Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 7 2023

ΜIG: Game over μετά το αίτημα Πειραιώς - Epsilon Net: Το ταμπλό και το guidance - Σφηνάκια για Καρέλια, Coca Cola, ΕΛΛΑΚΤΩΡ

ΜIG: Game over μετά το αίτημα Πειραιώς - Epsilon Net: Το ταμπλό και το guidance - Σφηνάκια για Καρέλια, Coca Cola, ΕΛΛΑΚΤΩΡ

MIG: Εγκαίρως, σχεδόν πριν ένα μήνα, είχαμε περιγράψει από αυτή τη στήλη πως ο Μάριος Ηλιόπουλος θα επιχειρούσε να ρίξει «άμμο στα γρανάζια» του deal για την Attica, απαριθμώντας μάλιστα και κάποια νομικά μέσα.

Την αναβολή της συνέλευσης και τα ασφαλιστικά μέτρα τα παρακολουθήσαμε ήδη, ενώ στην τελευταία συνέλευση οι νομικοί σύμβουλοι του κ. Ηλιόπουλου απείλησαν (κι αυτό μάλλον ήταν λάθος τους), με συγκεκριμένες περαιτέρω ενέργειες περί άκυρης και παράνομης συνέλευσης, ποινικών ευθυνών και άλλων διαφόρων, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αιτίες περαιτέρω χρονοτριβής και αβεβαιότητας.

Αυτά οδήγησαν τους δικηγόρους της Πειραιώς στο συμπέρασμα ότι έχοντας ελέγξει μετοχικά τις εξελίξεις, ως προς τη λήψη απόφασης, καλό θα είναι τώρα να ελέγξουν και το… χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του deal, υποβάλλοντας αίτημα αναμονής στην κατάρτιση της συναλλαγής με τη STRIX, έως ότου εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η απόκτηση του ελέγχου της MIG.

Mε απλά λόγια, μας εξήγησαν έμπειροι νομικοί, αντί να περιμένουν τον Ηλιόπουλο να προχωρήσει σε περαιτέρω νομικές ενέργειες και να παίζουν την… κολοκυθιά για το πόσες καθυστερήσεις θα υπάρξουν, θα καθυστερήσουν οι ίδιοι την υλοποίηση του deal για ένα διάστημα, που υπολογίζεται σε περίπου 2-3 μήνες.

Τόσο θα χρειαστεί για να έρθει η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της MIG, αλλά και να συγκληθεί νέα συνέλευση της δεύτερης (εφόσον εκφραστούν αντιρρήσεις από μετόχους) που θα εγκρίνει τη συμφωνία με τη STRIX, επί τη βάσει πλειοψηφίας. Διότι η ΜIG θα είναι πλέον ελεγχόμενη επιχείρηση από την Πειραιώς και άρα θα έχουμε συναλλαγή μεταξύ συνδεδεμένων μερών.

Αυτά περιγράφει στην ουσία η αναφορά της ανακοίνωσης στη «διαδικασία του άρθρου 99 Ν. 4548/2018».

Σημειώστε παρεμπιπτόντως ότι πριν έρθει η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, είναι πιθανό ότι θα έχει περάσει η 7η Απριλίου, που είναι η ημερομηνία λήξης της περιόδου δημόσιας προσφοράς, οπότε εάν δεν έχει πάρει η Πειραιώς το 90% των μετοχών (αν φτάσει στο 90% υποχρεούται να αγοράζει τους εναπομείναντες μετόχους, εφόσον το επιθυμούν, για ένα περαιτέρω διάστημα τριών μηνών), θα κινδυνεύσουν όσοι από τους «συνασπισμένους» δεν πουλήσουν στο μεταξύ, να μείνουν… μειοψηφούντες μέτοχοι. Χάνοντας το σούπερ τίμημα που αποτιμά τη MIG στα 204 εκατ. ευρώ!

Όπως αντιλαμβάνεστε πάντως, κατόπιν όσων παραθέσαμε, μείνουν-δεν μείνουν στη MIG, μάλλον έχουμε… Game over.

 

EPSILON NET: Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων για τη χρήση 2022, με τη χρηματιστηριακή αγορά να έχει υψηλές προσδοκίες.

