Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 7 2023

Το πολιτικό ρίσκο, το ΧΑ και οι… μπανανόφλουδες - Ποιοι πήραν τα «ασημικά» της Αρβανιτίδης - Τα ευτράπελα της ανακύκλωσης

Το πολιτικό ρίσκο, το ΧΑ και οι… μπανανόφλουδες - Ποιοι πήραν τα «ασημικά» της Αρβανιτίδης - Τα ευτράπελα της ανακύκλωσης

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΡΙΣΚΟ: Στην αχίλλειο πτέρνα κάθε χρηματιστηριακής αγοράς χτυπάει η αύξηση του πολιτικού ρίσκου που δημιούργησε η τραγωδία στα Τέμπη. Ο φόβος δεν οφείλεται στο κυρίαρχο πλέον σενάριο για καθυστέρηση των εκλογών και διενέργεια του πρώτου γύρου στις 14 ή 21 Μαΐου και των δεύτερων εκλογών στις 2 Ιουλίου. Η αγορά ανησυχεί διότι ουδείς προς το παρόν γνωρίζει ποια θα είναι η φθορά για την κυβέρνηση, ούτε όμως το πόσο -και κυρίως αν- θα ωφεληθεί η «συστημική» αντιπολίτευση, στην οποία περιλαμβάνονται ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας κυβερνήσει το κράτος που όλοι σήμερα μεμφόμαστε.

Εν ολίγοις, έχει αρχίσει να υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το εύρος της λεγόμενης «αντισυστημικής ψήφου διαμαρτυρίας», ακόμη περισσότερο καθώς οι πρώτες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αλλά και η αυτοδυναμία σε δεύτερες εκλογές φαντάζει πλέον ιδιαίτερα δύσκολη. Κι αυτό που φοβάται περισσότερο η αγορά είναι το ενδεχόμενο δυσχερειών στον σχηματισμό κυβέρνησης, ή μια κυβέρνηση ασταθή, με οριακή πλειοψηφία.

Βάλτε και τα σενάρια που άρχισαν να κυκλοφορούν περί «κυβέρνησης ειδικού σκοπού» για το θέμα των Τεμπών και τις υποκλοπές, κι έχετε πλήρη την εικόνα. Κατά συνέπεια, ο συνδυασμός των παραπάνω με το ράλι που έχει ήδη κάνει η αγορά από την αρχή του έτους δημιουργεί προϋποθέσεις για αυξημένο volatility και profit taking στο ΧΑ κατά το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον έως ότου αρχίσει να καθαρίζει το τοπίο.

 

ΜΠΑΝΑΝΟΦΛΟΥΔΕΣ: Δεν προλάβαμε να γράψουμε χθες για το θέμα του Κώστα Αχ. Καραμανλή, δηλαδή το δίλημμα με την υποψηφιότητά του στις επόμενες εκλογές, και ήρθε η απάντηση.

Μέσα σε διάστημα ωρών, υπήρξε σχετική ερώτηση και τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Από την πλευρά της ΝΔ και του κου Καραμανλή δεν υπάρχει πρόθεση να μην είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές», είπε ο Γιάννης Οικονόμου (φωτ.), οπότε και ξέσπασε… χαμός στα social media αλλά και στα ιντερνετικά σχόλια από αναγνώστες (και από τρολ βέβαια), ακόμη και των πλέον φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ!

Ενδεικτικό και το απογευματινό άρθρο που διαβάσαμε στο πρωτοσέλιδο της διαδικτυακής σελίδας «Τα Νέα», με υπέρτιτλο «Απόφαση ντροπή» και τίτλο «Γιατί είναι τραγικό λάθος η διατήρηση του Κώστα Καραμανλή στα ψηφοδέλτια».

Πρόκειται για την τρίτη μεγάλη μπανανόφλουδα που πατάει η κυβέρνηση κατόπιν του τραγικού συμβάντος. Προηγήθηκαν η πρώτη δήλωση Κυριάκου που μίλησε μόνο για «ανθρώπινο λάθος» και η συγκρότηση της υπερκομματικής επιτροπής Γεραπετρίτη, με μέλος πρώην πρόεδρο της… ΤΡΑΙΝΟΣΕ επί ΝΔ (ο οποίος παραιτήθηκε ταχέως).

Η μεγάλη δυσκολία στην υπόθεση Καραμανλή επισημάνθηκε από χθες: Φέρει το βαρύ ιστορικό επώνυμο του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας και πολιτεύεται στη Βόρεια Ελλάδα, σε μια περίοδο που ο έτερος Κώστας Καραμανλής αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος βουλευτής, ενώ του κόμματος ηγείται Μητσοτάκης.

