Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 4 2023

Ξεκλείδωσε επένδυση 120 εκατ. στα logistics - Προγράμματα έρευνας στο περίμενε για... χρήμα - Silver alert για ληστές τραπεζών

Ξεκλείδωσε επένδυση 120 εκατ. στα logistics - Προγράμματα έρευνας στο περίμενε για... χρήμα - Silver alert για ληστές τραπεζών

ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ: Στον Αναπτυξιακό Νόμο εντάχθηκε, λίγο πριν εκπνεύσει το 2022, και η νέα επένδυση της ηπειρώτικης εταιρείας. Είναι ύψους 8,25 εκατ. ευρώ και αναφέρεται στον εκσυγχρονισμό και επέκταση υφιστάμενης μονάδας εκκόλαψης.

Οι πωλήσεις της εταιρείας, που είναι από τους βασικούς παίκτες του κλάδου με έντονη δραστηριότητα και στο κομμάτι των ζωοτροφών, κινούνται πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ και τα κέρδη πάνω από τα 3 εκατ. ευρώ.

 

ΔΑΝΙΑ: Ξεφορτώθηκαν τα μετρητά οι κάτοικοι της χώρας κάνοντας συναλλαγές με πιστωτικές και εφαρμογές πληρωμών στα smartphones, ξεφορτώθηκαν και τους ληστές τραπεζών.

Το 2021, στη Δανία καταγράφηκε μόνο μία ληστεία τράπεζας και τη χρονιά που μόλις τελείωσε, καμία. Πριν από δύο δεκαετίες είχαν γίνει 222!

Χαρακτηριστικό της επέκτασης των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι ότι οι αναλήψεις μετρητών στη χώρα έχουν μειωθεί κατά 75% τα τελευταία έξι χρόνια. Πλέον στη χώρα μόνο 20 τραπεζικά υποκαταστήματα έχουν αποθέματα μετρητών.

Οι ληστές αναζήτησαν εναλλακτικές, στρεφόμενοι από τα υποκαταστήματα στα ATM. Και αυτές οι προσπάθειες όμως σταμάτησαν λόγω καλύτερης επιτήρησης και προστασίας των μηχανημάτων.

 

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΘΗΚΩΝ-LOGISTICS: Πριν την εκπνοή του 2022, το ΚΕΣΥΠΟΘΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε τελικά το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των εγκαταστάσεων που διατηρεί η Γενική Αποθηκών (100% θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας) στη Μαγούλα Αττικής.

Το ΕΠΣ είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ήδη από τα τέλη του 2021 και μετά τη σχετική έγκριση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ αναμένεται η επικύρωσή του με Προεδρικό Διάταγμα, που θα ενεργοποιήσει το σχέδιο επένδυσης 120 εκατ. ευρώ της Γενικής Αποθηκών.

Η Γενική Αποθηκών ελέγχει από το 1995 αποθηκευτικό συγκρότημα στη Μαγούλα σε αρχική έκταση 146 στρεμμάτων, η οποία με διαδοχικές αγορές ανέρχεται πλέον σήμερα στα 1.127 στρέμματα. Το 2014 η εταιρεία προχώρησε επίσης στην εξαγορά της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Hellenic Logistics Transport A.E., της μεγαλύτερης εταιρείας υπηρεσιών Logistics έτοιμων αυτοκινήτων και ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τη θέση των υπηρεσιών 3rd Party Logistics, συμπεριλαμβάνοντας πλέον υπηρεσίες PDS (Pre Delivery Services), PDI (Pre Delivery Inspections) και μεταφοράς οχημάτων.

Στα δομήσιμα 678 στρέμματα του ακινήτου έχουν αναπτυχθεί 112.550 τ.μ. δύο στεγασμένων χώρων γραφείων, αποθηκών και βοηθητικών τους παραρτημάτων και στην υπόλοιπη έκταση 330.000 τ.μ. δύο υπαίθριοι αποθηκευτικοί χώροι, συγκροτώντας έτσι τη μεγαλύτερη ενιαία εγκατάσταση Logistics στον ελλαδικό χώρο τόσο από πλευράς στεγασμένων χώρων όσο και γηπέδου.

Η νέα επένδυση αφορά στη δημιουργία τριών αποθηκών που θα ανεγερθούν στο δυτικό τμήμα του ακινήτου με συνολικό εμβαδόν 119,4 χιλ. τ.μ. και δύο αποθήκες που θα ανεγερθούν στο ανατολικό τμήμα με συνολικό εμβαδόν 30,8 χιλ. τ.μ.

Στο δυτικό τμήμα του ακινήτου αναπτύσσονται εκτάσεις αποθήκευσης αυτοκινήτων με χωρητικότητα 10.302 αυτοκίνητα, ενώ στο ανατολικό τμήμα αναπτύσσονται εκτάσεις αποθήκευσης αυτοκινήτων με χωρητικότητα 2.665 αυτοκίνητα.

 

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ: Με άδεια… ταμεία έχουν βρεθεί πολλές εταιρείες τεχνολογίας, οι διοικήσεις των οποίων εμφανίζονται δυσαρεστημένες με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει πολλή γκρίνια για καθυστερήσεις από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ) τόσο όσον αφορά τη διενέργεια των τεχνικών ελέγχων όσο και ως προς τις εκταμιεύσεις για τη δράση «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ».

Όπως λένε στη στήλη εμπλεκόμενες εταιρείες, ο οικονομικός έλεγχος γίνεται με ταχύτατους ρυθμούς, ωστόσο στον τεχνικό έλεγχο του ερευνητικού προγράμματος διαπιστώνονται καθυστερήσεις που μπορεί και να φτάσουν τους 7-8 μήνες, ενώ δεν λείπουν και αυτές που υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση έχει αγγίξει τον ένα χρόνο!

Έτσι πολλές εταιρείες, εξαιτίας της αδυναμίας εκταμίευσης χρημάτων, μένουν πίσω στην ολοκλήρωση του προγράμματος. Οι οχλήσεις στο αρμόδιο υπ. Ανάπτυξης είναι συνεχείς, με αίτημα για συναντήσεις ώστε να δοθούν λύσεις.

Αναμένουμε τα αποτελέσματα…

 

DICARTA: Κοντά δυόμισι χρόνια μετά την ίδρυσή της η εταιρεία από την Κατερίνη ετοιμάζεται να ιδρύσει μονάδα παραγωγής ποτηριών, πιάτων και συναφών ειδών από χαρτί ή χαρτόνι. Το «πράσινο φως» ένταξης της επένδυσής της, συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 458.500 ευρώ, στον Αναπτυξιακό άναψε στα μέσα Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v