Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 23 2023

«Πρωταγωνιστές», Μητσοτάκης και διπλό άδειασμα… Καραμανλή - Σφηνάκια για Austria Card, Fourlis, Βιοκαρπέτ, Lidl

«Πρωταγωνιστές», Μητσοτάκης και διπλό άδειασμα… Καραμανλή - Σφηνάκια για Austria Card, Fourlis, Βιοκαρπέτ, Lidl

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ: Χαμός στα social media για την εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη (φωτό) με «πρωταγωνιστή» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς οι χρήστες τους σφάζονται για τον αν ήταν… «πλυντήριο», αν έκανε καλή εμφάνιση ο πρωθυπουργός κι αν «πέρασε» το μήνυμα.

Από τηλεθέαση πάντως, κάθε άλλο παρά έσκισε, παρά την υπερπροβολή που απόλαυσε από φίλιους και αντιπάλους, αλλά και το «καυτό» θέμα της. Λίγο κάτω από 10% (συγκεκριμένα 9,7%) στο λεγόμενο «δυναμικό κοινό», με τα σκήπτρα εκείνης της τηλεοπτικής ώρας να λαμβάνουν το Survivor και το Masterchef (τίτλοι κι αυτοί έ; πολύ… υπαινικτικοί στο συγκεκριμένο πλαίσιο), που έγραψαν 18% και 16,6% αντίστοιχα. Συνήθως πολιτικές εκπομπές της συγκεκριμένης ζώνης χτυπάνε 3%, υποστηρίζει η πλευρά της κυβέρνησης.

Επειδή δεν θεωρούμε «είδηση» το ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο, θα μείνουμε στη δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα επιδιώξει να αλλάξει το συντομότερο το άρθρο 16 του Συντάγματος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, πριν περάσουμε στα σχετιζόμενα με τα Τέμπη, χωρίς όμως εκτιμήσεις για το αν πέρασε κάτι νέο και διαφορετικό στη θυμωμένη κοινή γνώμη.

Αυτά θα απαντηθούν ίσως από τα επόμενα δημοσκοπικά ευρήματα...

 

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ο πρώην υπουργός, γνωστός ως «Κώστας του Αχιλλέα», δεν πρέπει να έκλεισε την τηλεόραση ευχαριστημένος.

Πρώτο -και σημαντικότερο ίσως- διότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να δεσμευτεί για το αν θα είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής Σερρών. Δεύτερο και ενδεχομένως πολύ σημαντικό, διότι ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία του Δημοσίου με τη Hellenic Train, που ανήκει στο ιταλικό δημόσιο.

Πρόκειται βεβαίως για συμφωνία αρμοδιότητας του «Κώστα του Αχιλλέα», που τόσο ο ίδιος όσο και ο υπό μία έννοια «διάδοχός» του στο υπουργείο Γιώργος Γεραπετρίτης έχουν υπερασπιστεί δημοσίως, μετά το τραγικό συμβάν, χωρίς όμως να εξηγήσουν, όπως τους κατηγορεί η αντιπολίτευση, το εξής καυτό σημείο:

Γιατί ενώ στο μνημόνιο που είχε προηγηθεί, περιλαμβάνονταν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων από τους Ιταλούς και δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς προς τους Ιταλούς, για την έγκαιρη υλοποίηση των έργων ασφαλείας στους σιδηροδρόμους, στη συμφωνία… εξαφανίστηκαν αμφότερες;

Συνεπώς, η τοποθέτηση Μητσοτάκη όχι απλώς τινάζει στον αέρα το αφήγημα της «πολύ καλής» συμφωνίας, αλλά ανοίγει -ίσως- και τον δρόμο για την απάντηση του παραπάνω ερωτήματος.

Οι κακές γλώσσες της αντιπολίτευσης πάντως λένε ήδη ότι έγινε «κομπρεμί» με τους Ιταλούς, να μην υπάρξει πίεση για τα έργα ασφαλείας του κράτους, κι εκείνοι αντί να φέρουν σοβαρές αμαξοστοιχίες υψηλών ταχυτήτων, να φέρουν «δευτεράντζες» κοψοχρονιά! 

 

AUSTRIA CARD: Σήμερα ξεκινά η παράλληλη διαπραγμάτευση των μετοχών της Austria Card (τιμή εκκίνησης τα 13,42 ευρώ) στα Χρηματιστήρια της Αθήνας και της Βιέννης, με τα στελέχη του ομίλου να κηρύσσουν εθιμοτυπικά την έναρξη της συνεδρίασης, χτυπώντας την… παραδοσιακή κουδούνα.

