Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 8 2023

Χρηματιστήριο: Μυρίζει… μπαρούτι - Τα νέα πρόσωπα και οι απουσίες στο νέο ΔΣ της ΕΑΕΕ - Κατώτατος μισθός: Πότε και… πόσα

Χρηματιστήριο: Μυρίζει… μπαρούτι - Τα νέα πρόσωπα και οι απουσίες στο νέο ΔΣ της ΕΑΕΕ - Κατώτατος μισθός: Πότε και… πόσα

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Για το πολιτικό ρίσκο (και τα ερωτήματα περί κυβερνησιμότητας στις δεύτερες εκλογές), όπως και τις ήδη συσσωρευμένες αποδόσεις μέσα σε χρόνο-ρεκόρ, τα είπαμε χθες.

Φαίνεται όμως ότι προκύπτουν και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες. Οι χθεσινές δηλώσεις Powell έρχονται να προστεθούν στις προσδοκίες πολλών ειδικών ότι μπορεί να προκύψει επίμονος πληθωρισμός (άρα και περαιτέρω σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες), χωρίς ουσιώδη επέκταση της οικονομίας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Όπως είπε χθες χαρακτηριστικά φίλος της στήλης που έχει φάει την αγορά με το κουτάλι, «άρχισε να μυρίζει μπαρούτι»…

Υ.Γ. Εγκυρη πηγή είπε στη στήλη ότι το βασικό συμπέρασμα από τις «φρέσκιες» δημοσκοπήσεις αφορά την εντυπωσιακή αύξηση των αναποφάσιστων, πέρα από τις ενδείξεις φθοράς για την κυβέρνηση. Ολοι συμφωνούν, όμως, ότι θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να σταθμιστούν οι πραγματικές επιπτώσεις.

  

ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ: Από βδομάδα οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης, καθώς οι τραγικές εξελίξεις οδήγησαν σε αναβολή των ανακοινώσεων.

Ο χρόνος δεν είναι ανεξάντλητος. Για να ισχύει από 1η Απριλίου, ο νόμος ορίζει ότι η ανακοίνωση θα πρέπει να έχει γίνει έως τις 20 Μαρτίου, προκειμένου να υπάρξει και ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας των επιχειρήσεων.

Έτσι, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αναμένεται να ενημερώσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έως την Παρασκευή, ώστε στη συνέχεια, σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας, να εγκριθεί η τελική πρόταση και να υπογραφεί η προβλεπόμενη υπουργική απόφαση.

Όσο για τα σενάρια, το επικρατέστερο φαίνεται πως είναι αυτό μιας αύξησης της τάξης του 7,5%, το ανώτατο όριο που θέτει δηλαδή στην τελική του πρόταση-εισήγηση και το ΚΕΠΕ.

Εφόσον προκριθεί, ο νέος κατώτατος μισθός θα προσεγγίσει τα 767 ευρώ.

 

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ: Ανακοινώθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Τα περισσότερα μέλη του απερχόμενου Δ.Σ. επανεξελέγησαν, ενώ οι διαφορές με εκείνο που είχε προκύψει προ διετίας οφείλονται κυρίως στις αποχωρήσεις-αντικαταστάσεις στελεχών, αλλά και στις εξαγορές-συγχωνεύσεις που έλαβαν χώρα στην ενδιάμεση περίοδο.

Τι ξεχωρίσαμε; Πρώτον, την πρόθεση του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Ασφαλιστικής Robert Gauci να συνεχίσει τον ενεργό ρόλο των προκατόχων του στην Ένωση, εκλεγόμενος στη θέση του αντιπροέδρου (έλαβε την αντίστοιχη θέση που είχε ο μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Σταύρος Κωνσταντάς). Δεύτερον, στη θέση της Μαριάννας Πολιτοπούλου, που αποχώρησε από την NN Hellas, εκλέχθηκε από την ίδια εταιρεία ο Lathioor Frederic

Τέλος, μετά την πώληση της MetLife δεν είχαμε την εκλογή του Κυριάκου Αποστολίδη, ενώ παράλληλα δεν επανεξελέγη ούτε η Φιλίππα Μιχάλη, που το 2021 ήταν CEO στην Allianz (το σχήμα Allianz-Ευρωπαϊκής Πίστης που συγχωνεύθηκε εκπροσωπείται στο Δ.Σ. από τον Νίκο Χαλκιόπουλο). Έτσι, τις θέσεις των Κυριάκου Αποστολίδη και Φιλίππα Μιχάλη έλαβαν οι Γεράσιμος Τζέης (Atradius Hellas) και Κίμων Ευσταθόπουλος (Δύναμις Ασφαλιστική).

Πρόεδρος της ΕΑΕΕ θα παραμείνει για μια ακόμη διετία ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου (φωτ.) της Eurolife.

 

EPSILON NET: Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα του 2022 που δημοσίευσε χθες η Epsilon Net, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε κύκλο εργασιών αυξημένο κατά 50% (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του guidance) και EBITDA 25 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 2,5 εκατ. ευρώ υψηλότερο σε σχέση με το guidance και κατά δέκα εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από την αντίστοιχη περυσινή επίδοση.

Με βάση τα καθαρά κέρδη του 2022, το P/E της μετοχής διαμορφώνεται στο 21, όταν μιλάμε για έναν όμιλο πληροφορικής με υψηλό growth, που διανέμει μέρισμα και έχει θετικό καθαρό ταμείο (6,4 εκατ. ευρώ στις 31/12/2022).

Υ.Γ. Θετική η αντίδραση της αγοράς, με τον τίτλο να κλείνει με κέρδη 2,71% σε μια δύσκολη συνεδρίαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v