Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 26 2022

Η βραδυφλεγής βόμβα του Ανδρέα Πάτση - Νέα ηγετική ομάδα στη Notos - Η φθηνή στέγη νέων και οι... εργατικές πολυκατοικίες

Η βραδυφλεγής βόμβα του Ανδρέα Πάτση - Νέα ηγετική ομάδα στη Notos - Η φθηνή στέγη νέων και οι... εργατικές πολυκατοικίες

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΤΣΗ: Μπορεί η «βόμβα» να έσκασε τώρα για τα καμώματα του βουλευτή Γρεβενών της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέα Πάτση, η αλήθεια όμως είναι ότι τα φιτίλια από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης είχαν μπει -και δικαίως όπως αποδεικνύεται- τουλάχιστον από το 2020, ενώ από τότε χρονολογούνται και δημοσιεύματα στο “Documento”, όπως αυτό και αυτό, που τον κατηγορούσαν όχι μόνο για την εμπλοκή του σε εισπρακτική εταιρεία, ή για την παράλειψη εταιρειών από το πόθεν έσχες του, αλλά και για το γεγονός ότι ήταν μέτοχος σε σειρά εξωχώριων εταιρειών (κάτι που απαγορεύεται στους βουλευτές).

Εδώ και τουλάχιστον 1,5 χρόνο φέρεται επίσης να ήταν γνωστή (μέσω ερώτησης στη Βουλή από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ) και η σχέση του βουλευτή με τα ΕΛΤΑ, που φέρεται να οδήγησε σε αμοιβές άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Εντούτοις τίποτα απολύτως δεν είχε συμβεί τότε. Η υπόθεση του «πόθεν έσχες» του μπήκε στο… αρχείο(!) ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει εξηγήσεις από τον συγκεκριμένο βουλευτή. Κι αυτό καθιστά αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι με την επανάληψη γνωστών γενικώς ζητημάτων, έστω με περισσότερες... γαργαλιστικές λεπτομέρειες, ξαφνικά μέσα σε λίγες ώρες, διαγράφτηκε ο Ανδρέας Πάτσης αλλά και παραιτήθηκε «για λόγους ευθιξίας» ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ Γιώργος Κωνσταντόπουλος!

Κάτι που... πονηρεύει τη στήλη ότι μείζονα ρόλο έπαιξαν η προεκλογική συγκυρία, το βαρύ κλίμα, η ευαισθησία της κοινής γνώμης στο θέμα των πλειστηριασμών, αλλά και η διαφαινόμενη πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξει συστηματικά διάφορες πτυχές στην υπόθεση εισπρακτικές - funds - πλειστηριασμοί όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, προχθές, αλλά και χθες το βράδυ στον Σκάι, όπου μίλησε για δεκάδες ΙΚΕ που με κεφάλαια μερικών χιλιάδων ευρώ «παίρνουν δάνεια πολιτών αξίας εκατομμυρίων, έναντι πινακίου φακής».

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε ότι ο κατ’ επάγγελμα δικηγόρος κ. Πάτσης πρέπει να είναι εξαιρετικά πολυπράγμων, έως και… «γεννημένος μπίζνεσμαν». Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι διαθέτει πολυάριθμες εταιρείες (κάπου… 17) που φέρονται να δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα, κατάφερε να έχει εμπλοκή, έμμεση ή άμεση, σε μεγάλες (και... ακανθώδεις) υποθέσεις της Τράπεζας Πειραιώς, να έχει συμμετοχή στο fund του Μιχάλη Σάλλα, να φέρεται ως συνεκδότης γνωστού οικονομικού site, αλλά και να έχει κοινή εταιρεία με τη σύζυγο του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Πώς τα προλαβαίνει, ένας Θεός ξέρει…

Όσο για την υπόθεση της «αγοράς» δανείων από την Tράπεζα Πειραιώς (φερόμενου ύψους πάνω από 60 εκατ. ευρώ), έναντι περίπου 4,3 εκατ. ευρώ, ο ίδιος δηλώνει ότι τα χρήματα για να αγοράσει τα δάνεια τα βρήκε μέσω... δανείου. Οπότε, εφόσον ισχύει αυτό, το ερώτημα είναι ποιος -και γιατί- του δάνεισε τα χρήματα, για να αγοράσει τα δάνεια.

