Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 21 2022

S&P και ΜΥΤΙΛ: Επενδυτική βαθμίδα ενόψει *Το σπριντ της Viva Wallet πριν το deal με JP Morgan *Τι φέρνει κοντά Intrakat-ΤΕΚΑΛ

S&P και ΜΥΤΙΛ: Επενδυτική βαθμίδα ενόψει *Το σπριντ της Viva Wallet πριν το deal με JP Morgan *Τι φέρνει κοντά Intrakat-ΤΕΚΑΛ

ZARA: Μπορεί να μη γνωρίζουμε ποιο είναι το φετινό αποτύπωμα του ισπανικού ομίλου Inditex στην Ελλάδα -σ.σ. θα δημοσιεύσει τις ετήσιες οικονομικές της καταστάσεις για το 2022 το καλοκαίρι του 2023-, όμως μια γεύση για τη διεθνή εικόνα μπορούμε να πάρουμε από τις επίσημες ανακοινώσεις του ομίλου.

Το εννεάμηνο οι πωλήσεις του αυξήθηκαν κατά 19% στα 23,1 δισ. ευρώ, το ηλεκτρονικό κατάστημα πάει «σφαίρα» -μέχρι το 2024 στοχεύει οι online πωλήσεις να αντιπροσωπεύουν το 1/3 του συνολικού τζίρου- ενώ άνοιξε και νέα καταστήματα σε 30 αγορές. Σήμερα το δίκτυό της διαθέτει 6.307 καταστήματα σε όλο τον κόσμο.

Όσο για τα καθαρά της κέρδη, αυτά αυξήθηκαν κατά 24% στα 3,1 δισ. ευρώ. Καθόλου άσχημα, θα συμπληρώσουμε εμείς.

 

H&M: Καλή χρονιά, αν και όχι τόσο καλή όσο αυτή της βασικής ανταγωνίστριας Inditex, είχε και ο σουηδικός όμιλος προσιτής μόδας που «είδε» τις καθαρές πωλήσεις του στη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 30 Νοεμβρίου αυξημένες κατά 6% σε τοπικό νόμισμα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τρεις αγορές (Ρωσία, Λευκορωσία και Ουκρανία) στις οποίες είχε ισχυρή παρουσία. Αν δεν συνέβαινε αυτό, τότε οι συνολικές πωλήσεις του θα είχαν αυξηθεί κατά 15%.

Παρά την ανάπτυξη, όμως, ο σουηδικός όμιλος πιέζεται και για τον λόγο αυτό η διευθύνουσα σύμβουλος Helena Helmersson ανακοίνωσε ότι περικόπτει 1.500 θέσεις εργασίας.

Στόχος να εξοικονομήσει 200 εκατ. ευρώ.

 

VIVA WALLET: Μια γενική συνέλευση που έβαλε… σκούπα σε όλες τις εκκρεμότητες και εν συνεχεία ένα σπριντ για την ολοκλήρωσή τους έλαβε χώρα το προηγούμενο 5νθήμερο.

Στις 16 Δεκεμβρίου συνήλθε εκ νέου το σώμα των μετόχων της Viva Wallet με κλεισμένη πλέον τη συμφωνία, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr και αποφάσισε μια σειρά από θέματα.

Πρώτον, τη μετατροπή σε κοινές μετοχές των 314.655 προνομιούχων μετοχών Σειράς Α της Viva Wallet, με ονομαστική αξία 1 ευρώ έκαστη. Δεύτερον, αύξηση κεφαλαίου κατά ποσό 35.000 ευρώ, με την έκδοση 35.000 ονομαστικών κοινών δεσμευμένων μετοχών, ως αποτέλεσμα της άσκησης ισόποσων δικαιωμάτων προαίρεσης που διατέθηκαν σε 200 στελέχη. Στο πρόγραμμα υπήρχε όρος ότι αν κλείσει η συναλλαγή με την JP Morgan, οι δικαιούχοι θα πωλήσουν, άμεσα, σε αντίστοιχη αποτίμηση.

Με το deal κλεισμένο, οι 35.000 μετοχές θα πωληθούν στην ίδια τιμή και οι 200 δικαιούχοι θα εισπράξουν 50 εκατ. δολάρια.

Tέλος, αποφασίστηκε η μετατροπή σε κοινές μετοχές των ομολογιών που κατείχε η JP Morgan με τιμή μετατροπής 1.272,85 ευρώ (71,7 εκατ. ευρώ).

 

INTRAKAT - ΤΕΚΑΛ: Βάση έχει η πληροφορία που γράφτηκε χθες όσον αφορά το ενδιαφέρον της εισηγμένης για την ΤΕΚΑΛ, αναφέρουν πηγές της αγοράς, εξηγώντας πως η προσέγγιση «βγάζει νόημα» και για τις δύο πλευρές.

