Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 25 2023

Η Αττικής, ο 5ος πόλος και η... συγκίνηση της Κεφαλαιαγοράς - «Ηλεκτρίζεται» η ΤΕΝΕΡΓ - Κίνδυνος overdose στα κτίρια γραφείων

Η Αττικής, ο 5ος πόλος και η... συγκίνηση της Κεφαλαιαγοράς - «Ηλεκτρίζεται» η ΤΕΝΕΡΓ - Κίνδυνος overdose στα κτίρια γραφείων

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Οσονούπω αναμένεται η δημοπράτηση του νέου οδικού έργου επέκτασης της Ιονίας Οδού και ειδικότερα το τμήμα Ιωάννινα - Κακαβιά, καθώς χθες αναρτήθηκε στη Διαύγεια η ένταξη του έργου στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του υπουργείου Υποδομών και εξασφάλισε τη σχετική χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Το έργο θα δημοπρατηθεί ως δημόσιο με προϋπολογισμό 402 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή 46,4 χλμ. (Ιωάννινα - Καλπάκι) και 23,11 χλμ. (Καλπάκι - Κακαβιά).

Σύμφωνα δε με το χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στη σχετική απόφαση του ΥΠΟΜΕ, η ημερομηνία έναρξης της πράξης ορίζεται η 1η Νοεμβρίου 2023 και η λήξη η 31η Δεκεμβρίου του 2025, οπότε μέσα στο παραπάνω διάστημα αναμένεται να ωριμάσει και να καταλήξει ο συγκεκριμένος διαγωνισμός.

 

ΧΑ: Αυξάνονται οι προειδοποιήσεις ειδημόνων για την απότομη άνοδο της αγοράς, χωρίς να έχουν συντελεστεί σημαντικές αλλαγές στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον. Η αγορά, με τη βοήθεια εγχώριων αγοραστών, φαίνεται να προεξοφλεί περίπου ότι... προλαβαίνει.

Ισχύει βεβαίως το παλαιό ρητό «Bull markets climb on a wall of worry», ωστόσο η υπερβολική αισιοδοξία βλάπτει σοβαρά την επενδυτική υγεία!

Η κατάσταση άλλωστε διεθνώς είναι εξαιρετικά πολύπλοκη. Ένας από τους βασικούς καταλύτες για την άνοδο των προσδοκιών αφορά στην επαναδραστηριοποίηση της Κίνας, μετά την κατάργηση της πολιτικής «zero Covid».

H ίδια προσδοκία όμως έχει ήδη προκαλέσει σημαντική άνοδο στο πετρέλαιο, από την αρχή του έτους (περίπου 13% σε σχέση με την 4η Ιανουαρίου), ωθώντας το ήδη στα 88 δολάρια το βαρέλι, ενώ δεν αποκλείεται σύντομα να δούμε ανοδικές τάσεις σε φυσικό αέριο και LNG, καθώς η Κίνα θα απορροφά μεγαλύτερες ποσότητες αντί να τις επανεξάγει!

Για να επιστρέψουμε όμως στα πιο «δικά μας», ερώτημα αποτελεί και η επίδραση που θα έχουν στην αγορά οι νέες εξελίξεις που πυροδότησε η υπόθεση των υποκλοπών χθες. 

 

ATTICA BANK: Την ώρα που δεν ξέρουν ακριβώς τι θα γίνει ούτε οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης «εξυγίανση», παρά τα όσα έχουν μεσολαβήσει εδώ και πάνω από ένα χρόνο και ενόσω ακούγονται -και γράφονται- διάφορα, σοβαρά αλλά και... αρλούμπες, χωρίς τίποτε έως στιγμής να αποτελεί ξεκάθαρο «γεγονός», η μετοχή συνεχίζει να διαπραγματεύεται με ασήμαντο free float και να γίνεται… καρυδότσουφλο.

