Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 9 2022

Υποκλοπές: Μπρος γκρεμός και πίσω… ρίσκο - Σημεία των καιρών και στους διαγωνισμούς;

Υποκλοπές: Μπρος γκρεμός και πίσω… ρίσκο - Σημεία των καιρών και στους διαγωνισμούς;

EΧΑΕ-ΣΜΕΧΑ: Φωτιές άναψε η δρομολογούμενη διακοπή της λειτουργίας της πλατφόρμας XNET. Οπως ειπώθηκε στις χρηματιστηριακές εταιρείες, «βάζει μέσα» την ΕΧΑΕ γύρω στις 500 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο ενώ οι ΑΧΕ μπορούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις μέσω άλλων πλατφορμών, που πολύ πιθανόν να είναι και φτηνότερες.

Οι χρηματιστηριακές εταιρείες ωστόσο έχουν διαφορετική γνώμη, θεωρώντας πως η κατάργηση της XNET δεν αποτελεί μόνο ένα συντεχνιακό ζήτημα που θα πλήξει τις οικονομικές τους επιδόσεις, αλλά κυρίως θα προκαλέσει ζημιά στην εγχώρια κεφαλαιαγορά σε βάθος χρόνου.

Ελπίζεται ότι θα ακολουθήσει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, σε μια περίοδο που το εγχείρημα της ανάπτυξης του ελληνικού χρηματιστηρίου απαιτεί τη σύμπλευση ολόκληρου του «οικοσυστήματος».

Υ.Γ. Το περίεργο είναι ότι ενώ η ΕΧΑΕ παρουσίασε κέρδη μετά από φόρους 5,4 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο γράφοντας αύξηση κατά 5,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ο νέος CEO φαίνεται να αποφασίζει μια περικοπή μιας κατά τα μέλη του ΧΑ ζωτικής υπηρεσίας χωρίς να έχει διαβουλευτεί προηγουμένως αλλά και χωρίς κατά τα φαινόμενα να το εντάσσει σε κάποιου είδους εναλλακτική στρατηγική ανάπτυξης. 

 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ-ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επιβεβαιώνει το Μέγαρο Μαξίμου τη σαββατιάτικη επίσκεψη του επιχειρηματία στο Μαξίμου και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Η είδηση έγινε γνωστή χθες από το powergame που βρίσκεται κοντά στον επιχειρηματία. Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού δεν διαρρέεται πάντως τίποτε άλλο για το τετ α τετ.

Η συνάντηση, η οποία δεν είχε ανακοινωθεί, πραγματοποιήθηκε την ίδια ώρα που γινόταν γνωστό το πολυσυζητημένο ρεπορτάζ του Documento για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

Σε κάθε περίπτωση, αν κρίνουμε από όσα ακολούθησαν, το ραντεβού δεν πρέπει να πήγε καλά…

 

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ: Το θέμα των υποκλοπών δεν αρέσει καθόλου στην αγορά (όχι, δεν μιλάμε για τις κινήσεις στο περιορισμένου βεληνεκούς ελληνικό χρηματιστήριο), διότι αυξάνει το πολιτικό ρίσκο ενόψει των επικείμενων εκλογών.

Είτε αρέσει όμως είτε όχι, το πολιτικό ρίσκο έχει ήδη πάρει τα ύψη. Τα σημάδια αρχίζουν και γίνονται σχετικά ευδιάκριτα. Άρθρα του τύπου «για όλα φταίει ο ανιψιός», με αναφορές σε «πίσω αυλές», κάνουν την εμφάνισή τους σε περίοπτη θέση στο ένα φιλοκυβερνητικό Μέσο, σκληρές παραινέσεις να έρθουν «όλα στο φως» σε άλλο φιλοκυβερνητικό Μέσο, πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση.

