Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 20 2022

MOH: Το δάνειο από Eurobank και η εγγύηση στον Alpha - Η κρίση κόβει την εξωστρέφεια - Πονοκέφαλοι για ΕΛΟΜΑΣ

MOH: Το δάνειο από Eurobank και η εγγύηση στον Alpha - Η κρίση κόβει την εξωστρέφεια - Πονοκέφαλοι για ΕΛΟΜΑΣ

AEGEAN BALTIC BANK: Ενδιαφέρον από σοβαρούς και αξιόπιστους επενδυτές επιδεικνύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, για την αγορά του 48% της Aegean Baltic, μετά τη διερεύνηση αγοράς που έτρεξε η Axia Ventures.

Οι μέτοχοι I. Κούστας και Π. Τσάκος φαίνονται διατεθειμένοι να πωλήσουν, εφόσον λάβουν ικανοποιητικές προσφορές.

Κλειδί για τις εξελίξεις η στάση του Θ. Αφθονίδη.

 

ΜΟΗ-ΑΝΕΜΟΣ: Από τη Eurobank έλαβε δανεισμό η ΑΝΕΜΟΣ Holdings (75% Motor Οil-25% ΕΛΛΑΚΤΩΡ), για να αγοράσει το 84,51% της Άνεμος RES από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, έναντι τιμήματος 671,5 εκατ. ευρώ.

Το ύψος του δανεισμού δεν ανακοινώθηκε, ενώ ως ενέχυρο μπήκαν οι μετοχές της Άνεμος RES. Μετά τη συναλλαγή, εξελέγη νέο Δ.Σ στην Άνεμος, με την πλευρά της Motor Oil να ελέγχει 4 μέλη και 2 μέλη η πλευρά της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

 

ΜΟΗ-ALPHA TV: Και από τα αιολικά πάρκα, που αποτελούν το τελευταίο απόκτημα του ομίλου Motor Οil, στη συνδεδεμένη Alpha Δορυφορική Τηλεόραση. Το Δ.Σ. της Motοr Oil ενέκρινε την παροχή εγγύησης ως του ποσού των 9,8 εκατ. ευρώ.

Η εγγύηση παρέχεται στη Πειραιώς Leasing, υπέρ της Alpha TV, για τη σύμβαση πώλησης και επαναμίσθωσης ακινήτου (sale and lease back), 15ετούς διάρκειας, που ετοιμάζονται να υπογράψουν -αν δεν έχουν ήδη υπογράψει- οι δύο πλευρές.

Τα μισθώματα που θα πληρώσει η Alpha TV στην Πειραιώς Leasing σε βάθος 15ετίας ανέρχονται σε 32,5 εκατ. ευρώ.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: Η εταιρεία διέκοψε τη λειτουργία του μεταλλείου Στρατωνίου, μετά από οικονομική αξιολόγηση. Το μεταλλείο τέθηκε σε καθεστώς συντήρησης, μέχρι την εύρεση περαιτέρω οικονομικά βιώσιμων κοιτασμάτων.

Πέρυσι η εταιρεία πήρε ζημιά απομείωσης 11,77 εκατ. ευρώ για την αξία παγίων του μεταλλείου, λόγω εκτίμησης ότι δεν θα ανακτηθεί από τις μελλοντικές χρηματοροές. Η γεωλογική έρευνα με στόχο την επιβεβαίωση νέων βιώσιμων αποθεμάτων έχει ξεκινήσει.

Η Ελληνικός Χρυσός προτίθεται να δημιουργήσει κέντρο τεχνικής κατάρτισης και εκπαίδευσης στο Στρατώνι, προκειμένου να εκπαιδεύσει σε νέες δεξιότητες το εργατικό δυναμικό, ενόψει της λειτουργίας του νέου μεταλλείου στις Σκουριές.

 

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Σε περικοπές κόστους προχωρούν εγχώριοι βιομήχανοι. Όπως εξηγεί φίλος της στήλης με εξαγωγική παρουσία, η εταιρεία του δεν θα συμμετάσχει σε καμία διεθνή έκθεση την επόμενη χρονιά.

Και το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό. Συνάδελφοί του από την Ευρώπη, όπως λέει, βάζουν φρένο στην παραγωγή, στις επενδύσεις, στις προσλήψεις και στην καινοτομία. Για το 56% των Ευρωπαίων παραγωγών επώνυμων προϊόντων το ενεργειακό κόστος αυξήθηκε τουλάχιστον κατά 30% εφέτος, ενώ για 1 στους 4 η αύξηση άγγιξε το 60%.

Την ίδια στιγμή, ποσοστό 36% «είδε» το κόστος συσκευασίας να αυξάνεται κατά περισσότερο από 30% και το κόστος μεταφοράς επίσης κατά 30%, ενώ για 4 στους 10 οι πρώτες ύλες έγιναν περισσότερο από 30% ακριβότερες.

 

ΕΛΟΜΑΣ: Απόφαση δικαστηρίου δικαίωσε την αλυσίδα Πίτσιας και έκρινε άκυρη την απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΕΛΟΜΑΣ βάσει της οποίας η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα αποπέφθηκε από τους κόλπους του ομίλου Αγορών.

Τώρα ο ΕΛΟΜΑΣ πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου και να συγκαλέσει νέα έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την εφαρμογή της δικαστικής εντολής. Δηλαδή στην επιστροφή στους κόλπους του ομίλου Αγορών της Πίτσιας. Αν δεν συμβεί αυτό, η δικαστική διαμάχη θα συνεχιστεί.

Το ερώτημα είναι αν ο ΕΛΟΜΑΣ, από τους κόλπους του οποίου φεύγουν οικειοθελώς ή λόγω εξαγοράς αρκετά μέλη του, θα μπορέσει να ανασυνταχθεί και να ακολουθήσει τη νέα τάξη πραγμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v