Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 11 2022

Ενας Τραμπ με καλύτερο... κοστούμι - Η επιμονή Καραβία και το κερδισμένο στοίχημα ΕΤΕ - Σφηνάκια για ΤτΕ και… Μαρινάκη

Ενας Τραμπ με καλύτερο... κοστούμι - Η επιμονή Καραβία και το κερδισμένο στοίχημα ΕΤΕ - Σφηνάκια για ΤτΕ και… Μαρινάκη

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως ήταν μάλλον αναμενόμενο, ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη στον ισχυρό άντρα του Ολυμπιακού καθώς και στον Γιάννη Βρέντζο για τα όσα δήλωσαν την Κυριακή, μετά το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Ο υπεύθυνος Άσκησης Ποδοσφαιρικών Αδικημάτων Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος θεωρεί ότι με αυτές δυσφήμησαν ποδοσφαιρικές αρχές και όργανα.

Να θυμίσουμε ότι ο Γ. Βρέντζος είχε μιλήσει την Κυριακή για παρακράτος και οργανωμένο έγκλημα, «με έδρα το Μέγαρο Μαξίμου και επικεφαλής τον Γρήγορη Δημητριάδη». Αργότερα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης επανέλαβε τα περί «παρακράτους και οργανωμένου εγκλήματος», απέφυγε ωστόσο να πει ονόματα.

Απέφυγε όμως και κάτι άλλο: Να καταδικάσει «με απόλυτη σαφήνεια» τις δηλώσεις Βρέντζου, όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη της Δευτέρας στον AΝΤ1.

 

ΤΡΑΜΠ: Οι πανηγυρισμοί των Δημοκρατικών για το ενδεχόμενο ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις, που σάρωσε στις πρόσφατες εκλογές, να πάρει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων αντί του Ντόναλντ Τραμπ το 2024, ουδόλως καθησυχάζουν προσώρας τον υπόλοιπο κόσμο και την Ευρώπη.

Οι μεν Δημοκρατικοί που δικαιολογημένα αντιμετωπίζουν τον Τραμπ, όπως ο ταύρος το κόκκινο πανί, θα χαρούν ιδιαίτερα να τον δουν να περνά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Για τους Ευρωπαίους, όμως, οι θέσεις έχουν μεγαλύτερη σημασία από τα πρόσωπα κι ο Ντε Σάντις μοιάζει σε πολλά με έναν Τραμπ με καλύτερο… κοστούμι.

Οι θέσεις του, από το θέμα των αμβλώσεων ως την Covid-19 και τον έλεγχο των όπλων στις ΗΠΑ, εν μέρει και στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, είναι σκληροπυρηνικές, χωρίς όμως τις υπερβολικές εξάρσεις και τους θεατρινισμούς που συνηθίζει ο Τραμπ.

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής (στα οποία ως κυβερνήτης της Φλόριντα δεν είχε λόγους να υπερεκτίθεται), εμφανίζεται ως σκληρός υποστηρικτής του Ισραήλ, πολέμιος του Ιράν και της Κίνας, καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά έσπευσε να υπερασπιστεί τον Ελον Μασκ, όταν εκείνος δέχτηκε επίθεση από τους Ουκρανούς για τα tweet του υπέρ μιας διαπραγμάτευσης με τη Μόσχα.

 

ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ: Η ύφεση στην Ευρώπη θα είναι βαθύτερη, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank μιλώντας σε αναλυτές. Ο ίδιος ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος για την Ελλάδα. Προέβλεψε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα θα κινηθεί στην περιοχή του 2,1% του ΑΕΠ το 2023.

Το 2023 θα προσγειωθούμε όλοι σε μια νέα πραγματικότητα. Αυτό όμως δεν αποτρέπει τον κ. Καραβία από το να εμφανίζεται δυναμικός στο αίτημα διανομής μερίσματος.

Όπως είπε, αποτελεί βασική στρατηγική της διοίκησης.

 

ΠΑΥΛΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ: Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας εμφανίσθηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης νέων NPEs. Μάλιστα, ανέφερε ότι το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο «δείχνει ήρεμο».

