταιρεία των Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (50%-50%), η οποία υλοποιεί επένδυση δημιουργίας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 876,6 MW. Πέρυσι, ΓΕΚ και Motor Oil κάλυψαν από κοινού ομολογιακή έκδοση της Θερμοηλεκτρική, ύψους 72,74 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με Πειραιώς και άλλη μια συστημική τράπεζα για συμφωνία μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης δανεισμού.

 

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Η χρήση 2021 ήταν η τελευταία πριν την επικύρωση της εξυγίανσης. Υπό το παραπάνω πρίσμα, οι παρατηρήσεις του ορκωτού μπορεί να μην έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Προκαλεί, όμως, εντύπωση ότι η Χαλυβουργία Ελλάδος, κατά παρέκκλιση σε σχέση με τις παραδεδεγμένες λογιστικές αρχές και μεθόδους των IFRS, δεν διενήργησε, κατά τις χρήσεις 2015-2021, αποσβέσεις επί ενσώματων ακινητοποιήσεων και άυλων περιουσιακών στοιχείων.

Αποτέλεσμα της παραπάνω τακτικής είναι η αναπόσβεστη αξία τους να εμφανίζεται αυξημένη κατά 99,8 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια αυξημένα κατά 99,3 εκατ. ευρώ και τα αποτελέσματα χρήσης 2021 αυξημένα κατά 14,77 εκατ. ευρώ.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-TLTRO: Σταματούν από τις 23 Νοεμβρίου οι συνθήκες εγγραφής «ουρανοκατέβατων» κερδών για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, μετά την τελευταία απόφαση της ΕΚΤ.

Η κεντρική τράπεζα σταματά να υπολογίζει μεσοσταθμικά το επιτόκιο από το 2020 για τη ρευστότητα που δανείστηκαν οι τράπεζες, μέσω των πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (targeted longer-term refinancing operations - TLTRO) και ξεκινά ο -μεσοσταθμικός- υπολογισμός του από τα ισχύοντα επιτόκια.

Μηδενίζοντας το… κοντέρ, τελειώνει τις συνθήκες cash arbitrage, που προκλήθηκαν μετά τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Για τον λόγο αυτό, η ΕΚΤ παρέχει στις τράπεζες δυνατότητα στις 23 Νοεμβρίου να προχωρήσουν σε πρόωρη εξόφληση αχρησιμοποίητης ρευστότητας, που άντλησαν μέσω TLTROs.

Υ.Γ.: Καμία εγχώρια τράπεζα δεν είχε υπολογίσει στα φετινά έσοδα ή σε αυτά του 2023 τα παραπάνω «ουρανοκατέβατα» κέρδη. Για ένα δίμηνο καρπώθηκαν, πάντως, όπως και το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών το όφελος από το παραπάνω arbitrage.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v