Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 30 2023

Σκληρό φάουλ Σκρέκα στην ελληνική μεταποίηση - Οι νεότερες πληροφορίες για ΑΚΤΩΡ και Attica Bank

Σκληρό φάουλ Σκρέκα στην ελληνική μεταποίηση - Οι νεότερες πληροφορίες για ΑΚΤΩΡ και Attica Bank

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ: Η κραυγή αγωνίας της βιομηχανίας για το βαρύ κόστος της ενέργειας και τον κίνδυνο λουκέτων, ιδίως στις μικρότερες μονάδες, έτσι όπως εκφράστηκε πρόσφατα με την ανοικτή επιστολή όλων των βιομηχανικών οργανώσεων προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό, φαίνεται ότι διέφυγε της προσοχής του αρμόδιου για την Ενέργεια υπουργού Κώστα Σκρέκα.

Ο οποίος κινείται ολοταχώς προς την αντίθετη κατεύθυνση!

Έτσι, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση γενικώς και το υπουργείο του κ. Σκρέκα ειδικώς ασκούν αθρόα επιδοματική -και προεκλογική καταφανώς- πολιτική, με αποτέλεσμα να… βρέχει αδιακρίτως καταναλωτικά επιδόματα και pass (σε σημείο που να κάνουν πλάκα και φιλοκυβερνητικές εκπομπές στα ραδιόφωνα, λέγοντας μήπως να δοθεί και επίδομα… βατραχοπέδιλων, όταν θα φτάσουμε προς τον Μάιο), έγκυρες πληροφορίες λένε ότι η βιομηχανία και γενικότερα η μεταποίηση μάλλον καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα, κρατώντας... ομπρέλα!

Διότι ναι μεν θα υπάρξει επιδότηση της ενέργειας από το υπουργείο του κ. Σκρέκα για τον Φεβρουάριο, έως τις 500 kWh, ωστόσο φέρεται -σύμφωνα και με φιλοκυβερνητικές πηγές, ακόμη και μέσα από το υπουργείο- να αφήνει απέξω τη βιομηχανία, μάλλον και γενικότερα τα μη Οικιακά Τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κ.λπ.). Δηλαδή για τους μη οικιακούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στο ποσό των 0 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (ΜWh) για όλη τη μηνιαία κατανάλωση του Φεβρουαρίου!

Προφανώς εδώ δεν υπάρχει «δημοσιονομικός χώρος», υπάρχει μόνον για καταναλωτικές παροχές!

Το ότι μειώθηκαν οι τιμές, σε σχέση με τα ύψη-ρεκόρ προηγούμενων μηνών, δεν λέει πολλά ως προς το πόσο ακριβότερες παραμένουν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Για παράδειγμα, η χονδρεμπορική τιμή της μεγαβατώρας για αύριο είναι στα 220 ευρώ, που σημαίνει περίπου 250 ευρώ για την υψηλή τάση και 270 για τη μέση τάση, ενώ οι ειδικοί προβλέπουν δύσκολο Φεβρουάριο από πλευράς καιρού, πρόβλεψη που αν επιβεβαιωθεί, θα πιέσει απότομα τις τιμές προς τα πάνω.

Όλα αυτά την ώρα που οι ΗΠΑ και οι ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες κονταροχτυπιούνται ποιος θα στηρίξει περισσότερο την παραγωγή του, ακόμη και εις βάρος του άλλου, την ώρα που η ελληνική μεταποίηση έχει να ανταγωνιστεί διεθνώς με ευρωπαϊκές, αμερικανικές και κινεζικές εταιρείες, έχοντας όχι μόνο υψηλότερο κόστος χρήματος, όπως συνήθως, αλλά και πολύ μεγάλη διαφορά στον ενεργειακό κόστος.

Με αυτά τα δεδομένα και με βάση τις παράλληλες πληροφορίες για τις επιδοτήσεις του Φεβρουαρίου, που θα ανακοινωθούν επίσημα εντός των ημερών, λίγο φαίνεται να νοιάζει τον κ. Σκρέκα πώς θα τα καταφέρει η βιομηχανία κι αν ιδίως οι μικρότερες μονάδες όπως και οι βιοτεχνίες αλλά και λοιπές επαγγελματικές δραστηριότητες που χρησιμοποιούν πολλή ενέργεια, θα καταφέρουν να πληρώσουν το ενεργειακό τους κόστος, ή θα αρχίσουν οι περικοπές ωρών, τα χρέη και τα «λουκέτα».

Είπαμε να κυνηγάμε τα… ψηφαλάκια από τους πολλούς κι ό,τι γίνει, αλλά όχι κι έτσι. Όχι με τρόπο που εκτός των άλλων πυροβολεί στα πόδια το «αναπτυξιακό» αφήγημα της κυβέρνησης και ναρκοθετεί την επόμενη (και των εκλογών) ημέρα της ανάπτυξης.

