Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 15 2022

Υποκλοπές: «Βόμβες» Βενιζέλου μέσω… Μεσσηνίας! - Αττικής: Ο Άη Βασίλης… μελόδραμα - Σφηνάκια για ΒΟΣΥΣ, Εθνική Ασφαλιστική

Υποκλοπές: «Βόμβες» Βενιζέλου μέσω… Μεσσηνίας! - Αττικής: Ο Άη Βασίλης… μελόδραμα - Σφηνάκια για ΒΟΣΥΣ, Εθνική Ασφαλιστική

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Η χασούρα των πολλών είναι κέρδος στην τσέπη των λίγων. Η ρήση επιβεβαιώθηκε άλλη μια φορά τη Δευτέρα στη Μεγάλη Βρετανία.

Το ενεργειακό σύστημα της χώρας δοκιμάστηκε από το ψύχος και την έλλειψη παραγωγής ΑΠΕ και η αρμόδια αρχή αναγκάστηκε να ξοδέψει πάνω από 27 εκατομμύρια στερλίνες σε ένα μόνο 24ωρο για να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες.

Μια θυγατρική της Vitol που ελέγχει εργοστάσιο παραγωγής με φυσικό αέριο έλαβε πάνω από 11 εκατομμύρια στερλίνες, εισπράττοντας έως και 6.000 στερλίνες ανά μεγαβατώρα, ποσό 100 φορές υψηλότερο από το σύνηθες προ κρίσης. Μονάδα της Intergen BV - Coryton είχε… μεροκάματο 12,6 εκατ.

Φυσικά το κόστος εντέλει θα πέσει στις πλάτες των καταναλωτών…

 

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: «Σημεία επαφής» φάνηκε να υπάρχουν μεταξύ της διοίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και του συλλόγου των εργαζομένων της εταιρείας, για το ζήτημα του ενοικιαζόμενου προσωπικού.

Όπως δηλώνει το Δ.Σ. των εργαζομένων, μετά από συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής (συμμετείχε και ο νέος CEO Robert Gauci), «η διοίκηση της εταιρείας δεσμεύτηκε ότι άμεσα -από τις αρχές του επόμενου μήνα- θα ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού μέσω εταιρειών ενοικίασης, με σκοπό την ένταξη στο κύριο προσωπικό της εταιρείας, στην οποία βαρύνοντα ρόλο θα έχει η αξιολόγηση των φυσικών προϊσταμένων τους».

Η συνάντηση λέγεται ότι έγινε σε καλό κλίμα.

 

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ: Άλλη μια εισηγμένη με ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση, η οποία διαπραγματεύεται κάτω από τη λογιστική της αξία και με δείκτη P/E που προσεγγίζει το δέκα με βάση τα αποτελέσματα εννεαμήνου, δηλαδή χωρίς τη συνεκτίμηση των επιδόσεων του τελευταίου φετινού τριμήνου.

Ειδικότερα, η ΒΟΣΥΣ διαπραγματεύεται στο ταμπλό του ΧΑ προς 13,5 εκατ. ευρώ, όταν τα ίδια κεφάλαιά της ανέρχονται στα 18,13 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη του φετινού εννεαμήνου στο 1,622 εκατ. ευρώ.

Και σ’ αυτή την περίπτωση, πρόβλημα το περιορισμένο free float.

: Έντονα μονοψήφιο P/E αναμένεται και για τη Δάιος Πλαστικά, που φέτος ευνοήθηκε ιδιαίτερα από την ανοδική πορεία του τουρισμού. Στα 44 εκατ. η αποτίμησή της στο ΧΑ, στα 9,2 εκατ. τα προ φόρων κέρδη του εννεαμήνου. Κατά 4 εκατ. μειώθηκε ο καθαρός δανεισμός της.

 

COFFEE ISLAND: Σχέδια για περαιτέρω επέκταση στις αραβικές χώρες φέρεται να έχει η εταιρεία, που άνοιξε ήδη δύο καταστήματα στην Αίγυπτο ενώ αναπτύσσεται και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η εταιρεία έχει ήδη παρουσία στο DIFC, το Διεθνές Οικονομικό Κέντρο του Ντουμπάι και στο Nakheel Mall, στο Palm Jumeirah και σχεδιάζει ενίσχυση της παρουσίας της με το άνοιγμα νέων καταστημάτων.

Εν τω μεταξύ, ο καφές στο Ντουμπάι και στο Κάιρο ταξιδεύει από την Ελλάδα. Η εταιρεία, που διαθέτει εγκαταστάσεις επεξεργασίας καφέ και αποθήκες στην Πάτρα, προμηθεύει η ίδια το δίκτυό της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (ΗΑΕ, Κύπρο, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά).

