Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 1 2022

Καλώς ήρθατε στην πολυκρίση - Πρώτη ανάσα για εργολάβους - H Mailo's και οι... μακαρονάδες - Κινήσεις εφοπλιστών στην ΙΝΚΑΤ

Καλώς ήρθατε στην πολυκρίση - Πρώτη ανάσα για εργολάβους - H Mailos και οι... μακαρονάδες - Κινήσεις εφοπλιστών στην ΙΝΚΑΤ

ΔΩΜΑΤΙΑ ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ: Τα escape rooms είναι μόδα και στην Ελλάδα. Ήρθαν πριν από μερικά χρόνια και αναπτύσσονται ραγδαία, με μια πληθώρα δημιουργών και ιδιοκτητών να αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ετσι, το θέμα απασχόλησε και το ΥΠΑΝ, που δημοσίευσε πρόσφατα πλαίσιο που ρυθμίζει τις προδιαγραφές και τη λειτουργία τους. Ορίζει τις υποχρεώσεις του Game Master, τις προδιαγραφές των χώρων, την υποχρεωτική τοποθέτηση κουμπιού απελευθέρωσης, αλλά και μέτρα για τη συμμετοχή παιδιών κάτω των 12 ετών.

Αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται.

 

ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ: Αύξησε το ποσοστό της στην Ιντρακάτ κατά 2,66% η οικογένεια Η. Γκότση μέσω της Castellano Properties Limeted, λίγους μήνες μετά την είσοδό της στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης και λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της ΑΜΚ ύψους 100 εκατ. ευρώ που ανήγγειλε η διοίκηση της εισηγμένης.

Το συνολικό ποσοστό συμμετοχής της εφοπλιστικής οικογένειας ανέρχεται πλέον σε 15,74% στην Iντρακάτ και η στήλη εικάζει πως η κίνηση αποτελεί προάγγελο της στάσης που θα τηρήσει στην ΑΜΚ (η οποία είναι αποκλειστικά υπέρ των παλαιών μετόχων).

Δεν έχει διευκρινιστεί από πού προέκυψε το 2,66%. Από υφιστάμενο μέτοχο, από τη διασπορά και σε τι τιμή;

 

ΠΟΛΥΚΡΙΣΗ: Εμείς οι Έλληνες έχουμε πολλά να θυμόμαστε από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Μέσα σε αυτά μάλλον πρέπει να προσθέσουμε και κάτι ακόμα: Είναι αυτός που έβαλε το 2016 στο τραπέζι τον όρο «πολυκρίση». Δεν ήταν δικός του, τον δανείστηκε από τον Γάλλο θεωρητικό Εντγκαρ Μορίν, που τον χρησιμοποίησε το 1990.

Πόλεμος, πανδημία, φυσικές καταστροφές, οικονομικές κρίσεις, όλα αυτά υπήρχαν και στο παρελθόν. Υπάρχει όμως και μια ειδοποιός διαφορά. Παλαιότερα ήταν πιο εύκολο να προσδιορίσεις μια αιτία για τα όσα συμβαίνουν και άρα υπήρχε μεγαλύτερη πιθανότητα να βρεθεί λύση.

Τη δεκαετία του 1980, υπήρχε η πίστη ότι η «αγορά» θα διορθώσει τα οικονομικά προβλήματα και ότι οι δημοκρατίες έχουν απαντήσεις στα πολιτικά προβλήματα. Η καινοτομία υπήρξε «όπλο»: τα εμβόλια βοήθησαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας και ελπίζεται ότι θα βοηθήσει και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο υπάρχουν και αυτοί (μεταξύ αυτών ο Adam Tooze, καθηγητής Ιστορίας στο Columbia) που πιστεύουν ότι η διαχείριση κρίσεων και οι τεχνολογικές λύσεις δεν αντιμετωπίζουν τις υποκείμενες τάσεις. Και έτσι απλά περνάμε από το ένα πρόβλημα στο άλλο και κάθε φορά τα πράγματα είναι χειρότερα.

Με βάση αυτή την οπτική, η πολυκρίση μόλις άρχισε…

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ-ΚΟΣΤΟΣ: Ήδη από το bench marking των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες προκύπτει πως η συμπίεση περιθωρίων κέρδους είναι σημαντική, ακόμη και για τις πλέον κερδοφόρες και bankable.

Οι αναπροσαρμογές στα κοστολόγια υφιστάμενων συμβάσεων ήταν ένα καθολικό αίτημα το 2022, το οποίο ικανοποιήθηκε μετά τις σχετικές διαβουλεύσεις από το ΥΠΟΜΕ. Χθες δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση αναπροσαρμογής κοστολογίων και αποζημιώσεων για το α’ τρίμηνο του 2022 (ίσως το πιο «βαρύ» έως σήμερα), γεγονός που χρηματοοικονομικά θα δημιουργήσει μια «ανάσα».

Από την αμηχανία ωστόσο που διέπει συγκεκριμένους διαγωνισμούς, των οποίων η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών όλο και μετατίθεται, προκύπτει πως το κόστος παραμένει «καυτή πατάτα» για ολόκληρο το σύστημα, που ποντάρει ειλικρινά στην ανάκαμψη του κλάδου.

 

MAILO'S: Πάνω από 3.200 μακαρονάδες έφτιαξαν σε μια ώρα για να τιμήσουν τους πελάτες τους τα Mailo's. Αφορμή στάθηκε η International Pasta Day στις 25 Οκτωβρίου και οι μακαρονάδες δεν έχασαν ευκαιρία, έκαναν ουρές στα καταστήματα της αλυσίδας για το κέρασμα.

Σημειώνεται ότι η ελληνική αλυσίδα, που εμπνεύστηκε και αναπτύσσει ο σεφ Νίκος Μουτσουρούφης, άνοιξε στην πανδημία αλλά προσεγγίζει πλέον τα 20 καταστήματα και έχει επεκταθεί στην Κύπρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v