Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 12 2022

Ενέργεια: Ξανασπάει κοντέρ η τιμή του ρεύματος - Νέος στόχος για τον Ν. Καραμούζη - Μνηστήρας για τα δάνεια της ελληνικής Starbucks

Ενέργεια: Ξανασπάει κοντέρ η τιμή του ρεύματος - Νέος στόχος για τον Ν. Καραμούζη - Μνηστήρας για τα δάνεια της ελληνικής Starbucks

ΜΑΣΟΥΤΗΣ: Η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα, όπως μαθαίνει η στήλη, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τους εργαζομένους της, αποφάσισε να υλοποιήσει ένα έκτακτο πρόγραμμα παροχών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έκτακτη οικονομική ενίσχυση 150 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους και θα καταβληθεί με τη μορφή πόντων στη mascard, 50 ευρώ ανά μήνα, τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Επίσης αύξηση του ποσοστού έκπτωσης σε όλο το προσωπικό από 5% σε 6% με τη mascard.

Η παροχή της έκπτωσης στο σύνολο των εργαζόμενων υπολογίζεται να ξεπεράσει σε κόστος για την εταιρεία το 1,5 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται επίσης ενίσχυση εργαζόμενων με τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με εφάπαξ ποσό 100 ευρώ για κάθε παιδί, σε όσους αποκτήσουν τρίτο παιδί ή και περισσότερα και δώρο γάμου με εφάπαξ καταβολή 100 ευρώ.

Εν τω μεταξύ σήμερα η αλυσίδα θα καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων, δηλαδή νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Σπάνε πάλι τα κοντέρ στις χονδρικές τιμές του ηλεκτρισμού, καθώς το ψύχος δυναμώνει και μπαίνουμε στην καθαρά χειμωνιάτικη φάση.

Στα… 784 ευρώ η μεγαβατώρα έφτασε χθες η τιμή στη Μεγάλη Βρετανία για την επόμενη, δηλαδή τη σημερινή ημέρα! Από 422 ευρώ έως 465 ευρώ η ίδια τιμή σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, από τη Γαλλία και τη Γερμανία, έως την Ιταλία και τη Βουλγαρία.

Η Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις θέση με 325 ευρώ, πάνω από τους μόνιμα ευνοημένους θεσμικά, την Πολωνία (για τους λιγνίτες της), την Ισπανία και την Πορτογαλία (που έχουν εξασφαλίσει ειδικούς όρους για το δίκτυό τους).

Η Μεγάλη Βρετανία πρακτικά έκανε νέο ρεκόρ. Αιτία της αστρονομικής τιμής (που φτάνει σήμερα την ώρα αιχμής 17:00 – 18:00 πάνω από τις 3.000 ευρώ η μεγαβατώρα!), το ψύχος, χωρίς όμως βροχές και κυρίως με έλλειψη αέρα, που είχαν ως αποτέλεσμα να εκμηδενιστεί η παραγωγή των ΑΠΕ.

 

STARBUCKS: Κινητικότητα υπάρχει γύρω από την επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας Μαρινόπουλου. Η στήλη άκουσε, από έγκυρα χείλη, ότι το κυπριακό fund Elements Capital Management -βασικός μέτοχος της ΦΑΜΑΡ, συμφερόντων στο παρελθόν της γνωστής οικογένειας- είναι αυτό που βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και τους servicers για την εξαγορά των δανείων της Μαρινόπουλος Καφέ.

Σε όσους δεν λέει κάτι το όνομα της εταιρείας, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι είναι αυτή που αναπτύσσει το δίκτυο Starbucks στην Ελλάδα. Η Elements, λοιπόν, φέρεται να έχει έρθει σε αρχική συμφωνία με την Intrum για την αγορά δανείων της Μαρινόπουλος Καφέ προς 15 σεντς το ευρώ, αλλά και των μετοχών της δραστηριότητας της Κύπρου έναντι 11 εκατ. ευρώ.

Η ανανέωση της σύμβασης της Starbucks για την Κύπρο λήγει τον Οκτώβριο του 2023, ενώ αυτή της Ελλάδας παίρνει παράταση στην παράταση. Δηλαδή κρέμεται από μια κλωστή. Τώρα αν το τρέχον deal μεταξύ Elements, τραπεζών, servicers και Starbucks θα έχει τύχη, μένει να φανεί.

Όπως και αν η οικογένεια Μαρινόπουλου θα παραμείνει στο τιμόνι της ανάπτυξης του αμερικανικού σήματος σε Ελλάδα και Κύπρο.

 

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: Λοιπόν σήμερα η στήλη αποφάσισε να σας αποκαλύψει ένα μικρό tip για το πού θα κάνετε φθηνότερες αγορές. Εάν επιθυμείτε να βγείτε κερδισμένοι από τις εβδομαδιαίες αγορές σας, καλό θα είναι να σκανάρετε ποιο κατάστημα κάνει εγκαίνια.

Είθισται η λειτουργία ενός καταστήματος να συνοδεύεται με γενναίες προσφορές, συχνά τύπου «1+1».

 

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ: Η στήλη σάς είχε ενημερώσει έγκαιρα, από τις 12 Σεπτεμβρίου, για το deal του SMERemediumCap με την ΑΡΟΣΙΣ. Όμως το fund ετοιμάζεται και για επόμενο «κτύπημα» στον κλάδο των τροφίμων.

Μια από τις εταιρείες που σκανάρει δραστηριοποιείται στον χώρο του ρυζιού και οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στη Φθιώτιδα. Πέρυσι η εταιρεία, που είναι από τους πολύ δυνατούς παίκτες στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στο ρύζι, κατάφερε να αυξήσει της πωλήσεις της κατά 40% σε σχέση με το 2020, να υπερδιπλασιάσει τα EBITDA της και να εμφανίσει κέρδη από ζημιές.

Οι ανακοινώσεις, όπως επιμένουν πηγές της στήλης, αναμένονται αρχές του 2023.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v