Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 14 2022

To Qatargate και ο... γιουνκερισμός του Μ. Σχοινά - Ρεύμα: Νέος «χαμός» με τα 400άρια στη μεγαβατώρα - Η Three Cents και ο αφανής ήρωας

To Qatargate και ο... γιουνκερισμός του Μ. Σχοινά - Ρεύμα: Νέος «χαμός» με τα 400άρια στη μεγαβατώρα - Η Three Cents και ο αφανής ήρωας

ΕΚΤ: Tη νέα αύξηση των επιτοκίων ανακοινώνει αύριο η κεντρική τράπεζα. Στο παρασκήνιο δεν λείπουν οι εντάσεις μεταξύ των «γερακιών» της ΕΚΤ που επιμένουν η αύξηση να είναι κατά 75 μονάδες βάσης και των «περιστεριών» που πιέζουν για αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης. Το ποιος θα κερδίσει δεν μπορεί η στήλη να το προβλέψει, αν και οι αναλυτές δίνουν πόντους στα «περιστέρια».

Από την άλλη, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει στις δηλώσεις της ότι το εργαλείο των επιτοκίων είναι η μόνη ασπίδα ενάντια στον πληθωρισμό.

 

THREE CENTS: Για την εταιρεία αναψυκτικών που προσφάτως εξαγοράστηκε από θυγατρική της Coca Cola HBC έναντι 45 εκατ. ευρώ έχει χυθεί τόνος μελάνι από το 2014, οπότε και κυκλοφόρησε το πρώτο της αναψυκτικό. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι τα αναψυκτικά παράγονταν, μέχρι και πριν την εξαγορά της Three Cents από την Ideal, από μια τοπική βιομηχανία από το Αίγιο.

Aναφερόμαστε στην εταιρεία «ΚΡΙΝΟΣ» - Ι.Κ. Αναστασόπουλος & Υιός Α.Ε., μια ελληνική οικογενειακή εταιρεία παραγωγής και εμφιάλωσης Φυσικού Μεταλλικού Νερού, Αναψυκτικών και Αλκοολούχων ποτών, που όχι μόνο παρήγαγε αλλά και συμμετείχε ενεργά στην επιτυχημένη συνταγή των αναψυκτικών της Three Cents.

Το ενδιαφέρον με την περίπτωση της ΚΡΙΝΟΣ, που ιδρύθηκε το 1943, πέραν του ότι δραστηριοποιείται σε τρεις κλάδους, του νερού, των αναψυκτικών και των αλκοολούχων ποτών, είναι ότι σημαντικό ποσοστό του τζίρου της προέρχεται από τις εξαγωγές.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι η τρίτη γενιά έλαβε το 2019 τη στρατηγική απόφαση να σταματήσει να χρησιμοποιεί πλαστικές συσκευασίες στις σειρές των αναψυκτικών της.

Με απλά λόγια, έβαλε γυαλιά στο πλαστικό.

 

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ: Πριν από χρόνια, γνωστό υψηλόβαθμο στέλεχος του χώρου είχε πει ότι τα σούπερ μάρκετ δεν είναι εκθετήρια και δεν μπορούν να βάζουν στα ράφια τους όλα τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Εκτός, όμως, από αυτούς που επιθυμούν διακαώς να μπουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ υπάρχουν και κάποιοι που από επιλογή δεν θέλουν να ακούσουν για συμφωνίες με τους μεγάλους λιανέμπορους. Ο λόγος είναι πως καταγράφονται πολύμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές. Σε κάποιες αλυσίδες, αυτές οι καθυστερήσεις ξεπερνούν τους 4 μήνες, όταν στο εξωτερικό αυτές γίνονται στις 21 εργάσιμες ημέρες ή στις 30 ημερολογιακές και όταν τα εγχώρια καταστήματα franchise, βάσει σύμβασης, πρέπει να εξοφλούν τα συνεργαζόμενα δίκτυα στις 15 ημέρες.

Ετσι εξηγείται που κάποιοι δεν θέλουν να περάσουν ούτε απέξω από τα μεγάλα εγχώρια δίκτυα.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Περίπου τα 2/3 των ευρωπαϊκών χωρών πέρασαν χθες τα 400 ευρώ στην τιμή της μεγαβατώρας για αύριο, με την Ελλάδα να κλείνει στα… 399. Κι ενώ πλησιάζουμε να κλείσει το πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου, η μέση τιμή του μήνα κινείται ήδη πολύ υψηλότερα από τα 320 ευρώ που κατέγραψε η Ελλάδα, με τη Βρετανία και τη Γαλλία να βγάζουν μέση τιμή 411 και 397 ευρώ αντίστοιχα.