Μετά από έτσι κι αλλιώς τεράστια άνοδο σε σχέση με το τέλος του 2022 (φαινόμενο που είχαμε θίξει και σε προηγούμενο σχόλιο), χθες η μετοχή έφτασε αρχικά στο +20%, κι έκλεισε με πτώση 22,5%, παρουσιάζοντας συνολική διακύμανση... 66%, με αξία συναλλαγών 1,12 εκατ. ευρώ.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άραγε τα βλέπει αυτά; Κι αν ναι, δεν… συγκινείται;

 

ATTICA BANK ΙΙ: Σε άλλα νέα, μαθαίνουμε ότι το ΔΣ της τράπεζας θα συνεδριάσει αύριο Πέμπτη, προκειμένου να συζητήσει την επιστολή-πρόταση συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τhrinvest. Όπως όλοι -υποθέτουμε- αντιλαμβάνονται, θα είναι εξαιρετικά μεγάλη έκπληξη αν αποφασίσει το ΔΣ να μην έρθει σε περαιτέρω επαφές με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Με βάση αυτά που ακούει και μαθαίνει γενικώς η στήλη εικάζει από τώρα ότι στην πορεία θα βρεθεί συναινετική λύση στην όλη υπόθεση, χωρίς σκληρά τζαρτζαρίσματα, και ότι το περίφημο term sheet μεταξύ των αρχικώς τριών συνεπενδυτών θα περάσει στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας. Επίσης, καθόλου δεν θα εκπλαγούμε εάν και η Εllington κρατήσει σχέση με τη «νέα» τράπεζα. Εννοούμε πέραν της γνωστής τιτλοποίησης που διαχειρίζεται εταιρεία συμφερόντων της.

Όπως και να 'χει, ο «5ος πόλος» δείχνει να βρίσκεται προ των πυλών. Το πόσο δυναμικός θα αποδειχθεί όμως είναι μια μεγάλη συζήτηση, που έτσι κι αλλιώς δεν είναι του παρόντος...

 

REAL ESTATE: Δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα γραφειακών χώρων κτίζονται ή δρομολογούνται στο Λεκανοπέδιο Αττικής από ΑΕΕΑΠ, real estate funds και developers, δημιουργώντας ένα ρίγος ανησυχίας στην αγορά για το πώς θα απορροφηθεί η προσφορά.

Σε φάση κατασκευής/ανακατασκευής βρίσκονται ο Πύργος του Πειραιά (24 όροφοι και δύο υπόγεια), μέρος της επιφάνειας του οποίου προορίζεται για γραφειακούς χώρους, καθώς και κτήριο γραφείων, συνολικού εμβαδού 28 χιλ. τ.μ. (πλέον 29 χιλ. τ.μ. υπόγειου χώρου), που ανεγείρουν στο Μαρούσι (πρώην ακίνητο Kodak) Brook Lane και Noval.

Η Brook Lane, σε συνεργασία με Lamda (κοινοπραξία με 70%-30%), προωθεί επένδυση ανάπτυξης Πύργου μικτής χρήσης (γραφεία, πολυτελές ξενοδοχείο, κατοικίες) στο Ελληνικό επί της Λ. Βουλιαγμένης, συνολικής επιφάνειας 48 χιλ. τ.μ., ενώ το 3V project (κατασκευή 6 κτηρίων, επιφάνειας 57.450 τ.μ.) στο Ν. Φάληρο βρίσκεται λίγο πριν την έναρξη εργασιών.

Αν σε αυτά προστεθούν τα γραφεία που θα πάρει η Πειραιώς με το κλειδί στο χέρι σε Ελληνικό, οικόπεδα που κτίζουν 136 χιλ. τ.μ. γραφειακών χώρων που θα ανεγερθούν -σταδιακά- στο Ελληνικό, καθώς και αρκετά μικρότερα projects (νέα γραφεία PwC 22,5 χιλ. τ.μ. στη Λ. Κηφισιάς, κτήριο γραφείων 10 χιλ. τ.μ. από Καλλιτσάντση κ.ά.), η προσφορά μεγαλώνει αισθητά.

Όλοι προσδοκούν ότι η ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή.


ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Ως το τέλος του πρώτου τριμήνου αναμένεται να ηλεκτρισθεί η μεγαλύτερη σε ισχύ συστάδα αιολικών πάρκων της χώρας, την οποία κατασκευάζει στην Εύβοια η εισηγμένη.

Το σύμπλεγμα πάρκων Καφηρέας, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 330 MW, αποτελεί επένδυση της τάξης των 555 εκατ. ευρώ.

Η ηλέκτριση της συστάδας πάρκων ΑΠΕ στον Καφηρέα, η οποία επίκειται, θα λειτουργήσει ως «θρυαλλίδα» για την ενεργοποίηση του προγράμματος επιβράβευσης στελεχών, με δωρεάν διάθεση ως 2,5 εκατ. νέων μετοχών. Τα υπόλοιπα KPIs του προγράμματος, που αφορούν σε μεγάλες επενδύσεις και κερδοφορία EBITDA, έχουν επιτευχθεί ή αναμένεται να επιτευχθούν με τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v