Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 1 2023

Οικογένεια Φιλίππου: Χρήμα σε Μιμίκο και παζάρι για ΒΙΣ - Η αστοχία της Spar Hellas - Τα «φθηνά» ντιλ στην πληροφορική

Οικογένεια Φιλίππου: Χρήμα σε Μιμίκο και παζάρι για ΒΙΣ - Η αστοχία της Spar Hellas - Τα «φθηνά» ντιλ στην πληροφορική

ΣΕΒ: Ενα εντυπωσιακό στοιχείο περιλαμβάνει η ετήσια έρευνα του ΣΕΒ για τον σφυγμό του επιχειρείν.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, μεσούσης της ενεργειακής κρίσης και της πληθωριστικής έκρηξης, η πλειονότητα των επιχειρήσεων (50,9%) έχει ως βασική προσδοκία την «ανάπτυξη». Το ποσοστό έχει εκτοξευτεί έναντι του 2017 (6,4%) ή του 2020 (27,2%).

Αντίθετα, μόλις μία στις τρεις έχουν προσδιορίσει ως στόχευση την «ανάταξη» και μόλις το 15% τη «σταθερότητα».

Μαθημένες στα «δύσκολα» των μνημονίων, έχουν αναπτύξει άλλες αντοχές…

 

HQF: Νέα ένεση ρευστότητας στα κοτόπουλα της Μιμίκος, συμφερόντων της οικογένειας Φιλίππου. Μέσα σε ένα μήνα πραγματοποιήθηκαν δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 8,5 εκατ. ευρώ.

Και δεν είναι οι μοναδικές. Από τον Δεκέμβριο του 2015 έως και τις 10 Ιανουαρίου του 2023 έχουν γίνει 26 αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, συνολικού ύψους 84,44 εκατ. ευρώ.

 

ΒΙΣ: Και από τα κοτόπουλα και τις ζύμες, σε μια ακόμη επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας Φιλίππου και της HQF, που κατέχει το 91,31% της βιομηχανίας συσκευασίας ΒΙΣ.

Η στήλη μαθαίνει ότι η βιομηχανία συσκευασίας που έχει περάσει από 40 κύματα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με μεγάλο πολυεθνικό παίκτη του χώρου.

Το εάν οι οι συζητήσεις θα έχουν αίσιο τέλος δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε, αλλά όπως επιμένει πηγή της στήλης, αν ευοδωθούν οι συζητήσεις, θα αλλάξουν οι συσχετισμοί δυνάμεων στον κλάδο.

 

SPAR HELLAS: Η στήλη συνεχίζει να εντυπωσιάζεται, αφενός, με το πόσες τελικά είναι οι «ξεχασιάρες» εταιρείες και αφετέρου, πόσο έξω πέφτουν κάποιες στους στόχους τους. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη Spar Hellas, που ενώ έχει να δημοσιεύσει ισολογισμό από το 2020, το «μηχανάκι» του ΓΕΜΗ δεν την έχει «πιάσει» ακόμη και δεν την έχει θέσει σε κατάσταση αναστολής καταχώρησης.

Το γνωστό διεθνές brand, που επανήλθε με τη μέθοδο του franchise στην Ελλάδα προ πενταετίας, διαθέτει σήμερα 24 συνεργαζόμενα καταστήματα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον ιστότοπό της. Δηλαδή λιγότερα ακόμη και από αυτά που λειτουργούσαν το 2018.

Και έτη φωτός μακριά από τον στόχο που είχε τεθεί για τζίρο 1,1-1,2 δισ. ευρώ, μερίδιο 7% και δίκτυο άνω των 400 καταστημάτων έως το 2021.

 

ENTERSOFT-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: To να εξαγοράζεις μια εταιρεία πληροφορικής με δείκτη P/EBITDA στο 5,5 θεωρείται μια πολύ καλή κίνηση στις μέρες μας, ιδίως όταν αυτή έχει θετικό καθαρό ταμείο (απουσία χρεωστικών τόκων). Αυτοί είναι οι όροι εξαγοράς της CGSoft από την Entersoft (τίμημα 3,5 εκατ., EBITDA 640 χιλ. και θετικό καθαρό ταμείο 250 χιλ. ευρώ), ενώ δόθηκε και earnout bonus σε μια διετία, σε περίπτωση επίτευξης συγκεκριμένων οικονομικών στόχων.

Σύμφωνα μάλιστα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, θετικό είναι το ότι τα deals στον κλάδο της πληροφορικής εξακολουθούν να γίνονται σε πολύ λογικές αποτιμήσεις, με ομίλους όπως η Entersoft να διευρύνουν ολοένα και περισσότερο την παρουσία τους σε κάθετες αγορές.

Γενικότερα η πληροφορική, σύμφωνα πάντοτε με τους αναλυτές, συγκαταλέγεται στους «καυτούς» εκείνους κλάδους που θα απασχολήσουν έντονα το επενδυτικό κοινό το 2023.

Ενδεικτική είναι η εκδήλωση «ATHEX Digital Technology Forum - Χρηματοδοτικά εργαλεία και πρακτικές βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης μέσω του ΧΑ» που προγραμματίζεται να γίνει στις 7 Φεβρουαρίου, με συμμετοχή υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά και στελεχών από εισηγμένες εταιρείες όπως η Quest Holdings, η Epsilon Net και η Ideal.

ΥΓ: Με πολύ υψηλότερα ανεκτέλεστα υπόλοιπα υπογεγραμμένων συμβάσεων, σε σύγκριση με πέρυσι, έχουν ξεκινήσει τη φετινή χρονιά οι εταιρείες του κλάδου, με ενδεικτικές περιπτώσεις αυτές των Space Hellas, Profile και Q&R.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v