Είναι γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα έχει προχωρήσει σε ουσιαστικές ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων τα τελευταία χρόνια, διαγράφοντας μάλιστα ένα μέρος του κόστους για τους συνεπείς δανειολήπτες.

Και φαίνεται ότι της βγήκαν.

 

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ: Μετά από περίπου 2,5 χρόνια συζητήσεων και διαπραγματεύσεων για την τύχη των πολύπαθων Ναυπηγείων Ελευσίνας, χθες μπήκαν οι υπογραφές στο σχέδιο εξυγίανσης της ONEX, το οποίο παίρνει σήμερα τον δρόμο για το αρμόδιο δικαστήριο, προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες.

Το «παρών» στην τελετή υπογραφής έδωσαν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή ημέρα ιστορική όχι μόνο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας αλλά για ολόκληρο τον ελληνικό ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο.

Κατά τη διάρκεια της υπογραφής της συμφωνίας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, απευθυνόμενος στον επικεφαλής της ONEX, είπε: «Κύριε Ξενοκώστα, το ελληνικό κράτος σάς εμπιστεύεται ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα. Προσέξτε να μας βγάλετε ασπροπρόσωπους και κυρίως να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στην ώρα τους».

Με τον Πάνο Ξενοκώστα να απαντά με τη σειρά του, αστειευόμενος, όπως ο ίδιος είπε: «Θα διαχειριστώ με πολύ μεγάλη σπουδή τα 220 εκατ. ευρώ χρέη που αναλαμβάνω»…

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σημαντικά τα βήματα που έγιναν στις συστημικές τράπεζες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος. Ωστόσο, η κατάσταση στις μικρότερες τράπεζες δεν είναι και τόσο ρόδινη. Ο δείκτης των NPEs ως προς το σύνολο των δανείων είναι ιδιαίτερα υψηλός και διαμορφώνεται σε 49,7%. Εξηγεί ότι αυτό σχετίζεται «με τη μη συμβατότητα του προγράμματος παροχής κρατικών εγγυήσεων στη συντριπτική πλειονότητα των μικρότερων τραπεζών».

Μένει να δούμε αν οι τελευταίες εξελίξεις σε Attica Bank, Παγκρήτια και η αναμενόμενη εξαγορά της Συνεταιριστικής Σερρών από τους Μπάκο-Καϋμενάκη-Εξάρχου δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις να αλλάξει άρδην η εικόνα.

 

SERVICERS: Τα κόκκινα δάνεια βγαίνουν από το τραπεζικό σύστημα αλλά δεν εξαφανίζονται. Το χρέος παραμένει, με τη διαχείρισή του πλέον να πραγματοποιείται από τους servicers, επισημαίνει η κεντρική τράπεζα, που δείχνει να στέλνει μήνυμα προς δύο κατευθύνσεις.

«Η εύρυθμη λειτουργία της εν λόγω αγοράς για την επίτευξη της οριστικής εκκαθάρισης του χρέους είναι σημαντική παράμετρος και η αξιοποίηση του συνόλου των διαθέσιμων εργαλείων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση», επισημαίνει στη σκιά του γνωστού θέματος για τους πλειστηριασμούς.

Σπεύδει ωστόσο να σημειώσει ότι και οι servicers πρέπει να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση, αλλά έχουν βιώσιμα επενδυτικά σχέδια. Αυτό «πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και να αναδεικνύεται ως μία επιλογή η οποία θα συμβάλει καθοριστικά στην οριστική εκκαθάριση του ιδιωτικού χρέους, αλλά και στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας»...

 

ΔΑΝΕΙΑ: Προσεκτικές είναι οι τράπεζες στην εκταμίευση νέων δανείων, τουλάχιστον στο σκέλος που αφορά χορηγήσεις με εξασφάλιση οικιστικά ακίνητα (σ.σ. στεγαστικά, επισκευαστικά ή επιχειρηματικά δάνεια).

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, από τα δάνεια που χορηγήθηκαν το πρώτο εξάμηνο, μόλις το 3,9% κατατάσσεται στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου».

Είναι προφανώς ένας από τους λόγους που οι εκταμιεύσεις είναι χαμηλές: κάτω από 500 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v