Για τις πολύ χαμηλές -συγκριτικά- τιμές τους ξεχωρίζουν και πάλι οι ευνοούμενες από ειδικές συμφωνίες της ΕΕ, Πολωνία (206,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τον Δεκέμβριο) και Ισπανία-Πορτογαλία με… 137 ευρώ!

Κι έτσι έχουμε το παράδοξο η τιμή να είναι στα 320 ευρώ στην Ελλάδα, κοντά στα 350 ευρώ για Βουλγαρία, Ρουμανία και στα 137 για την Ιβηρική χερσόνησο!

Σημειώστε δε ότι αυτές οι τιμές καταγράφονται χωρίς να έχει σημειωθεί κάποια εκρηκτική άνοδος στο συμβόλαιο του φυσικού αερίου, που είχε φτάσει τον Αύγουστο ως τα 345 ευρώ, για να κυλίσει αργά αλλά σταθερά Σεπτέμβριο-Οκτώβριο κι ως το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, μέχρι τα 105 ευρώ. Και μετά πήρε πάλι την… ανηφόρα προς τα 135-145 ευρώ.

Στο μεταξύ, κι ενώ το έτος τελειώνει, οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να μη βρίσκουν κοινό τόπο για το περιβόητο «πλαφόν» στην τιμή του φυσικού αερίου. Υπό αυτή την έννοια η στήλη κινδυνεύει να πέσει έξω στην προ μηνών πρόβλεψή της ότι πλαφόν θα ισχύσει μάλλον μετά τη λήξη του 2022.

Έτσι όπως πάνε, μπορεί και να φτάσουμε στο… καλοκαίρι ή να μη γίνει τίποτα!

 

QATARGATE: Οταν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έπρεπε, αλλά δεν ήθελε, να απαντήσει σε ένα φλέγον θέμα, με μαεστρία πάντα έβαζε στην απάντησή του και θέματα που θα άνοιγαν άλλη συζήτηση και θα γεννούσαν νέες ειδήσεις. Το έκανε για δεκαετίες και αποπροσανατόλιζε ολόκληρες συνεντεύξεις Τύπου. Λίγοι δημοσιογράφοι το καταλάβαιναν. Αυτή η τακτική ονομάστηκε «γιουνκερισμός».

Κάτι τέτοιο μάς θύμισε χθες ο Μαργαρίτης Σχοινάς, όταν ρωτήθηκε για το Κατάρ και το tweet του περί προόδου στα εργασιακά θέματα. Αφού ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση με χρηματισμό, ανέφερε τα θέματα που συζήτησε χθες το Κολέγιο των Επιτρόπων, αναμεσά τους η επιστροφή έργων τέχνης που προέρχονται από κλοπή (παραπέμπει στα Μάρμαρα του Παρθενώνα), η σύσταση της Κομισιόν για όργανο κατά της διαφθοράς (pre-emptive strike) και η ενίσχυση της επίβλεψης για τη χρηματοδότηση ΜΚΟ.

Πάντως αυτό που όχι μόνο δεν έπεισε αλλά δημιούργησε περισσότερες ερωτήσεις ήταν η τοποθέτηση της επιτρόπου Ιλβα Γιόχανσον στο εξής θέμα: γιατί η Κομισιόν έκανε θετική έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αρθεί η βίζα εισόδου στην ΕΕ σε πολίτες του Κατάρ, του Κουβέιτ, του Ομάν και του Εκουαδόρ.

Ουσιαστική απάντηση δεν δόθηκε. Υπήρξε μια γενικόλογη τοποθέτηση για τη συνεργασία με το Κατάρ σε σειρά θεμάτων (πόλεμος στην Ουκρανία, συνεργασία στην εκκένωση πληθυσμού από το Αφγανιστάν) και μια παραδοχή ότι υπάρχουν ανοικτά θέματα σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπου όμως σημειώνεται ότι γίνονται σημαντικά βήματα προόδου.

Οπότε μένουν μια σειρά ερωτήματα: Ποιος υπέγραψε τη θετική έκθεση της Κομισιόν για άρση της βίζας στο Κατάρ; Συζητήθηκε στο Κολέγιο των Επιτρόπων; Εάν «ναι», ήταν ομόφωνη απόφαση;

Ο εργασιακός μεσαίωνας στο Κατάρ είναι γνωστός εδώ και χρόνια. Η ΕΕ έφτασε όμως στο παρά πέντε ψηφοφορίας στο Ευρωκοινοβούλιο. Για την ιστορία, η διαδικασία σταμάτησε γιατί προέκυψε το σκάνδαλο διαφθοράς. Η έκθεση πάει πίσω στην Κομισιόν για επανεξέταση.

Οσο για πολλές ερωτήσεις δημοσιογράφων, τρεις κατάφεραν να λάβουν τον λόγο. Ρωτήθηκε ο κ. Σχοινάς εάν παίρνει πίσω το tweet του για το Κατάρ.

Δεν το πήρε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v