Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 31 2023

Bιομηχανία: Το SOS και το ραντεβού με Μητσοτάκη *Γενάρης-φωτιά στο ρεύμα *Σφηνάκια για Πειραιώς, Mytilineos, Profile

Bιομηχανία: Το SOS και το ραντεβού με Μητσοτάκη *Γενάρης-φωτιά στο ρεύμα *Σφηνάκια για Πειραιώς, Mytilineos, Profile

BIOMHXANIA: «Ψήνεται», μαθαίνει η στήλη, η συνάντηση Πρωθυπουργού και αντιπροσωπείας των εννέα βιομηχανικών οργανώσεων της χώρας, που συνυπέγραψαν τη δραματική επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ενεργειακό κόστος. Θετικός εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός, λένε οι ωτακουστές της στήλης, αυτό που μένει είναι να βρεθεί ημερομηνία ανάμεσα στις υποχρεώσεις του Κυριάκου.

Δεν έχουμε λόγο να μην τους πιστεύουμε. Αλλά μέχρι να κλειστεί το ραντεβού, κρατάμε μικρό καλάθι.
Η κοινή επιστολή των εννέα βιομηχανικών οργανώσεων, μεταξύ τους οι δύο «μεγάλοι», ΣΕΒ και ΣΒΕ (της Θεσσαλονίκης), στάλθηκε στις 20 Ιανουαρίου και εξέπεμπε SOS για τις αντοχές της ελληνικής βιομηχανίας, στη λογική «δεν πάει άλλο».

Συνήγορος των θέσεών τους θωρείται ότι είναι και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ, που είχε στείλει μία εβδομάδα πριν επιστολή προς όλους τους υπουργούς Βιομηχανίας και Ανάπτυξης της Ε.Ε., υποδεικνύοντάς τους την ανάγκη να ληφθούν έκτακτα μέτρα για τη βιομηχανία, ενόψει των ανταγωνιστικών μέτρων των ΗΠΑ και τον κίνδυνο μετανάστευσης ευρωπαϊκών επιχειρήσεων πέραν του Ατλαντικού.

 

MYTILINEOS: Κάθε έκθεση αναλυτή και νέο υψηλό για τη μετοχή που χθες έκλεισε στα 24,5 ευρώ. Η Eurobank Equities πήρε τη σκυτάλη των θετικών εκθέσεων, δίνοντας τιμή-στόχο τα 30,5 ευρώ από 25,6 ευρώ προηγουμένως. Η χρηματιστηριακή βλέπει discount 25-30% έναντι του ανταγωνισμού και σχεδόν διπλάσια μερισματική απόδοση.

Με αυτά και αυτά. τα ιστορικά ρεκόρ διαδέχονται το ένα το άλλο και ο τίτλος μετρά απόδοση άνω του 20% από την αρχή της χρονιάς…

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Συνεχίζει την αναδιάρθρωση η τράπεζα και προγραμματίζει φέτος νέα εθελουσία έξοδο. Όπως ανέφεραν τα στελέχη της διοίκησής της στην ενημέρωση των επενδυτών, η εξοικονόμηση κόστους θα προέλθει κυρίως από αυτή. 

Μαθαίνουμε ότι θα είναι στοχευμένη και σχετικά γενναιόδωρη. Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε εξορθολογισμό του λειτουργικού της κόστους, καθώς αποτελούσε το πιστωτικό ίδρυμα με τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων εξαιτίας των πολλαπλών συγχωνεύσεων.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΙ: Οι αναλυτές ρώτησαν τη διοίκηση αν υπάρχει ανταγωνισμός στην τραπεζική αγορά στα spreads των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις.

Η απάντηση ήταν διπλωματική: Ναι, παρατηρείται ένα τέτοιο φαινόμενο και αφορά μόνο το «large corporate», αλλά η κατάσταση είναι υγιής και δεν έχει ξεφύγει.

 

PROFILE: Χθες το Euro2day.gr παρουσίασε τα φιλόδοξα σχέδια της εισηγμένης για τη φετινή χρονιά. Μάλλον τα «άκουσε» η αγορά, ανεβάζοντας τη μετοχή στα 3,09 ευρώ ή 7,5% υψηλότερα.

Είναι επίπεδα τιμών που είχε να δει από τα τέλη Νοέμβρη.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Και επίσημα η χώρα μας έκλεισε τον Γενάρη ως η ακριβότερη χώρα της Ευρώπης σε χονδρική τιμή ρεύματος. Σήμερα η τιμή είναι 201 ευρώ η μεγαβατώρα και η χώρα μας έχει το προνόμιο να είναι η μόνη με το «2» μπροστά.

Συνολικά τον Γενάρη η μέση τιμή στη χώρα μας ήταν 191,79 ευρώ η μεγαβατώρα, μπροστά από την Ιταλία (174 ευρώ) και τη μακρινή Ιρλανδία (162 ευρώ).

Αν ενδιαφέρεστε, στην Ιβηρική κατά μέσο όρο το κόστος ήταν μόλις 69,55 ευρώ, ενώ στη Γερμανία 117,83.

Αντε να δούμε τι θα δούμε τον κουτσοφλέβαρο…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v