Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 31 2023

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Το παιχνίδι των υπεραξιών - Το ΥΠΑΝ βάλθηκε να γεμίσει την αγορά… καλάθια

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Το παιχνίδι των υπεραξιών - Το ΥΠΑΝ βάλθηκε να γεμίσει την αγορά… καλάθια

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Μετά το 75% της ΑΝΕΜΟΣ, στα πρόθυρα πλέον της επίσημης πώλησης και η ΑΚΤΩΡ, ενώ έντονες είναι οι πληροφορίες όχι μόνο για πώληση του υπόλοιπου ποσοστού της πρώτης, αλλά και για το ενδεχόμενο να περάσει η ΗΛΕΚΤΩΡ (απορρίμματα) στα χέρια της πλευράς Βαρδινογιάννη.

Εφόσον κλείσει η πώληση της ΑΚΤΩΡ και επιβεβαιωθούν οι υπόλοιπες πληροφορίες, τότε θα έχουμε ίσως μια ακόμη πρωτιά για τα δεδομένα του ελληνικού Χρηματιστηρίου, λένε στελέχη της αγοράς.

Την επιτυχή εφαρμογή πρακτικών που θυμίζουν «corporate raiding», όπου ο επενδυτής εξασφαλίζει ποσοστό ελέγχου σε μια εισηγμένη εταιρεία, προκειμένου να προχωρήσει σε πώληση των περιουσιακών στοιχείων της (όχι απαραίτητα όλων), έχοντας την πεποίθηση ότι η (υπερ)αξία των επιμέρους κομματιών της είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την αποτίμηση του εν λειτουργία συνόλου.

Όλα βεβαίως εξαρτώνται εντέλει από τα τιμήματα, αλλά προς τα εκεί φαίνεται, λένε οι ίδιοι, να πηγαίνει το πράγμα!

Και διερωτώνται εάν -και πόσο σύντομα- θα ακολουθήσει ο τομέας των παραχωρήσεων. Που πέραν της Αττικής Οδού (η εκμετάλλευση της οποίας δεν σταματά για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ πριν τον Σεπτέμβριο του 2024, άσχετα από το πότε θα γίνει ο νέος διαγωνισμός), έχει και αρκετά ακόμη αντικείμενα.

Ένα ακόμη ερώτημα που παραμένει, είναι αν οι εξελίξεις που παρακολουθούμε, απεικονίζουν το «plan A» του -και Ελληνος πλέον- Χένρι Χόλτερμαν (φωτ.), ή το «plan B» που μπήκε υποχρεωτικά σε εφαρμογή διότι δεν… τσούλησε το προηγούμενο.

Ο Σάκης Καλλιτσάντσης πάντως, όντας παλιά καραβάνα της συγκεκριμένης αγοράς -και γνωρίζοντας όσο ελάχιστοι τον όμιλο «από τα μέσα»- εδώ και πολύ καιρό υποστήριζε ιδιωτικώς ότι αυτό ήταν το σχέδιο, έχοντας μεταξύ άλλων μελετήσει και τις ελλείψεις ορισμένων πολύ συγκεκριμένων «ειδικοτήτων», στην ανθρωπογεωγραφία των νέων διοικήσεων που τοποθέτησε η Reggeborgh.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι οι επενδυτές να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τις ενδεχόμενες κρυφές υπεραξίες των επιμέρους δραστηριοτήτων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Μπορεί να ανακαλύψουν ότι η άσκηση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πολύ περισσότερο, εφόσον κλείσει, όπως αναμένεται, η πώληση της ΑΚΤΩΡ, που είναι και η δραστηριότητα με τις μεγάλες οφειλές.

ΥΓ: Η στήλη είχε έγκαιρα ενημερώσει ότι προβάδισμα για την ΑΚΤΩΡ είχαν οι γνωρίζοντες «από μέσα» την εταιρεία, που ταυτόχρονα είχαν και ανάγκη τον μηχανισμό της, μη έχοντας επαρκή υποδομή για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια. Διόλου ανεξήγητη λοιπόν η ύπαρξη δύο προσφορών από τα σχήματα των Δημήτρη Κούτρα και Αλέξανδρου Εξάρχου, από τις οποίες η ΕΛΛΑΚΤΩΡ προτίμησε να ξεχωρίσει αυτή του κ. Κούτρα.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Με τακτική «πούλα την είδηση» αντέδρασε η αγορά στην επισημοποίηση των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων για την πώληση της Ακτωρ. Ο τίτλος υποχώρησε χθες κατά 4,81% ανεβάζοντας τις απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας στο 9,17%. Βέβαια ακόμα και έτσι το ράλι που προηγήθηκε έχει δώσει απόδοση σχεδόν 19% από την αρχή της χρονιάς.

