Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 20 2022

Ο Αβραμόπουλος και τα… άκοπα 5χίλιαρα - Prime Insurance: Πωλείται το ποσοστό Κοντομηνά - Τα «καρφιά» του Στυλιανίδη - Σφηνάκια για ΧΑ

Ο Αβραμόπουλος και τα… άκοπα 5χίλιαρα - Prime Insurance: Πωλείται το ποσοστό Κοντομηνά - Τα «καρφιά» του Στυλιανίδη - Σφηνάκια για ΧΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Εντυπωσιάστηκε η στήλη από την απάντηση του πρώην επιτρόπου στα δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου για τη συμμετοχή του στην «αμαρτωλή» ΜΚΟ Fight Impunity. Και αυτό γιατί παρότι ήταν χωρίς εκτελεστικές ή διαχειριστικές αρμοδιότητες, σύμφωνα με τον ίδιο, συνοδεύτηκε από την καθόλου ευκαταφρόνητη αμοιβή των 5.000 ευρώ τον μήνα για ένα χρόνο. Αμοιβή μάλιστα που έλαβε αφού είχε πάρει προηγουμένως έγκριση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και της ανεξάρτητης επιτροπής ηθικής της Κομισιόν.

Εν τω μεταξύ πάντως εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι έχουν εκκινήσει εσωτερικές διαδικασίες για να επαληθευτεί αν οι δραστηριότητες του πρώην επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, στο πλαίσιο της ΜΚΟ Fight Impunity, ήταν σύννομες με τους όρους που του είχαν τεθεί από την Επιτροπή…

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Τους πρώτους μήνες του 2023 αναμένεται η ψήφιση των μέτρων για τη στήριξη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, εκτίμησε ο CEO της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η μείωση του τέλους επί της πώλησης μετοχών και ο μηδενισμός της φορολογίας στους τόκους των εταιρικών ομολόγων για τους Έλληνες επενδυτές (οι ξένοι ήδη δεν επιβαρύνονται).

Προκειμένου μάλιστα να προσελκυστούν περισσότερες εισηγμένες στο ΧΑ, σχεδιάζεται και η φοροαπαλλαγή των εξόδων τους που σχετίζονται με την Εταιρική Διακυβέρνηση.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΙΙ: Όλα δείχνουν ότι η ΕΧΑE θα ανταποκριθεί τουλάχιστον στο πρώτο στάδιο της διεκδίκησης της εξαγοράς του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, συμμετέχοντας στην πρώτη φάση της εκδήλωσης αρχικού ενδιαφέροντος (αναμένεται μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου).

Όπως φημολογείται, υπάρχουν και άλλα δύο χρηματιστήρια, που είναι διατεθειμένα να συμμετάσχουν στο πρώτο, τουλάχιστον, στάδιο της κούρσας.

 

ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ: Για όσες εισηγμένες εταιρείες είχαν -άτυπα- διαμαρτυρηθεί το 2020, όταν ο νέος ελληνικός νόμος περί Εταιρικής Διακυβέρνησης προέβλεπε ότι το 25% των μελών κάθε διοικητικού συμβουλίου θα πρέπει να αποτελείται από γυναίκες (για την ακρίβεια, «από το άλλο φύλο»), να ξέρουν ότι πρόσφατη Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανεβάζει το συγκεκριμένο ποσοστό στο 40% από το έτος 2026.

Οι περισσότεροι ωστόσο υποστηρίζουν πως το συγκεκριμένο μέτρο είναι σε γενικές γραμμές σωστό και ότι όπως οι εισηγμένες προσαρμόστηκαν στις απαιτήσεις του 25%, έτσι θα πράξουν και με το 40% σε τρία-τέσσερα χρόνια από σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή των γυναικών στα Δ.Σ. των εισηγμένων εταιρειών αποτελεί ένα από τα λίγα θέματα όπου η Ελλάδα προηγήθηκε χρονικά σε θεσμικό επίπεδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σ’ αυτό πιθανόν να συνέβαλε η πλειοψηφία του «άλλου φύλου» στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

 

PRIME INSURANCE: Σε διαδικασία πώλησης από τη Eurobank βρίσκεται το 85% της κυπριακής ασφαλιστικής εταιρείας Prime Insurance, συμφερόντων του εκλιπόντος Δημήτρη Κοντομηνά.

Όπως λέγεται, μετά το αρχικό ενδιαφέρον που επέδειξαν έξι υποψήφιοι αγοραστές, στη δεύτερη φάση πέρασαν μια ελληνική ασφαλιστική εταιρεία και ένα λιβανέζικο σχήμα και το ζήτημα είναι τώρα αν οι δύο αυτοί «παίκτες» αποφασίσουν να υποβάλουν δεσμευτική προσφορά.

Η Prime Insurance αντιμετώπισε αρκετές προκλήσεις κατά την προηγούμενη δεκαετία, πλην όμως έχει καταφέρει να διαθέτει εποπτικούς δείκτες πάνω από το απαιτούμενο όριο.

Πριν από λίγα χρόνια, οι ελληνικές της δραστηριότητες είχαν πουληθεί στην Interamerican.

 

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Αίσθηση προκάλεσαν στη συζήτηση του προϋπολογισμού, τα «καρφιά» του κυβερνητικού βουλευτή, ο οποίος δήλωσε πως κάποιοι από την κυβέρνηση είπαν ψέματα στους Θρακιώτες.

Αρκετοί -και με βάση το γεγονός ότι ο Ευριπίδης Στυλιανίδης πολιτεύεται στη Ροδόπη- συνέδεσαν ως ένα βαθμό την υπόθεση με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί από το 2019 για την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Shelman στην Κομοτηνή.

Πάντως, υπάρχει ακόμη χρόνος για να αλλάξει η πορεία των πραγμάτων, καθώς ο επόμενος πλειστηριασμός για την πώληση της μονάδας έχει οριστεί για την 29η Δεκεμβρίου (με αρχικό τίμημα τα 5,76 εκατ. ευρώ) ενώ σε περίπτωση που (και) αυτός καταστεί άγονος, θα υπάρξει πιθανότατα και άλλος ένας (πιθανότατα με ελκυστικότερους όρους) πριν από τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, στον βαθμό που αυτές δεν θα διεξαχθούν μέσα στους πρώτους μήνες του 2023.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v