Η ουσία είναι ότι από το ταμπλό του ΧΑ αποχωρεί η Inform Λύκoς και αντικαθίσταται από έναν τεχνολογικό όμιλο ο οποίος είναι πολύ μεγαλύτερος σε μέγεθος, διαθέτει ευρύτερη γεωγραφική παρουσία και ευελπιστεί σε καλύτερες προοπτικές.

Στον βαθμό που ο όμιλος του Νικόλαου Λύκου επιτύχει τους στόχους του και παράλληλα γίνει δουλειά στο μέτωπο της διεύρυνσης της μετοχικής διασποράς, ο τίτλος της Austria Card έχει τις προϋποθέσεις να αποτελέσει μια ακόμη αξιοπρόσεκτη επιλογή για ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές στην εγχώρια κεφαλαιαγορά.

 

FOURLIS: Με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής στα 3,5 ευρώ και τις οικονομικές επιδόσεις του 2022, η εισηγμένη εταιρεία διαπραγματεύεται στο ΧΑ 9% κάτω από τη λογιστική της αξία, με μονοψήφιο δείκτη P/E (9,22) και με μερισματική απόδοση 3,1% (0,11 ευρώ ανά τεμάχιο, όπως και πέρυσι).

Για το 2023, ο όμιλος προβλέπει διψήφιο ποσοστό αύξησης στον κύκλο εργασιών του (παρά την πώληση κάποιων δραστηριοτήτων του), όταν το ενεργειακό του κόστος αναμένεται κάπως χαμηλότερο από πέρυσι και ενώ η ΙΚΕΑ θα προχωρήσει σε οριακές μειώσεις τιμών για το δεύτερο φετινό τρίμηνο, με ό,τι σημαίνει αυτό για το μικτό περιθώριο κέρδους. Όσο και αν οι δαπάνες για τόκους και ενοίκια αναμένεται να αυξηθούν, οι αναλυτές προβλέπουν για φέτος αξιοσημείωτη αύξηση στα λειτουργικά κέρδη.

Σχολιάζοντας η διοίκηση της εισηγμένης το ότι ένα τμήμα των περυσινών κερδών προήλθε από την ανατίμηση της εύλογης αξίας των ακινήτων της θυγατρικής Trade Estates, σημείωσε πως αυτό το ποσό δεν αποτελεί ένα έκτακτο κονδύλι, αλλά αντανακλά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει σε ακίνητα, τις αυξήσεις των ενοικίων τους και γενικότερα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν στο μέλλον.

 

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: O πολύ υψηλός χθεσινός όγκος των συναλλαγών στη μετοχή (380.963 τεμάχια άλλαξαν χέρια, ή το 1,6% της εταιρείας) συνδυάστηκε στη χρηματιστηριακή αγορά με φημολογία που θέλει τη θυγατρική Exalco να διαπραγματεύεται την ανάληψη μεγάλης δουλειάς στη Μέση Ανατολή (δημιουργία νέας πόλης στη Σαουδική Αραβία).

Σε κάθε περίπτωση, μετά τα περυσινά εξαιρετικά αποτελέσματα, το 2023 ξεκίνησε για τον όμιλο με κάπως υψηλότερους όγκους πωλήσεων και σημαντικές παραγγελίες για τους επόμενους μήνες.

Ο δανεισμός του ομίλου ρυθμίστηκε πρόσφατα και τώρα η εισηγμένη μπορεί με ευχέρεια να συνεχίσει τις επενδύσεις της και να διαμορφώσει απρόσκοπτα τη στρατηγική ανάπτυξής της.

 

LIDL: Για τη γερμανικών συμφερόντων αλυσίδα LIDL πολύ λίγα είναι γνωστά. Όμως η στήλη έμαθε δύο ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Πρώτον, ότι το μερίδιό της στην Ελλάδα ξεπερνά σε αξία το 18% στο σύνολο της αγοράς και κινείται πολύ πιο πάνω σε όγκους. Το δεύτερο είναι οι μακροχρόνιες σχέσεις που έχει κτίσει στην Ελλάδα με κάποιους τοπικούς παραγωγούς. Όπως για παράδειγμα με τις κρητικές εταιρείες Agrocreta και Kreta Foods. Με την πρώτη, από την οποία προμηθεύεται αβοκάντο, η σχέση τους χρονολογείται από το 2011.

Η σχέση της με την Kreta Foods έχει και συμβολικό χαρακτήρα. Η κρητική, κατά βάση εξαγωγική εταιρεία ελαιολάδου, ήταν αυτή που παρέδωσε το πρώτο φορτίο προϊόντος που παρέλαβε η Lidl Ελλάς, όταν ξεκινούσε να δραστηριοποιείται στη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v