Πτωτικά κινήθηκε και άλλη μια μετοχή του κλάδου που «ενεπλάκη» στην υπόθεση. Η Intrakat έχασε 4% στο 1,51 ευρώ, έχει όμως «μαγιά» τα 100 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ για να κάνει τις επόμενες κινήσεις της.

Δεν ήταν, όμως, όλες οι μετοχές εργολάβων χαμένες χθες. Η ΑΒΑΞ ολοκλήρωσε την ημέρα στο 0,95 ευρώ, με τα κέρδη να αγγίζουν το 5%, διαγράφοντας ζημιές των τελευταίων συνεδριάσεων.


ΕΦΚΑ: Σε πλειοδοτικό διαγωνισμό βγάζει για μία ακόμη φορά ένα από τα πιο… γνωστά διατηρητέα ακίνητα που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του ο e-ΕΦΚΑ, με στόχο τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο με προδιαγραφές τουλάχιστον 4 αστέρων.

Ο λόγος για το ακίνητο που βρίσκεται επί των οδών Σωκράτους 53 και Ζήνωνος, με τη διάρκεια παραχώρησης να έχει οριστεί σε 35 χρόνια, συν 10 χρόνια παράταση, και το μηνιαίο μίσθωμα να διαμορφώνεται σε 41.000 ευρώ.

Βάσει των όρων του διαγωνισμού, ο ανάδοχος θα αναλάβει να φέρει εις πέρας με δικές του δαπάνες ένα επενδυτικό πρόγραμμα αναβάθμισης και ανακαίνισης του ακινήτου ελάχιστου ύψους 12,5 εκατ. ευρώ.

 

ΣΟΥΡΩΤΗ: Την παράταση του χρόνου αποπληρωμής του ομολογιακού δανείου ύψους 1,653 εκατ. ευρώ θα κληθούν να εγκρίνουν την ερχόμενη Παρασκευή οι μέτοχοι της εταιρείας. Η Σουρωτή, εκ των βασικών μετόχων της οποίας είναι ο Ιβάν Σαββίδης, αποφάσισε τον Σεπτέμβριο του 2017 να εκδώσει κοινό ομολογιακό δάνειο, με επιτόκιο 2,50% και 5ετή χρονική διάρκεια αποπληρωμής του, η οποία και έχει παρέλθει.

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της έκτακτης γενικής συνέλευσης της εταιρείας είναι και η έγκριση των δύο νέων μελών του Δ.Σ. σε αντικατάσταση των κ.κ. Μαρία Γκοντσάροβα του Αλεξάντερ και Γεώργιου Παπαγεωργίου.

Εν τω μεταξύ η βορειοελλαδίτικη εταιρεία, την οποία είχε διεκδικήσει και η Coca Cola HBC, εμφάνισε το 2021 πωλήσεις 12,198 εκατ. ευρώ και ζημιές 283.998 ευρώ.

 

ΚΑΛΑΘΙΑ: Αν νομίζετε ότι ο πληθωρισμός υπάρχει μόνο στις τιμές, κάνετε λάθος. Πληθωρισμός υπάρχει και στα… καλάθια.

Εκτός από το γνωστό «καλάθι του νοικοκυριού», ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση τριών ακόμη. Έχουμε και λέμε λοιπόν: Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ενεργοποιηθεί το «Σαρακοστιανό καλάθι», ακολουθεί το «πασχαλινό καλάθι» και το «καλάθι του παιδιού».

Βλέπετε οι εκλογές πλησιάζουν, οπότε η στήλη δεν θα εκπλαγεί καθόλου αν στο ενδιάμεσο πάρει χρονική παράταση το υφιστάμενο καλάθι και μπουν, με νομοθετική ρύθμιση, και τα επώνυμα σε αυτό.

Οπως δεν θα εκπλαγεί αν προκύψουν και άλλα καλάθια. Ας πούμε ένα «καλάθι του ψηφοφόρου» που πρέπει να ταξιδέψει επαρχία για να ψηφίσει καταναλώνοντας βενζίνη...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v