Η νέα διοίκηση της Intrakat δεν έχει κρύψει πως την ενδιαφέρουν οι εξαγορές (εξάλλου το μισό ποσό της ΑΜΚ προορίζεται για αυτό τον σκοπό), ενώ επίσης δεν έχει κρύψει πως χρειάζεται ενίσχυση σε επίπεδο στελέχωσης και τεχνογνωσίας. Η ΤΕΚΑΛ για παράδειγμα έχει εμπειρία και χαρτοφυλάκιο έργων με εξειδίκευση στις λιμενικές εγκαταστάσεις (και όχι μόνο), χώρος που θα φέρει νέους διαγωνισμούς παραχωρήσεων. Είναι τομέας που ενδιαφέρει, καθώς η νέα διοίκηση Ιntrakat υπό τον κ. Εξάρχου να δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα διεκδικήσει έργα σταθερών ταμειακών ροών.

Από την άλλη η ΤΕΚΑΛ έχει σκοντάψει στο σκέλος της χρηματοδότησης ουκ ολίγες φορές, στην προσπάθειά της να διεκδικήσει μεγάλους διαγωνισμούς, καθώς φαίνεται πως δεν έχει το μέγεθος ή το βάθος να σηκώσει αυτό το βάρος. Χαρακτηριστική ήταν η υπόθεση του δημόσιου οδικού έργου Μπράλος - Άμφισσα, προϋπολογισμού 285 εκατ. ευρώ, στο οποίο αρχικώς η ΤΕΚΑΛ σε κοινοπραξία με την Interkat και την ιταλική CMC μειοδότησε για το έργο, αλλά κατόπιν (βάσιμων τελικώς ενστάσεων) τέθηκε εκτός του διαγωνισμού καθώς ο Ιταλός εταίρος (που υποτίθεται ότι θα έβαζε τα λεφτά των εγγυητικών) κρίθηκε μη αξιόπιστος από την Επιτροπή του διαγωνισμού.

Τελικώς το έργο κατακυρώθηκε στην Άβαξ και η όλη διαδικασία «φωτογράφισε» τη δυσκολία των μικρότερων κατασκευαστικών εταιρειών να παίξουν ρόλο στο υφιστάμενο «πάρτι» έργων και διαγωνισμών.

Υ.Γ. Πέραν των παραπάνω διαπραγματεύσεων σε ισχύ παραμένουν οι επαφές Ιntrakat με τη Watt του Θ. Κατρή.

 

MEVACO: Μπορεί οι δουλειές στην κατασκευή μεταλλικών βάσεων για φωτοβολταϊκά πάρκα να έχουν «σηκώσει» τα μεγέθη της εισηγμένης και να υπόσχονται καλύτερες επιδόσεις για τα επόμενα χρόνια, ωστόσο υπάρχουν και άλλα μέτωπα στα οποία η εισηγμένη εταιρεία βλέπει σαφείς προοπτικές ανάπτυξης.

Ένα από αυτά είναι η ηλεκτροκίνηση και ένα δεύτερο η συμφωνία με τη γαλλική Naval, με τη Mevaco να έχει ήδη ξεκινήσει να παράγει στη μονάδα του Ασπροπύργου αρκετούς μηχανικούς εξοπλισμούς για τις φρεγάτες FDI.

 

MYTILINEOS: Πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα είναι πια η εισηγμένη όπως φαίνεται από το report της S&P για την αναβάθμιση της εταιρεία σε ΒΒ, διατηρώντας το θετικό outlook.

Η S&P έχει εύρος στον δικό της δείκτη Net Debt to EBITDA από 1, 5-1,7 και 1,5-1,8 για 2022 και 2023 αντίστοιχα. Οπότε είναι σαφές ότι το επίπεδο που θέτει η ίδια ως μια παράμετρο για περαιτέρω upgrade είναι ο δείκτης να βρίσκεται κάτω από 2.0x.

Tο Net Debt to EBITDA της εταιρείας στο τέλος του χρόνου θα είναι στο 1.2x όπως προέβλεψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, την προηγούμενη εβδομάδα. Ο ίδιος εξήγησε, μόλις λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση, ότι μια εταιρεία, όταν η χώρα της δεν έχει επενδυτική βαθμίδα, δύσκολο να την έχει κι εκείνη.

Διττή η ερμηνεία βέβαια. Θα φύγει ο Μυτιληναίος σε άλλο χρηματιστήριο για να πάρει την επενδυτική βαθμίδα πιο εύκολα ή θα την πάρει γιατί θα την πάρει και η χώρα; Πάντως, διαβάζοντας κανείς την ανάλυση της S&P, δεν θα απέκλειε ότι εφόσον η εταιρεία υλοποιήσει το βασικό της πλάνο, τότε αποκτά τη δυνατότητα για μια ακόμη αναβάθμιση. Κι όπως φαίνεται, ο εταιρικός μετασχηματισμός που ανακοινώθηκε κοιτά προς όλες τις κατευθύνσεις και τα λαμβάνει όλα υπόψη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v