Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 23 2023

Υποκλοπές: Η Artemis, ο θύτης και η συγκυβέρνηση - Attica Bank: «Ραντεβού στα τυφλά» - Επεισόδια και... αστυνομία στην 3Α

Υποκλοπές: Η Artemis, ο θύτης και η συγκυβέρνηση - Attica Bank: «Ραντεβού στα τυφλά» - Επεισόδια και... αστυνομία στην 3Α

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ: Γράψαμε τις προάλλες για το θέμα των New York Times, περί της παρακολούθησης της Ελληνοαμερικανίδας Αrtemis Seaford (φωτό) του Meta/Facebook, τόσο από την ΕΥΠ όσο και από τους μυστηριώδεις κύκλους που χρησιμοποιούν το Predator για να παρακολουθούν -εκ συμπτώσεως, υποθέτουμε- τους  ίδιους στόχους με αυτούς που επέλεξε και η ΕΥΠ. Έγινε με τον Κουκάκη, έγινε με τον Ανδρουλάκη, έγινε και με την Artemis.

Το θέμα βεβαίως δεν διέλαθε της προσοχής της αντιπολίτευσης, που έχει κάνει συγκεκριμένες ανακοινώσεις και ερωτήσεις, περί «ταύτισης ΕΥΠ και Predator».

Ήταν ωστόσο μια αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην προχθεσινή εκπομπή του Θεοδωράκη, που επανέφερε το όλο θέμα των υποκλοπών στο προσκήνιο της κριτικής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος σε θέματα αυτοδυναμίας, κυβερνήσεων συνεργασίας κ.λπ., ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης «δεν δέχθηκε ούτε να τον συναντήσει». Κι απάντησε μεταξύ άλλων το γραφείο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:

«Ο πρωθυπουργός βάπτισε ως θεσμική πρόσκληση ένα πρόχειρο… "τα λέμε", που αντάλλαξε με τον Νίκο Ανδρουλάκη σε διάδρομο της Βουλής ενώπιον δημοσιογράφων τον Δεκέμβριο του 2021. Εκείνη τη χρονική στιγμή, ο Νίκος Ανδρουλάκης χαιρετούσε τον πρωθυπουργό της χώρας του. Όπως όμως έμαθε όλη η Ελλάδα μαζί και εμείς οκτώ μήνες μετά, τότε ο κ. Μητσοτάκης χαιρετούσε εκείνον που παρακολουθούσε η ΕΥΠ, στην οποία ο ίδιος προΐσταται. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, δεν χαιρετούσε ο πρωθυπουργός τον αρχηγό του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος αλλά ο θύτης το θύμα του». Η ανυποληψία και το θράσος τους δεν έχουν όριο».

Μπορεί να… συγκυβερνήσει το θύμα με τον θύτη του, μετά από 3-4 μήνες; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό ίσως να αποδειχτεί εξαιρετικά κρίσιμη το καλοκαιράκι, ιδίως αν το ΠΑΣΟΚ δεν πάρει το ισχυρό διψήφιο ποσοστό που, όπως είπε χθες ο κ. Ανδρουλάκης θεωρεί ότι μπορεί να του δώσει την άνεση να προτείνει άλλο πρόσωπο ως πρωθυπουργό, πλην Κ. Μητσοτάκη ή Αλ. Τσίπρα. 

 

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Υπογράφηκε τελικώς η σύμβαση για το δημόσιο οδικό έργο της Παράκαμψης Χαλκίδας - Ψαχνών μεταξύ του Υπ. Υποδομών και του αναδόχου ομίλου Μυτιληναίος, κίνηση ωστόσο που δεν έτυχε δημοσιότητας, εξαιτίας του κλίματος που έχει διαμορφωθεί από την τραγωδία των Τεμπών και μετά.

Παρ' όλα αυτά, μια εκκρεμότητα έληξε και ο διαγωνισμός που δημοπρατήθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 ολοκληρώθηκε σχεδόν ένα χρόνο μετά.

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 210 εκατ. ευρώ (169,35 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ) και περιλαμβάνει δύο οδικά τμήματα, το πρώτο από τη Νέα Λάμψακο μέχρι τη Σήραγγα Βαθροβουνίου, μήκους 2 χλμ. και στη συνέχεια στο τμήμα Σήραγγα Βαθροβουνίου μέχρι τα Ψαχνά, μήκους 14,7 χλμ.

Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 48 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Τα έργα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν το β’ εξάμηνο του 2023…

 

ΕΡΙΟΥΡΓΙΑ 3Α: Με τον τίτλο «Η επεισοδιακή γενική συνέλευση που τελικά δεν ξεκίνησε» θα μπορούσε να περιγράψει κάποιος τα όσα έγιναν χθες στην Εριουργία Τρία Άλφα, καθώς μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας Δημήτρης Εφραίμογλου κάλεσε την Αστυνομία για να… αποκαταστήσει την τάξη.

Η πρώτη γενική συνέλευση των προνομιούχων μετόχων είχε οριστεί για την Παρασκευή 10 Μαρτίου, αλλά είχε αναβληθεί λόγω ελλείψεως της εκ του νόμου ελάχιστης απαιτούμενης απαρτίας (50%). Στο περιθώριο εκείνης της συνέλευσης (βλέπε ρεπορτάζ του Euro2day.gr) υπήρξε σημαντικό ποσοστό μετόχων (γύρω στο 26%-27%) που είχε δηλώσει την αντίθεσή του στην πρόταση της διοίκησης για μετατροπή των προνομιούχων τίτλων σε κοινούς, οπότε όλα αναμένονταν να ξεκαθαρίσουν κατά τη χθεσινή επαναληπτική γενική συνέλευση.