Και μαζί, συνεχές ξεθώριασμα της κυβερνητικής εικόνας (και της χώρας βεβαίως) στα διεθνή fora και MME, καθώς η εισηγήτρια της αρμόδιας επιτροπής PEGA του ευρωκοινοβουλίου Σόφι Ιντ' Φελντ (που σημειωτέον, ανήκει στους Φιλελεύθερους) έχει πλέον ξεσπαθώσει, όπως προκύπτει τόσο από τη συνέντευξη που έδωσε χθες όσο και από το σχέδιο πορίσματος που κυκλοφόρησε ήδη.

Το ότι έπεσε πάνω της σχεδόν αμέσως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (στο οποίο ανήκει η ΝΔ) ενώ και ο πρόεδρος της PEGA που προέρχεται από τον ίδιο χώρο έσπευσε να δηλώσει ότι το προσχέδιο δεν αποτελεί «επί του παρόντος» κείμενο τελικών θέσεων, απλώς δείχνει τη σοβαρότητα που έχει αποκτήσει το θέμα.

Οι κατηγορίες είναι βαριές και σε θέματα πράξεων και παραλήψεων, που όλοι αντιλαμβάνονται: Ότι η κυβέρνηση παρότι ήξερε πως υπάρχουν παράνομα λογισμικά (μετά τις επιβεβαιωμένες καταγγελίες) και από ποιες εταιρείες κυκλοφορούν στην Ελλάδα, δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό για να ερευνήσει και να βρει αποδεικτικά στοιχεία, με αποτέλεσμα μήνες αργότερα να λέει ο πρωθυπουργός ότι παρακολουθήσεις γίνονται, αλλά… δεν ξέρει από ποιους.

Ότι καλύπτεται πίσω από την… κουρτίνα του απορρήτου της ΕΥΠ για λόγους «εθνικής ασφαλείας», ακόμη και σε περιπτώσεις που είναι πρόδηλο ότι πρόκειται για ανοησίες, όπως αυτής του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη ή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.

Δημόσια πρόσωπα (και Μέσα) που ήταν απολύτως φιλικά προς την κυβέρνηση σε όλο το διάστημα της θητείας της, την παροτρύνουν να αλλάξει στάση άμεσα, να άρει το απόρρητο, αλλά και να ασχοληθεί επιτέλους με τα κομβικά πρόσωπα της υπόθεσης, που είναι πλέον επωνύμως γνωστά στο πανελλήνιο, παρότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι δόθηκε άπλετος χρόνος για την εξαφάνιση στοιχείων, καθώς έφοδος της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, όπως απαιτούσε η σοβαρότητα των αδικημάτων, δεν έγινε ποτέ στα ύποπτα γραφεία των εμπλεκόμενων εταιρειών.

Πολιτικά δύσκολη μεν, μια τέτοια… κωλοτούμπα, αλλά όσο δεν συμβαίνει τόσο αυξάνονται οι υποψίες όλων ότι η κυβέρνηση φοβάται όσα θα αποκαλυφθούν πίσω από την κουρτίνα. Κι ότι στο τέλος θα υποχρεωθεί από τα γεγονότα, καθώς οι αντίπαλοί της υπόσχονται και νέες αποκαλύψεις εντός ενδεχομένως και των επόμενων ημερών.

Μπρος γκρεμός λοιπόν, αλλά και πίσω… ρίσκο!

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ: Η αιτιολογία ματαίωσης του διαγωνισμού για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, λόγω -δήθεν- της γεωπολιτικής κρισιμότητάς του, δεν πείθει δυστυχώς κανένα. Διότι γεωπολιτική σημασία, συνδεόμενη και με τα αμυντικά συμφέροντα της χώρας, υπήρχε εκ των προτέρων.

Ωστόσο δεν είναι ο μόνος διαγωνισμός που φαίνεται να πηγαίνει στα βράχια. Δυστοκία διαπιστώνεται επίσης στο θέμα της ΛΑΡΚΟ, αλλά και στον διαγωνισμό για τη μεγάλη αποθήκη φυσικού αερίου, όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr.

Σημείο των… καιρών;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v