Άλλωστε, η μετοχή έκλεισε χθες στο ταμπλό του ΧΑ στα 7,35 ευρώ, όσο ήταν το υψηλότερο «κλείσιμο» συνεδρίασης του τελευταίου δωδεκαμήνου και μια ανάσα από το τίμημα που κατέβαλε η Εθνική Τράπεζα για την εξαγορά του 7,5% της ΕΠΣΙΛ (7,4 ευρώ).

Ο εισηγμένος όμιλος τα τελευταία χρόνια έχει εκτινάξει τις οικονομικές του επιδόσεις, καθώς είχε σημειώσει το 2021 κύκλο εργασιών 50,5 εκατ. ευρώ, EBITDA 15 εκατ. και καθαρά κέρδη 10,78 εκατ. ευρώ. Ενδιαφέρον έχει το κατά πόσο η εισηγμένη θα πιάσει το ιδιαίτερα φιλόδοξο guidance που είχε δώσει για το 2022 η διοίκηση (φωτ ο Γ. Μίχος), το οποίο αναφερόταν σε έσοδα 75 εκατ. (+50% σε σύγκριση με το 2021 ) και για περιθώριο EBITDA στο 30% (δηλαδή για EBITDA κοντά στα 22,5 εκατ. ευρώ (επίσης +50% σε σχέση με το 2021). Όποιο νούμερο πάνω από τα 22,5 εκατ. ευρώ θα εντυπωσιάσει την αγορά.

Για να δούμε…

ΥΓ1: Από τον Ιούνιο του 2020, όταν μετατάχθηκε από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ έως σήμερα, η Epsilon Net έχει προχωρήσει σε διψήφιο αριθμό εξαγορών άλλων εταιρειών, διατηρώντας σε θετικό πρόσημο το καθαρό της ταμείο. Αυτό της δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσει την πολιτική της για νέα στοχευμένα deals στο μέλλον.

ΥΓ2: Στις προοπτικές ανάπτυξης του ομίλου κομβικό ρόλο μπορεί να παίξει και η στρατηγική συνεργασία με την Εθνική Tράπεζα, η οποία θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται μέσα στη φετινή χρονιά.

 

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Με το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 10/5/2021 (330 ευρώ), η μετοχή της εισηγμένης κινείται σχετικά χαμηλότερα, αλλά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 300 ευρώ (χθεσινό κλείσιμο αμετάβλητη στα 310 ευρώ).

Αυτό που «πληγώνει» τον τίτλο είναι ότι η διοίκηση δεν φαίνεται να έχει ενδιαφέρον να αυξήσει την εμπορευσιμότητα της μετοχής (ίσως με κάποιο split). Η υψηλή τιμή και οι χαμηλές ημερήσιες συναλλαγές φαίνεται να φοβίζουν τους περισσότερους traders.

Από την άλλη πλευρά, όμως, σύμφωνα με τον Βασίλη Μαστοράκη, Marketing Director της Καρέλιας, «το 2022 ήταν μία χρονιά-σταθμός, καθώς η εισηγμένη ξεπέρασε και τα μεγέθη του 2021 τόσο στον τζίρο όσο και στην κερδοφορία. Πάνω από το 75% της παραγωγής της ιστορικής καπνοβιομηχανίας εξάγεται, ενώ η εταιρεία έχει δραστηριότητα σε πάνω από 50 χώρες».

Η μετοχή ίσως απλά περιμένει να την ανακαλύψει το «έξυπνο χρήμα».

 

COCA COLA: Ο «συνήθης ύποπτος» κλήθηκε να συμβάλει στο να μετριαστούν, στο μέτρο του δυνατού, οι χθεσινές απώλειες του Γενικού Δείκτη. Ο τίτλος -με εξαίρεση το θετικό γύρισμα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και τη ΜΟΗ- είχε την καλύτερη εικόνα μεταξύ των μελών του FTSE 25, κλείνοντας με απώλεια μόλις 0,33%.

Λόγω βαρύτητας (πρώτη σε κεφαλαιοποίηση) λειτούργησε σαν φρένο, όπως και σε παλαιότερες περιπτώσεις πιέσεων «εγχώριας προέλευσης».

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Και μιας ο λόγος για τη μετοχή, το κλείσιμο στο τέλος ήταν εντυπωσιακό. Η μετοχή είχε χθες διακύμανση σχεδόν 8% καθώς από το χαμηλό του 1,98 ευρώ βρέθηκε στο τελικό φίνις να σκαρφαλώνει στα 2,15 ευρώ (+1,9%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v