Εντούτοις έχουμε την αίσθηση ότι στη συντακτικά περίεργη δήλωση Οικονόμου, πως «δεν υπάρχει πρόθεση» να μην είναι υποψήφιος ο Καραμανλής, ίσως κρύβεται κι ένα παράθυρο… εξόδου.

 

ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ: Η πτωχευμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ μπορεί όταν ήταν «εν ζωή» να δυσκολευόταν να κάνει σεφτέ, τα ασημικά της όμως γίνονται ανάρπαστα. Στον χθεσινό πλειοδοτικό διαγωνισμό που διενήργησε η ΕΥ, ως ειδικός διαχειριστής, τα 7 ακίνητα που βγήκαν στο σφυρί έφυγαν σαν… ζεστό ψωμί. Όπως μαθαίνει η στήλη, τα ακίνητα τα «χτύπησαν» και τα πήραν, έναντι συνολικού τιμήματος 2,4 εκατ. ευρώ, οι αλυσίδες Μασούτης, Family, Discount Markt και το fund Poseidon Financial Investors.

Και δυο λεπτομέρειες. Η πρώτη είναι ότι οι πλειστηριασμοί για τα εναπομείναντα, που δεν είναι και λίγα, ασημικά της Αρβανιτίδης δεν έχουν τελειώσει. Η δεύτερη είναι ότι χθες εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά από τη Μασούτης μέρους του δικτύου καταστημάτων της αλυσίδας Family. Η τελευταία είναι και από τους μεγάλους πλειοδότες των πλειστηριασμών του Αρβανιτίδη.

Και εκεί κρύβεται μια ακόμη είδηση. Νεότερα συντόμως.

 

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ: Kομμένο και ραμμένο στα πρότυπα του «Ανακυκλώνω - αλλάζω συσκευή» προβλέπεται να είναι το πρόγραμμα για την αλλαγή ηλιακού θερμοσίφωνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ισχύσουν τα ίδια κριτήρια ενώ ανάλογο θα είναι και το μοντέλο χρηματοδότησης, μέσω voucher. Το νέο πρόγραμμα, του οποίου ο οδηγός ετοιμάζεται για να δημοσιευθεί εντός των ημερών από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα προβλέπει γενναίες επιδοτήσεις έως και 1.000 ευρώ και η πλατφόρμα για τις αιτήσεις αναμένεται να ανοίξει μετά τις 20 Μαρτίου.

 

HIG-STREAM GLOBAL: Τη διαδικασία αξιοποίησης του βιομηχανικού ακινήτου της Χαλυβουργία Ελλάδος στον Ασπρόπυργο ξεκίνησε η HIG, μέσω της θυγατρικής της Stream Global.

Η εταιρεία συστάθηκε με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 1,5 εκατ. ευρώ (έχει φθάσει τώρα στο 1,6 εκατ. ευρώ), με μοναδικό μέτοχο την Tempus Holding Sarl (HIG).

Μια από τις πρώτες πράξεις της νεότευκτης εταιρείας ήταν να μπει τριτεγγυητής σε ομολογιακό της συνδεδεμένης ΜΑΚΙΟΣ (σ.σ. έχει αγοραστεί από τη HIG, αλλά έχει πάρει μετοχές στο SPV που την ελέγχει και η ομώνυμη οικογένεια), ύψους 36,18 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύπτει η Eurobank.

 

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: Εξαφανισμένη εδώ και καιρό είναι η διοίκηση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), όπως υποστηρίζουν στελέχη του κλάδου της ζυθοποιίας.

Οι ζυθοποιοί έχουν καταθέσει στον ΕΟΑΝ σειρά παρατηρήσεων και ερωτημάτων για τον τρόπο εφαρμογής του συστήματος επιστροφής εγγύησης για τις συσκευασίες ποτών από πλαστικό, αλουμίνιο και γυαλί (DRS) και δεν μπορούν να βρουν όχι απλά άκρη για το πώς θα εφαρμοστεί η νομοθεσία, αλλά άνθρωπο στον Οργανισμό για να μιλήσουν.

Για την ιστορία, το σύστημα DRS, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, πρόκειται να εφαρμοστεί από το καλοκαίρι. Όμως με την ταχύτητα που πάει η διαπραγμάτευση, θα είναι θαύμα, όπως λένε στελέχη της αγοράς, να εφαρμοστεί στο τέλος του 2024.

Και μια μικρή λεπτομέρεια. Για να λειτουργήσει το συγκεκριμένο σύστημα που βασίζεται στην επιστροφή των άδειων φιαλών και κουτιών με αντάλλαγμα ενός αντιτίμου για τον καταναλωτή, χρειάζονται μηχανήματα, πάνω από 5.000, στα οποία θα συλλέγονται οι άδειες φιάλες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v