Πριν όμως την εκκίνηση της επίμαχης Γ.Σ. (απαιτείτο ελάχιστη απαρτία 20%, που υπήρχε) δύο μέτοχοι ζήτησαν την αναβολή της: Μία προερχόμενη από το γκρουπ των διαφωνούντων (με ποσοστό ωστόσο που δεν υπερέβαινε το 5%, άρα η απόφασή της δεν ήταν δεσμευτική για το σύνολο) και μία από την πλευρά των βασικών μετόχων, η οποία και ανέβαλε ουσιαστικά τη συνέλευση για την 29η Μαρτίου.

Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι η γενική συνέλευση δεν ξεκίνησε ουσιαστικά ποτέ, υπήρξαν συζητήσεις με εντάσεις, διαξιφισμούς και υψηλούς τόνους, οι οποίοι υψηλοί τόνοι κάποια στιγμή πήραν ευρύτερες διαστάσεις, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της εισηγμένης να καλέσει την Αστυνομία! Στη συνέχεια, τα πνεύματα ηρέμησαν και όλοι έδωσαν ραντεβού για την επαναληπτική Γ.Σ. της 29ης Μαρτίου.

ΥΓ: Εντύπωση σε μετόχους μειοψηφίας προκάλεσε το ότι ένα τμήμα της ευρύτερης οικογένειας των βασικών μετόχων δεν προσήλθε ούτε στην προηγούμενη γενική συνέλευση ούτε και στη χθεσινή επαναληπτική.

Ακόμη όμως και αν προσέλθει στη ΓΣ της 30ής Μαρτίου, δεν είναι βέβαιο ότι η θα «περάσει» η πρόταση της διοίκησης για μετατροπή των προνομιούχων τίτλων σε κοινούς, καθώς απαιτείται ελάχιστη έγκριση από τα δύο τρίτα των παρόντων.

Οψόμεθα…

 

ΑΤΤICA BANK: Με άνοδο κατά 9,86%, τη δεύτερη μεγαλύτερη στο ελληνικό χρηματιστήριο χθες (πρώτη σε άνοδο ήταν η ΣΑΤΟ, με τζίρο... 800 ευρώ) υποδέχθηκε η μετοχή τα ρεπορτάζ για κατ' αρχάς συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων με τη Τhrinvest.

Παρότι η κεφαλαιοποίηση έχει πέσει πλέον στα 128 εκατ. ευρώ και το νέο είναι όντως χαρμόσυνο (σίγουρα καλύτερο από το να σπάσει σε «καλή» και «κακή» τράπεζα ή να φορτωθεί όπως όπως σε κάποιον από τους μεγάλους, α λά Credit Suisse), η άνοδος δεν δικαιολογείται από οποιοδήποτε στοιχείο.

Πρώτον, διότι όλοι συμφωνούν ότι η τρέχουσα ΑΜΚ δεν φτάνει, δεύτερον, διότι ο «οδικός χάρτης» για μελλοντική συνένωση με την Παγκρήτια δεν είναι προς το παρόν γνωστός, ούτε και συγκεκριμένος (υπό την έννοια π.χ. σχέσεων ανταλλαγής κ.λπ.).

Τρίτον, γιατί όποιος δεν θέλει να «φάει» το dilution από την αύξηση, θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη και να πληρώσει μετρητά για να αγοράσει νέες μετοχές, χωρίς να ξέρει (τουλάχιστον τώρα που γράφουμε) πώς ακριβώς θα καταλήξει το όλο εγχείρημα.

Εν ολίγοις, πολύ... «ραντεβού στα τυφλά» η υπόθεση.

 

ΑΤΤΙCA BANK ΙΙ: Άραγε θα βγει έγκαιρα κάποιο ενημερωτικό, με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την αναμενόμενη πλέον είσοδο της Thrinvest μέσω αδιάθετων δικαιωμάτων;

Η αποκοπή του δικαιώματος γίνεται σε μια εβδομάδα. 

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Με τεχνοκρατική φόρα φαίνεται ότι ήρθε ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας Αλέξης Παπαγεωργίου.

Στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του από την ανάληψη των καθηκόντων του στις 7 Μαρτίου, έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του Χρηματιστηρίου για το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά. Από το βήμα του 4ου Power & Gas Forum χαρακτήρισε το πλαφόν «περιορισμό», υποστηρίζοντας ότι «κανένα Χρηματιστήριο ή Ρυθμιστική Αρχή δεν μπορεί να είναι υπέρ ενός πλαφόν».

Βεβαίως, αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες (πάλι καλά), αλλά έδωσε δείγμα γραφής για το πώς πρόκειται να κινηθεί. «Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα Χρηματιστήριο δεν μπορεί να μη μιλήσει ανοικτά για συνέπειες και επιπτώσεις του πλαφόν».

Η στήλη εύχεται από καρδιάς στον νέο CEO του EnEx καλά ξεμπερδέματα με την πολιτική και τους πολιτικούς!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v