 

ΑΚΤΩΡ: Επιβεβαιώνονται τελικώς οι πληροφορίες για την ύπαρξη πέραν του ενός μνηστήρων για τον κατασκευαστικό βραχίονα του ομίλου, με προσωρινό «ανάδοχο», που θα λέγαμε στη γλώσσα των εργοληπτών, την κοινοπραξία Δ. Κούτρα-Wade Adams.

Εξ όσων γνωρίζει η στήλη, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν εκδήλωσε ουσιαστικά ενδιαφέρον, ενώ αντιθέτως η Intrakat έκανε επίσημη πρόταση προς τους μετόχους της Ελλάκτωρ (Reggeborgh Invest και Motor Oil) και στη διοίκηση του ομίλου. Έλαβε ωστόσο απαντητική επιστολή μη συνέχισης των διαπραγματεύσεων από την πλευρά Ελλάκτωρ, που επέλεξε για διάφορους λόγους την πλευρά Κούτρα.

Υ.Γ. Η διοίκηση της Ιντρακάτ είχε ζητήσει τη διενέργεια due diligence για την Άκτωρ, εν αντιθέσει με την τακτική εισόδου και εξαγοράς μετοχών της ίδιας της Intrakat το περασμένο καλοκαίρι από τους σημερινούς βασικούς μετόχους Δ. Μπάκο-Γ. Καϋμενάκη.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε η πρόσφατη εκδήλωση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας «ATHEX FX Outlook», η οποία είχε έντονο ελληνικό χρώμα, καθώς συμμετείχαν ο Θέμος Φιωτάκης (Global Head FX & EM Strategy της Barclays), ο Γιώργος Σαραβέλος (Global Head of FX Rerearch, Managing Director, Deutsche Bank) και ο Αθανάσιος Βαμβακίδης (Managing Director, Global Head G10 FX Strategy, Bank of America).

Η όλη εκδήλωση δεν μπορούσε παρά να φτάσει και στα θέματα της Ελλάδας, με τον Θέμο Φιωτάκη να δηλώνει ότι η Barclays θεωρεί υποτιμημένα τα ελληνικά ομόλογα σε σχέση με αυτά της Ιταλίας και άλλων χωρών της Ευρώπης, συμπληρώνοντας πως η εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές δεν είναι πλέον εκείνη της προηγούμενης δεκαετίας. Αναφέρθηκε επίσης και στα μεγάλου ύψους κοινοτικά κονδύλια που αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα.

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Βαμβακίδης θεώρησε πως η Ελλάδα από μακροοικονομικής πλευράς θα μπορούσε να εισέλθει σε έναν μακροπρόθεσμο ανοδικό κύκλο (mega cycle), πλην όμως όλοι συμφώνησαν πως σε μια οικονομία που διακρίνεται από υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, θα πρέπει οι επενδύσεις που θα υλοποιηθούν μέσα από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης να κατευθυνθούν σε τομείς που θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα της οικονομίας.

 

ATTICA BANK: Εντός των επόμενων ημερών, πιθανόν και σήμερα, αναμένεται να κατέβει, και τυπικά, από το… τρένο του στρατηγικού επενδυτή της Attica Bank η Ellington. Η «αποβίβαση» έχει δρομολογηθεί εδώ και καιρό.

Το ΤΜΕΔΕ, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, κίνησε διαδικασίες που τελειώνουν την παρουσία της Rinoa (Ellington) ως μετόχου της Attica. Πιθανώς, ως απόρροια της ίδιας διαδικασίας, δεν παρέστησαν τα δύο μέλη της Ellington στο τελευταίο Δ.Σ (σ.σ. τυπικά αναφέρονται άλλοι λόγοι).

ΤΧΣ και Thrinvest θα πρέπει να έρθουν σε συμφωνία μετόχων, η οποία πιθανολογείται ότι θα ενέχει ελαφρώς καλύτερους όρους για το Ταμείο από το term sheet με Ellington. Το ΤΜΕΔΕ δεν θα αποτελεί μέρος της κοινοπραξίας στρατηγικού επενδυτή. Αντ’ αυτού, θα λάβει επίσης ένα «γλυκαντικό».

Παράλληλα, διεξάγεται άτυπη διερεύνηση αγοράς για το ποια από τα χαρτοφυλάκια NPEs της τράπεζας θα μπορούσαν να τύχουν ενδιαφέροντος και τιμολόγησης, που να επιτρέπει τη μείωση του αποθέματος κατά τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ.

Υ.Γ.: Το ΤΜΕΔΕ θα πρέπει, κάποια στιγμή, να τοποθετηθεί για τις εξελίξεις, με τη διαφάνεια που αρμόζει σε θεσμικό επενδυτή. Το ίδιο ισχύει και για το ΤΕΕ, που ήταν και παραμένει ενήμερο για το θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v