Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 16 2022

ΑΚΤΩΡ-Κούτρας: Τα σενάρια και η απάντηση - Μαύρα σύννεφα για Dionic και Βαρβαρέσο - Η επέλαση των 5άστερων

ΑΚΤΩΡ-Κούτρας: Τα σενάρια και η απάντηση - Μαύρα σύννεφα για Dionic και Βαρβαρέσο - Η επέλαση των 5άστερων

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: ΟΤΕ και Vodafone συνομιλούσαν για την πώληση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στη Ρουμανία, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις... πάγωσαν.

Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι οι συνομιλίες των δύο εταιρειών δεν συνεχίστηκαν καθώς μια πιθανή συμφωνία θα οδηγούσε σε σημαντική καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αγοραπωλησίας. Και αυτό γιατί αν η Vodafone εξαγόραζε την εταιρεία κινητής στη Ρουμανία, οι πάροχοι από 4 που είναι σήμερα στη ρουμανική αγορά θα μειώνονταν σε 3, προκαλώντας τις παρεμβάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τον διεξοδικό έλεγχο της συμφωνίας.

Η ταχύτητα λοιπόν… φρέναρε τη συμφωνία!

 

ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΚΕΥΗ: Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας κόλλησαν τα sms του προγράμματος «ανακυκλώνω, αλλάζω συσκευή».

Εδώ και λίγες ημέρες, η επιπλέον ενίσχυση ύψους 140 εκατ. ευρώ, που θα ενεργοποιήσει άλλους περίπου 140 χιλιάδες επιλαχόντες του προγράμματος, έχει δρομολογηθεί κι έχουν τακτοποιηθεί οι τεχνικές εκκρεμότητες.

Ωστόσο παρά την ψηφιοποίηση πολλών διαδικασιών, απαιτούνται ακόμα και πολλές υπογραφές.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Ανθεί ο τουρισμός πολυτελείας και μαζί του, όπως φαίνεται, πολλαπλασιάζονται τα 5άστερα ξενοδοχεία. Παρά την πανδημία που έβαλε «φρένο» στα επενδυτικά projects, τα ξενοδοχεία 5 αστέρων στην Ελλάδα αυξήθηκαν το 2021 κατά περίπου 8% σε σύγκριση με 2020 και κατά περίπου 15% σε σύγκριση με το 2019, όπως αποτυπώνεται σε πρόσφατη μελέτη της EY.

Αντίθετα, ο συνολικός αριθμός των ξενοδοχείων εμφανίστηκε οριακά αυξημένος, με άνοδο 1,3% και 0,5% το 2021, σε σύγκριση με το 2019 και το 2020 αντίστοιχα, ποσοστά που υποδηλώνουν το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ενίσχυση του high-end τουρισμού.

Μάλιστα, αναμένεται περαιτέρω ανάπτυξη για το 2022, δεδομένης της μεγάλης ζήτησης για παροχές υψηλού επιπέδου. Μόνο μέχρι τον Οκτώβριο είχαν κατατεθεί στο αρμόδιο υπουργείο 83 αιτήματα για περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις που αφορούν ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, δυναμικότητας άνω των 100 κλινών.

 

ΑΚΤΩΡ-ΚΟΥΤΡΑΣ: Μια συνάντηση του παλαίμαχου κατασκευαστή Δημήτρη Κούτρα με κάποιους δημοσιογράφους, στην οποία φέρεται να αναπτύχθηκαν σχέδια εξαγοράς (μέχρι και… τίμημα ακούστηκε) για την ΑΚΤΩΡ, φαίνεται ότι έχει δώσει λαβή στο μπαράζ «παρασκηνίων» γύρω από το θέμα.

Στο μεταξύ όμως, από την πλευρά του φερόμενου ως πωλητή (του Ολλανδού δηλαδή) συνήθως, έγκυρες πηγές διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι δεν υπάρχει θέμα πώλησης κι έχουν κι ένα μάλλον αφοπλιστικό επιχείρημα: «Τώρα θα πουλήσει που έρχονται τόσα έργα στον χώρο; Ασφαλώς για όλα μπορεί να υπάρξει μια τιμή που να ενσωματώνει όλες τις προσδοκίες, αλλά με τέτοιες προοπτικές στον χώρο, αυτή θα ήταν πολύ υψηλή».

 

DIONIC: Δυστυχώς, τα παλαιότερα δημοσιεύματα της στήλης σχετικά με τις προοπτικές της εισηγμένης επιβεβαιώνονται ολοένα και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου. Το αρνητικό EBITDA συνεχίστηκε και κατά το τρίτο τρίμηνο της χρήσης, τα ίδια κεφάλαια καθίστανται ολοένα και πιο αρνητικά (στα -65,5 εκατ. στις 30/9/2022) και με τη διοίκηση της εταιρείας να δηλώνει:

Πρώτον, ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία εξέλιξη σε ό,τι αφορά την αναδιοργάνωση του δανεισμού και
δεύτερον, ότι είναι εμφανές ότι στο άμεσο μέλλον οι πιθανότητες επανεκκίνησης των δραστηριοτήτων είναι ελάχιστες λόγω έλλειψης χρηματικών διαθεσίμων.

Να σημειωθεί πως από το 2020 η AVE έχει μηδενίσει στα λογιστικά της βιβλία τη συμμετοχή της στην Dionic.

 

ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ: Σαν να μην έφταναν τα τόσο πιεστικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η εταιρεία, ήρθε και η τρέχουσα συγκυρία (αύξηση ενεργειακού κόστους, άνοδος επιτοκίων, μείωση διεθνούς ζήτησης) να διαμορφώσει μια ιδιαίτερα δυσχερή εικόνα.

Έντονα ζημιογόνο EBITDA στο εννεάμηνο (-3,66 εκατ. ευρώ), αρνητικά ίδια κεφάλαια (-23,35 εκατ.) και έλλειμμα γύρω στα 40 εκατ. ευρώ στο κεφάλαιο κίνησης (υποχρεώσεις προς τράπεζες και ΔΕΗ).
Θα πρέπει να υπάρξει… γενναιότατο κούρεμα υποχρεώσεων για να προκύψει στρατηγικός επενδυτής. Αλλιώς, η κατάσταση στις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις θα είναι ακόμη χειρότερη.

ΥΓ: Στον ίδιο κλάδο, η Επίλεκτος προειδοποιεί ότι θα σταματήσει την παραγωγή στις μονάδες νήματος που διαθέτει, αν δεν υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση στο ενεργειακό κόστος, ενώ και η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της παραγωγής της στη μονάδα της Αιτωλοακαρνανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v