Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 16 2022

Οι υποκλοπές ως «πλατφόρμα» συγκυβέρνησης - Ο SSM κόβει τη φόρα της κυβέρνησης - Η Καλαμάτα δίνει φτερά στο ΤΑΙΠΕΔ

Οι υποκλοπές ως «πλατφόρμα» συγκυβέρνησης - Ο SSM κόβει τη φόρα της κυβέρνησης - Η Καλαμάτα δίνει φτερά στο ΤΑΙΠΕΔ

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ενίσχυση των ταμειακών ροών της αναμένει η εισηγμένη, αφού ξεφορτώνεται κόστος 45 εκατ. ευρώ ετησίως από την πρόωρη αποπληρωμή του «ακριβού» ομολόγου. Η δε πώληση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Motor Oil παράσχει νέα σημαντική ρευστότητα και χρηματοοικονομική ευχέρεια.

Όμως, οι ΑΠΕ φαίνεται πως δεν είναι μια «τελειωμένη υπόθεση» για τον όμιλο, καθώς ήδη έχει συστήσει νέες εταιρείες που διεκδικούν αδειοδότηση (το πονεμένο κομμάτι τη διαδικασίας…) για νέα έργα ΑΠΕ.

Λεπτομέρειες για το πού θα τοποθετηθεί στρατηγικά πλέον ο όμιλος αναμένονται με το νέο έτος….

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ: Δεμένα είναι τα χέρια της κυβέρνησης, παρά τα περί αντιθέτου αναγραφόμενα, ως προς το ενδεχόμενο να αβγατίσει, με ασήμαντο ομολογουμένως δημοσιονομικό κόστος, το ποσοστό της επιδότησης δόσης οικονομικά ευάλωτων συνεπών δανειοληπτών.

Το σχέδιο, που ενέκρινε ο SSM, προβλέπει κάλυψη για 12 μήνες, με πόρους των τραπεζών, του 50% της ανόδου της δόσης, συνεπεία της αύξησης επιτοκίων, με επιτόκιο αναφοράς αυτό που ίσχυε την 1η Ιουλίου.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΙΙ: Αν αποφασίσει να το κάνει, το σχέδιο θα πρέπει να ξαναπάει προς έγκριση στον SSM. Και αυτή τη φορά δύσκολα θα περάσει αβρόχοις ποσίν, καθώς ούτε πανδημία υφίσταται ώστε να δικαιολογεί πανευρωπαϊκές δράσεις στήριξης, ούτε είναι εύκολο ο επόπτης να κάνει τα στραβά μάτια για δανειολήπτες των οποίων η δόση επιδοτείται γενναίως για σχεδόν τρία σερί χρόνια.

Κοινώς, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τα δάνεια που θα υπαχθούν στην περίμετρο να θεωρηθούν αβέβαιης είσπραξης.

Για διεύρυνση της περιμέτρου, ούτε λόγος…

 

ΤΑΙΠΕΔ: Σήμερα είναι τελικά η μεγάλη ημέρα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος σχετικά με την αξιοποίηση της μαρίνας του Αργοστολίου, μετά την παράταση που πήρε ο διαγωνισμός τον Νοέμβριο. Το παρών αναμένεται να δώσουν αρκετά σχήματα, στα οποία θα συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι επενδυτές, μεταξύ των οποίων και οι συνήθεις ύποπτοι, όπως αναφέρουν στη στήλη πηγές με γνώση της διαδικασίας.

Ενδεικτικό της πρόθεσης του ΤΑΙΠΕΔ να αξιοποιήσει όλα τα assets που έχει στο χαρτοφυλάκιό του, μικρότερα και μεγαλύτερα, είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μαρίνα είναι η τρίτη στη Δυτική Ελλάδα για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικός διαγωνισμός, καθώς σε αντίστοιχη διαδικασία βρίσκονται αυτή της Πύλου και η mega-yacht στην Κέρκυρα.

Σε ό,τι αφορά τη Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων, για την εκμετάλλευση της οποίας οικονομική προσφορά έχει καταθέσει μόνο ο ξενοδοχειακός όμιλος Μήτση, ο κύβος ερρίφθη και το ΤΑΙΠΕΔ θα ζητήσει βελτιωμένη προσφορά…

 

ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ: Τέσσερα ήταν τελικά τα επενδυτικά σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και στο Υπερταμείο τρίβουν τα χέρια τους. Όχι μόνο για τον αριθμό των επενδυτών, αλλά για τη σύνθεση των σχημάτων, αφού σε όλα υπάρχει το ελληνικό στοιχείο και η διεθνής σφραγίδα ως προς την τεχνογνωσία, κάτι που ήταν, άλλωστε, «προαπαιτούμενο» για την πορεία του διαγωνισμού.

Οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι η διαδικασία είναι καλό μήνυμα για αυτούς που θα ακολουθήσουν για άλλα αεροδρόμια της χώρας. Αλλωστε, όπως είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, στο ετήσιο συνέδριο του ΣΕΤΕ, «θα δούμε ποια άλλα αεροδρόμια μπορούν, επίσης, να παραχωρηθούν ή να χρησιμοποιήσουμε ΣΔΙΤ, όπου το κράτος κρατάει το αεροδρόμιο και δίνεται η διαχείριση σε ιδιώτες, έτσι ώστε και αυτά να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο κρίσιμο έργο που παρέχουν».

 

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Έχει τα δίκια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης που τον έχουν «ζώσει τα φίδια» για τη στενή σύμπλευση δηλώσεων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο οργανωμένης προσπάθειας για συγκυβέρνηση μεταξύ τους.

Την περίπου κοινή στάση των δύο στο θέμα των υποκλοπών αλλά και στο θέμα Καϊλή ήρθαν να… επισφραγίσουν οι χθεσινές δηλώσεις του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, οι οποίες σημειωτέον έγιναν αφού ο Μητσοτάκης προκάλεσε τον Ανδρουλάκη να πει ανοιχτά ότι θα συνεργαστεί με τον Τσίπρα, αντί να το λέει «με μισόλογα».

Και… τσουπ, ήρθε ο Οδυσσέας να δηλώσει: «Κυβέρνηση με ισχυρό ΠΑΣΟΚ και σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα από την πρώτη Κυριακή, χωρίς αυτούς που μας έφεραν ως εδώ». Μετά βεβαίως έσπευσε να πει ότι «εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κυβέρνηση με τον κ. Μητσοτάκη ή με τον κ. Τσίπρα (σ.σ. πρωθυπουργό)», αλλά στο πολιτικό στίγμα, η πρώτη ατάκα έχει μάλλον μεγαλύτερη βαρύτητα από τη δεύτερη.

Όπως και να έχει, δεν το λες και… διάψευση στα όσα είπε ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο η στήλη δεν είναι καθόλου σίγουρη ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αντιληφθεί πόσο στιβαρή πολιτική «πλατφόρμα» προσφέρουν οι συνεχιζόμενοι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα των υποκλοπών, για την καλλιέργεια μιας τέτοιας συνεργασίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης (ίσως και… περισσότερων), σε εκλογές απλής αναλογικής.

Διότι αν προεκλογικά κυριαρχήσει από την πλευρά της αντιπολίτευσης το σύνθημα της «συγκάλυψης», όπως φαίνεται να συμβαίνει, τότε η αποτροπή της μπορεί να αποτελέσει πρόσφορη «θεσμική» αφετηρία…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v