Ενδιαφερόμενοι με δικά τους λεφτά δεν υπήρχαν;

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Είχαμε προειδοποιήσει προ ολίγων ημερών ότι τα όποια μέτρα της «ενωμένης Ευρώπης» για την αγορά ενέργειας αφορούν πλέον το 2023, το οποίο προβλέπεται ότι θα είναι... χειρότερο, και ήρθε το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας να μας επιβεβαιώσει, ανακοινώνοντας ότι (λόγω διαφωνιών) τα θέματα θα συζητηθούν περαιτέρω στις... 24 Νοεμβρίου, δηλαδή μετά από ένα μήνα.

Οπως αντιλαμβάνεστε, με τον ρυθμό αυτό, της χελώνας, μάλλον θα πρέπει να ανησυχούμε πλέον για το αν θα... προκάνουν οι Ευρωπαίοι να αποφασίσουν μέτρα που θα αφορούν όλο ή... μέρος μόνο του 2023!

 

ΣΤΕΓΗ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ: Σε διαβούλευση βγαίνει σήμερα το Εξοικονομώ - Ανακαινίζω, το οποίο αποτελεί ένα από τα εργαλεία που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματός της για τη φθηνή στέγαση και εν πάση περιπτώσει την απελευθέρωση προς χρήση και μίσθωση παλαιού στοκ ακινήτων. Αφορά σε επιδότηση έως 20.000 ευρώ και τραπεζική χρηματοδότηση έως 10.000 (με εγγύηση Δημοσίου) για ανακαινίσεις και με ενεργειακό αντικείμενο, και η πρόβλεψη είναι να είναι στον «αέρα», ώστε να υποδεχθεί αιτήσεις έως το τέλος του χρόνου.

Αυτό ανάφερε χθες ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, μιλώντας σε σχετική συνεδρία στο πλαίσιο της 23ης Prodexpo. O ίδιος επίσης ανήγγειλε πως σήμερα θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο το νομοθετικό πλαίσιο για την Κοινωνική Αντιπαροχή, πρόγραμμα που συνδυάζει εισφορά δημόσιας γης και σύμπραξη με ιδιώτη, με στόχο τη δημιουργία κατοικιών με προσιτό ενοίκιο.

Το πρόγραμμα είχε παρουσιαστεί σε αδρές γραμμές μετά τη ΔΕΘ, ωστόσο, τώρα αναμένεται να διαλευκανθούν κρίσιμα στοιχεία, που θα επιτρέψουν στην αγορά των developers να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Πέρα από το πλαίσιο ωστόσο πρέπει να βρεθούν και οι χώροι που «σηκώνουν» τέτοιες αναπτύξεις, αλλά και να διακριβωθεί αν τα projects «βγαίνουν» οικονομικά, ιδίως σε μια εποχή προκλήσεων για κατασκευές και εκμετάλλευση ακινήτων.

Ο υπουργός πάντως υπογράμμισε πως οι νέου τύπου αναπτύξεις αφορούν σε μικτής χρήσης κτήρια που δεν θυμίζουν τις «εργατικές πολυκατοικίες» μιας άλλης εποχής, που τελικώς απαξιώθηκαν.

 

NOTOS: Μαζί με το πράσινο φως στην ΑΜΚ (140 εκατ. ευρώ με την έκδοση προνομιούχων μετοχών) για την κεφαλαιοποίηση των δανείων της Notos, η γενική συνέλευση των μετόχων έδωσε χθες, 25/10, το χρίσμα και στο νέο ΔΣ.

Η εξουσία μένει στην οικογένεια Παπαέλληνα και συγκεκριμένα στον Χρήστο Παπαέλληνα και στον Μιχάλη Παπαέλληνα, που εκλέχτηκαν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αντίστοιχα.

Στο Δ.Σ. συμμετέχει επίσης ως μέλος ο Χασδάι Καπόν από τον όμιλο Φάις ενώ τα άλλα μέλη είναι οι: Κωνσταντίνος Πάσχος, Ευστάθιος Βεντούρης, Δημήτρης Καποτόπουλος και Γεώργιος Κυριάκος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v