Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 24 2023

United Group: Ο Σόλακ, ο Αlpha TV και η… ουρά - Το consensus για τα κέρδη της Mytilineos - Η ΛΥΚ και το ερώτημα

United Group: Ο Σόλακ, ο Αlpha TV και η… ουρά - Το consensus για τα κέρδη της Mytilineos - Η ΛΥΚ και το ερώτημα

ΔΕH: Ριμπάουντ για τη μετοχή, με τους επενδυτές να έχουν το βλέμμα στραμμένο στις διαπραγματεύσεις για την Enel Ρουμανίας, για τις οποίες, όπως έχει ενημερώσει το Euro2day.gr, θα χρειαστεί να διατεθεί και ο Φεβρουάριος.

Χθες ο τίτλος βρέθηκε στα 7,24 ευρώ, ενώ από την αρχή της χρονιάς κερδίζει 10,4%. Εχει διανύσει πολύ δρόμο από το χαμηλό 52 εβδομάδων (4,76 ευρώ) αλλά έχει μπροστά της μέχρι να φτάσει στα 9 ευρώ, την τιμή της ΑΜΚ.

 

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Μετά τα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά για τη μετοχή και την είσοδο ξένων θεσμικών, το βλέμμα τώρα στρέφεται στις ανακοινώσεις την Πέμπτη για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022.

Οι προσδοκίες είναι υψηλές και αυτό επιβεβαιώνεται από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Εχουμε και λέμε: Η μέση εκτίμηση για τον τζίρο είναι 5,977 δισ. ευρώ, με την πλέον συντηρητική εκτίμηση στα 5,261 δισ. και την πλέον αισιόδοξη στα 6,46 δισ.

Το μέσο consensus αναφέρεται σε EBITDA ύψους 745 εκατ. ευρώ, με τους πλέον αισιόδοξους να περιμένουν 786 εκατ. ευρώ.

Η Mytilineos αναμένεται να παρουσιάσει κέρδη 433 εκατ. ευρώ. Το ελάχιστο ποσό που προέβλεψαν οι αναλυτές είναι 392 εκατ. ευρώ, ενώ ο μεγαλύτερος «ταύρος» αναμένει 474 εκατ. ευρώ.

Κοντός ψαλμός…

 

UNITED GROUP: Η νέα διάταξη που ψηφίστηκε, λένε «βαθιές» πηγές της αγοράς, δεν ανοίγει απλώς τον δρόμο για να περάσει το 50% του Alpha στα χέρια απευθείας της NOVA, ή κάποιας συνδεδεμένης εταιρείας του United Group. Η υπόθεση, λένε, έχει και… ουρά.

Άλλωστε ήδη από τότε που αυτό το 50% πέρασε από τη Motor Oil στην έως πρότινος άγνωστη Primos Μedia (τότε το Εuro2day.gr είχε κάνει ειδικό ρεπορτάζ για να ακολουθήσει το «κουβάρι» των υπερκείμενων εταιρειών), μέρος της αγοράς φωτογράφιζε ως φυσικό πρόσωπο πίσω από το εταιρικό σχήμα αγοράς τον Σέρβο πολυεκατομμυριούχο και μέτοχο της United Group, με 33%, Ντράγκαν Σόλακ. Ο οποίος ζει μόνιμα στην Ελβετία (καθώς αποτελεί σφοδρό αντίπαλο του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς), θεωρείται ο πλουσιότερος Σέρβος με «καθαρή αξία» 1,22 δισ. ευρώ, αλλά έγινε ευρύτερα γνωστός στην Ευρώπη, όταν εξαγόρασε την πλειοψηφία της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Σαουθάμπτον, στις αρχές του 2022.

Το πιο σημαντικό όμως, λένε οι ίδιες πηγές, αφορά στο ενδεχόμενο η «αγαθή συμβίωση» των δύο πλευρών να μην περιοριστεί στα κύματα των… καναλιών, καθώς η πλευρά Βαρδινογιάννη διατηρεί το υπόλοιπο 50% του Alpha, ενώ ακούγεται ότι θα μπορούσε να γίνει το ίδιο και με το Star, αλλά να οδηγήσει γενικότερα σε πιο στενές σχέσεις σε όλο το φάσμα της σύγχρονης τεχνολογικής/τηλεπικοινωνιακής ισχύος που έχει συγκεντρώσει η United Group στην Ελλάδα, ίσως και ευρύτερα στα Βαλκάνια.

Ίδωμεν…

 

INFORM ΛΥΚΟΣ: Τελικά, συμφέρει την εγχώρια κεφαλαιαγορά και τους επενδυτές η δρομολογούμενη απορρόφηση της Inform Λύκος από τη μητρική της Austria Cards και την παράλληλη διαπραγμάτευση της μετοχής στα χρηματιστήρια της Αθήνας και της Αυστρίας;

Την απάντηση θα τη δώσουν οι μέτοχοι της Ιnform Λύκος στις 30 Ιανουαρίου, όταν θα κληθούν να αποφασίσουν σχετικά στην έκτακτη γενική συνέλευση που έχει προκηρυχτεί.

Ωστόσο, με βάση τα όσα είναι ήδη γνωστά:

Πρώτον, η διαπραγμάτευση της Austria Card -που θα έχει απορροφήσει την Inform Λύκoς- στο ΧΑ θα πρέπει να θεωρείται ως θέμα χρόνου, καθώς στις 19 Ιανουαρίου η Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του ΧΑ διαπίστωσε την κατ’ αρχάς συνδρομή των προϋποθέσεων εισαγωγής στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Δεύτερον, σε αντίθεση με άλλες εταιρείες που αποχωρούν από το ταμπλό του ΧΑ, στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε την αντικατάσταση ενός επιχειρηματικού σχήματος από ένα άλλο πολύ μεγαλύτερο σε μέγεθος και κερδοφορία. Τώρα, ένα επιπλέον όφελος για την εγχώρια κεφαλαιαγορά θα προέλθει σε περίπτωση που ο βασικός μέτοχος περιορίσει το υψηλό ποσοστό του (π.χ. μέσω placements), με στόχο να διευρυνθεί το free float.

Τρίτον, το αν οι προτεινόμενοι όροι ανταλλαγής μεταξύ Austria Card και Ιnform Λύκος είναι συμφέροντες, θα το κρίνουν οι μέτοχοι στη Γ.Σ. της 30ής Ιανουαρίου. Πάντως, από τότε που ανακοινώθηκε το deal και οι όροι της συγχώνευσης, η τιμή της μετοχής της Infοrm Λύκος έχει αυξηθεί από το 1,83 (20/10) στα 2,29 ευρώ.

Σε μεσομακροπρόθεσμη βάση, το όλο εγχείρημα θα κριθεί και από την ικανότητα του ενιαίου σχήματος να δημιουργήσει και να εκμεταλλευθεί συνέργειες και οικονομίες κλίμακας, όπως και να συνεχίσει την αναπτυξιακή πορεία των τελευταίων ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v