Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 4 2023

Ρεύμα: Ούτε η ΡΑΕ δεν βρίσκει τα τιμολόγια που θέλει! - Το timing του ΤΧΣ για τις τράπεζες - Η Mikel ποντάρει στην Τουρκία

Ρεύμα: Ούτε η ΡΑΕ δεν βρίσκει τα τιμολόγια που θέλει! - Το timing του ΤΧΣ για τις τράπεζες - Η Mikel ποντάρει στην Τουρκία

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ: Αυξάνονται και πληθύνονται οι επενδύσεις σε νέες μονάδες. Πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε η υπαγωγή στον Αναπτυξιακό Νόμο του 2016 τριών ακόμη επενδύσεων. Η πρώτη, επιλέξιμου κόστους 31,275 εκατ. ευρώ, αφορά στην ίδρυση πεντάστερης μονάδας 235 δωματίων στην Αρχαία Ήλιδα. Την προωθεί η ETI Global Projects Μονοπρόσωπη ΙΚΕ. Μια μικρή σημείωση, βέβαια, ότι η τελευταία ανάρτηση της εταιρείας στο ΓΕΜΗ είναι στις 31 Μαΐου του 2019.

Η δεύτερη επένδυση είναι της υπό σύσταση Pistachio Vines και αφορά ίδρυση ξενοδοχείου 5 αστέρων και 80 δωματίων στη Θήρα. Η επένδυση είναι επιλέξιμου κόστους 10,357 εκατ. ευρώ.

Η τρίτη επένδυση προέρχεται από τη «Φερενίκη Α.Ε.». Είναι κατηγορίας τεσσάρων αστέρων και δυναμικότητας 54 δωματίων. Θα υλοποιηθεί στη Γεωργιούπολη της Κρήτης.

Όσο για το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 6,75 εκατ. ευρώ.

 

MIKEL: Όλο και περισσότεροι Τούρκοι απολαμβάνουν τον καφέ τους σε καθημερινή βάση. Αν και το τσάι είναι παράδοση στη χώρα, οι εποχές μάλλον αλλάζουν.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Mikel άνοιξε και νέο κατάστημα στην Κωνσταντινούπολη αρχές Δεκεμβρίου. Η ελληνική αλυσίδα καφέ αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς στην τοπική αγορά, που αναδεικνύεται σε τρίτη δύναμη, μετά την Ελλάδα και την Κύπρο. Άνοιξε το πρώτο κατάστημα το καλοκαίρι του 2020 και σήμερα αριθμεί 12 καταστήματα.

Το νέο Mikel άνοιξε στην οδό Maslak 42 και είναι το 9ο στην Κωνσταντινούπολη. Ο στόχος του τοπικού συνεργάτη της Mikel Coffee Company είναι τα 120 σημεία.

 

ΤΧΣ: Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας πληροφορούμαστε ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ανοίξει τα χαρτιά του. Τι εννοούμε: Θα εκκινήσει με έμμεσο τρόπο τη διαδικασία αποεπένδυσης από τις τράπεζες.

Η εύκολη υπόθεση είναι η πώληση του 1,4% που κατέχει στη Eurobank. Ακούμε μάλιστα ότι ο επενδυτής (που θα αποτελέσει έκπληξη) είναι έτοιμος, έχει κάνει τη σχετική πρόταση και η δουλειά μπορεί να προχωρήσει.

Για όλες τις τράπεζες πάντως οι διαδικασίες αποεπένδυσης θα τρέξουν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2022. Κατά τον Φεβρουάριο δηλαδή...

Κατά τα υπόλοιπα, το ενδιαφέρον των Ιταλών του Ion Group για την Πειραιώς παραμένει ενεργό και δεν αποκλείεται οι Ιταλοί να βρεθούν με ένα 18%-20% της τράπεζας.

Υ.Γ. Σε κάθε περίπτωση, έχουν προαναγγελθεί διαγωνιστικές διαδικασίες…

 

ΡΑΕ: Μία διδακτική ιστορία. Η Αρχή βγήκε στο ψάξιμο για νέο προμηθευτή ηλεκτρισμού για τις ανάγκες του κτιρίου της, στην οδό Πειραιώς. Η συνεργασία με τον προηγούμενο (ΔΕΗ) είχε λήξει.

Έκανε, λοιπόν, κατά τα ειωθότα, διαγωνισμό και προσκάλεσε εταιρείες προμήθειας να συμμετέχουν. Το κρίσιμο στοιχείο, ως όρος, ήταν η προσφορά σταθερού τιμολογίου (με σταθερή τιμή, εννοείται) για μία 3ετία. Λογικό, αν σκεφθεί κανείς τις ανάγκες του πολυώροφου κτιρίου της.

Εφαγε όμως... πόρτα. Κανείς προμηθευτής δεν προσήλθε, με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος. Ναι, αλλά η πίεση για ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων του Ρυθμιστή παραμένει. Μπροστά στο αδιέξοδο, η Αρχή αναγκάζεται να παραβλέψει τις απαιτήσεις της και να προσαρμοσθεί στις αντίστοιχες των προμηθευτών.

Ετοιμάζεται τώρα να βγάλει στον αέρα νέα διαγωνιστική διαδικασία, στην οποία θα ζητά κυμαινόμενο τιμολόγιο (όπως, δηλαδή, η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών που ταλαιπωρούνται από το ασανσέρ των τιμών), με τιμή που θα περιλαμβάνει την ισχύουσα τιμή της αγοράς, συν ένα εύλογο κέρδος.
Δεν ξέρουμε αν θα έχει καλύτερη τύχη αυτή τη φορά.

Αν, όμως, η ίδια η ΡΑΕ, ο ρυθμιστής, δηλαδή, της ενεργειακής αγοράς, δεν μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, όπως τα αντιλαμβάνεται ως καταναλωτής, φαντασθείτε τι συμβαίνει με τον απλό κόσμο!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v