Από τις αρχές του 2021 έχει εγκαινιάσει συνεργασία με την αγορά της Ελβετίας και έκανε ντεμπούτο, εκτός από την Αίγυπτο, και στη Ρουμανία.

 

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ: Από την εφημερίδα «Ελευθερία», που εκδίδεται στην Καλαμάτα, στην καρδιά της Μεσσηνίας, προνομιακή περιοχή του φίλου του, Αντώνη Σαμαρά, επέλεξε να ρίξει νέες βόμβες ο Ευάγγελος Βενιζέλος για το θέμα των υποκλοπών.

Παραθέτουμε σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης, αφού προηγουμένως σημειώσουμε την αρχή της απάντησής του σε ερώτηση για το αν η υπόθεση των υποκλοπών σταδιακά εκφυλίζεται: «Τα ζητήματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου ούτε εκφυλίζονται, ούτε ξεχνιούνται, ούτε συγκαλύπτονται».

Και συνέχισε αναφέροντας μεταξύ άλλων:

….«η κυβέρνηση δέχεται ότι η ΕΥΠ ενεργούσε "εκτός πλαισίου". Τι σημαίνει αυτό; Ότι ενεργούσε εκτός νομιμότητας; Ή εκτός του πλαισίου των πολιτικών οδηγιών του πρωθυπουργού αλλά πάντως "νόμιμα", δηλαδή με διάταξη της αρμόδιας εισαγγελικής λειτουργού;

Το Σύνταγμα όμως αναθέτει στη Δικαιοσύνη και όχι στον πρωθυπουργό να αποφασίζει τελικά. Μήπως εννοεί η κυβέρνηση ότι κακώς, δηλαδή παρανόμως, ζήτησε η ΕΥΠ να εκδοθεί η εισαγγελική διάταξη;

Αν ναι, τότε ποιος έχει την ευθύνη για την ελλιπή εποπτεία της ΕΥΠ; Προφανώς ο εποπτεύων υπουργός, που είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας, «ο οποίος πρέπει να ζητήσει έστω και τώρα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την ΑΔΑΕ την άμεση και σε βάθος διερεύνηση τουλάχιστον της παρακολούθησης υπουργών του και άλλων αξιωματούχων».

Προς το παρόν βέβαια οι εισαγγελείς ζητούν από την ΕΥΠ (εντός της οποίας λειτουργούν, κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τα «ρυπαρά κέντρα» που κινούνται «εκτός πλαισίου») να... αυτοελεγχθεί και να τους πει αν παρακολουθούσε πολιτικά πρόσωπα, ανώτατους στρατιωτικούς κ.λπ. Χωρίς όμως να ζητήσει το ίδιο κι από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), που υποχρεωτικά τηρεί αντίστοιχους φακέλους νόμιμων επισυνδέσεων.

Ενδιαφέρον όμως είχε και η αναφορά του κ. Βενιζέλου στις απόπειρες συσχέτισης των όσων συνέβησαν στην υπόθεση Καϊλή με την υπόθεση των υποκλοπών: «Όποιοι θεωρούν ότι η ποινική υπόθεση Καϊλή, που τη χειρίζονται οι βελγικές αρχές, δικαιολογεί την παρακολούθηση αρχηγού κόμματος και εν ενεργεία υπουργού από την ελληνική ΕΥΠ, για απροσδιόριστους λόγους εθνικής ασφάλειας, χωρίς καμία ποινική διάσταση, δεν αντιλαμβάνονται ότι χωρίς σεβασμό του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δεν προστατεύεται η φιλελεύθερη δημοκρατία».

 

ATTICA BANK: Έχουμε βαρεθεί να το γράφουμε ότι όλο για προσπάθεια διάσωσης ακούμε και όλο… στραβώνει το πράγμα, καθότι δυστυχώς, πολύ στραβά ξεκίνησε. Αναμένονται λοιπόν νέα επεισόδια στο σίριαλ καθώς οι εντάσεις ανάμεσα στους «διασώστες» μεγαλώνουν, παρά την ανακοίνωση προθέσεων για νέα αύξηση, την οποία θα κληθεί να εγκρίνει η Γ.Σ της τράπεζας στις 30/12/2022.

Σημαδιακή ημερομηνία, εν αναμονή ίσως του… Αη Βασίλη που θα κάνει τον συνεπενδυτή. Έτσι όπως πάνε όμως, δεν αποκλείεται το έργο να τιτλοφορείται «Ο Αη Βασίλης… μελόδραμα»!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v