Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 10 2022

Ουκρανία: Προς νέα αλλαγή σκηνικού; - Intrakat: Γερό ξεκίνημα στην ΑΜΚ - Νέα εποχή για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Ουκρανία: Προς νέα αλλαγή σκηνικού; - Intrakat: Γερό ξεκίνημα στην ΑΜΚ - Νέα εποχή για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ: Στην τελική ευθεία μπαίνει η αναγέννηση των Ναυπηγείων της Ελευσίνας, καθώς σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη αναμένεται να πέσουν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη οι υπογραφές που θα επικυρώσουν το σχέδιο εξυγίανσης της ONEX του Πάνου Ξενοκώστα.

Η υπογραφή του σχεδίου εξυγίανσης από τον ίδιο τον Αδωνι Γεωργιάδη και εκπροσώπους των τραπεζών και των εργαζομένων θα δώσει το σήμα για να ανοίξει ο δρόμος, προκειμένου να κατατεθεί η σχετική αίτηση στο δικαστήριο και να συνεχιστεί η διαδικασία βάσει του νόμου για την εξυγίανση.

Την επόμενη εβδομάδα, μάλιστα, θα επισκεφθεί την Ελλάδα αποστολή της αμερικανικής DFC, η οποία θα έχει ενεργό ρόλο στο εγχείρημα της εξυγίανσης των Ναυπηγείων μαζί με την ONEX και την ιταλική Fincantieri. Βάσει προγραμματισμού, οι εκπρόσωποι της DFC θα επισκεφθούν τις προσεχείς ημέρες, συνοδεία του υπουργού Ανάπτυξης, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Κι όλα αυτά, τη στιγμή που το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση του προγράμματος απόκτησης των 4 κορβετών από το Πολεμικό Ναυτικό, με τις προτάσεις των Γάλλων και των Ιταλών, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην τελική φάση επιλογής, να συνδέονται με τη ναυπήγηση των κορβετών στα ναυπηγεία της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά.

Οι επίσημες ανακοινώσεις προσεχώς…

 

APS-PROJECT FRAME: Θέματα χρηματοδότησης καθυστερούν την ολοκλήρωση της συναλλαγής απόκτησης από την τσεχική APS χαρτοφυλακίου με απαιτήσεις από μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια επιχειρήσεων.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου και η στάση... Πόντιου Πιλάτου που υιοθέτησε η κυβέρνηση, κτυπά σε όλα τα επίπεδα.

 

ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Από τη χθεσινή ανακοίνωση της εισηγμένης σχετικά με την πρόθεση των μετόχων που κατέχουν άνω του 5% του μετοχικού κεφαλαίου, συνάγεται δια της... ατόπου επαγωγής πως ο Δημήτρης Κούτρας δεν θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ που έχει προτείνει η νέα διοίκηση.

Η εξέλιξη ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη, καθώς ο ίδιος τον περασμένο Ιούλιο είχε αναφέρει δημοσίως πως αποχωρεί από το Δ.Σ. της εταιρείας, μετά την έλευση των εφοπλιστών.

Σε ό,τι αφορά δε τα μετοχικά του συμφέροντα (ελέγχει περίπου 8%), μένει να φανεί πώς θα τοποθετηθεί τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της έκτακτης Γ.Σ. της εταιρείας για την έγκριση της πρότασης για ΑΜΚ ύψους 100 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, ο πολύπειρος Δ. Κούτρας έχει επεξεργαστεί νέα σχέδια απασχόλησης στον κλάδο των κατασκευών μέσω της Δομικής Κρήτης.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι απαντήσεις που δόθηκαν από τους υπόλοιπους μεγάλους μετόχους δείχνουν ότι η διαδικασία της συγκέντρωσης κεφαλαίων ξεκινά με το… δεξί. Και αυτό γιατί εκφράστηκε η συναίνεση της πλειονότητας των μετόχων της Ιntrakat να ενισχύσουν κεφαλαιακά την εισηγμένη, ενώ η Winex (Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου) δήλωσε ότι θα καλύψει και τυχόν αδιάθετα δικαιώματα κατά τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ.

Με τα παραπάνω, ήδη τα 80 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ έχουν εξασφαλιστεί

 

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Εφόσον όντως υλοποιηθεί (μια και οι Ουκρανοί έδειχναν χθες να αμφιβάλλουν) η «προληπτική» υποχώρηση των Ρώσων από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου στη Χερσώνα, αποτελεί νέο σοβαρότατο πλήγμα για τον Πούτιν και τα ρωσικά στρατεύματα. Διότι υποδηλώνει ξεκάθαρα αδυναμία προστασίας της συγκεκριμένης περιοχής από μια σοβαρή ουκρανική αντεπίθεση, ενώ στο πλαίσιο της οπισθοχώρησης, εγκαταλείπεται και η πρωτεύουσα μιας περιφέρειας που έχει -θυμίζουμε- προσαρτήσει η Ρωσία.

Όπως συνέβη και στην περίπτωση του Χάρκοβου, τέτοιου είδους εξελίξεις θα ανεβάσουν τις μετοχές των Ουκρανών, σφυρηλατώντας το κλίμα στήριξης από τη Δύση, στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Από την άλλη πλευρά, φαίνεται επίσης ότι οι Ρώσοι αρχίζουν και προετοιμάζονται για άμυνα σε βολικές για εκείνους περιοχές, στην περιφέρεια της Χερσώνας, καθώς ο ποταμός Δνείπερος αποτελεί σοβαρότατο εμπόδιο για μια ουκρανική επίθεση πέρα από τα όριά του.

Εάν όντως η ρωσική στρατηγική προσανατολίζεται πλέον υποχρεωτικά στην άμυνα περιοχών που έχει καταλάβει -και κρίνει πως δύναται να διατηρήσει- εγκαταλείποντας στην πράξη περαιτέρω επεκτατικές βλέψεις, τότε ίσως να περάσουμε σε μια νέα φάση του πολέμου, στην οποία ενδέχεται να προκύψουν και διαδικασίες σοβαρής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές.

Προς την ίδια κατεύθυνση δείχνουν και οι απανωτές αναφορές χθες της ρωσικής ηγεσίας στην «αξία της ζωής των στρατιωτών» της, καθώς οι αντιδράσεις για τις πολεμικές απώλειες εντός της Ρωσίας φαίνεται να ισχυροποιούνται.

Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση βεβαίως κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι, αφού η κυβέρνηση Ζελένσκι εύλογα επιθυμεί την πλήρη επιστροφή των εδαφών που έχουν καταληφθεί, κάτι που θα αποτελούσε καταστροφική ήττα του Πούτιν.

Πλην όμως, ρεαλιστικά, τον πρώτο λόγο θα τον έχει στα παρασκήνια η Δύση ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, οι Ηνωμένες Πολιτείες. Υπό αυτή την έννοια, το τελικό αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στην άλλη όχθη του Ατλαντικού ίσως παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στις εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v