Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 3 2023

ΕΛΛΑΚΤΩΡ-Intrakat: Η νέα ΑΜΚ και η αίρεση *Ερχεται νέα στήριξη δανειοληπτών *Τα Τέμπη, η πιστοποίηση και τα σπασμένα αυγά

ΕΛΛΑΚΤΩΡ-Intrakat: Η νέα ΑΜΚ και η αίρεση *Ερχεται νέα στήριξη δανειοληπτών *Τα Τέμπη, η πιστοποίηση και τα σπασμένα αυγά

PEOPLECERT: Για να γίνουν παρεμβάσεις μετά το ατύχημα στα Τέμπη, θα πρέπει να… «σπάσουμε αυγά και να δεχτούμε να γίνουν ‘χοντρές’ αλλαγές», δήλωσε ο κ. Βύρων Νικολαΐδης (φωτ.), ιδρυτής και πρόεδρος της PeopleCert, αναφερόμενος στο δυστύχημα στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας.

«Εμάς μας αγγίζει ιδιαίτερα αυτό το συμβάν. Μετά το ατύχημα στείλαμε υπόμνημα για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις πιστοποιήσεις μηχανοδηγών», επεσήμανε. Και η τοποθέτηση έχει σημασία καθώς μιλάμε για τον άνθρωπο που δημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες πιστοποιήσεων στον κόσμο.

«Δεν μπορεί ο ΟΣΕ να πιστοποιεί τους μηχανοδηγούς. Άλλος φορέας θα πρέπει να καθορίζει τη διδακτέα ύλη και να προχωρά σε πιστοποιήσεις», είπε ο κ. Νικολαΐδης, τονίζοντας ότι παλαιότερα είχε κάνει συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για τις αλλαγές που απαιτούνται.

Αυγά προς το παρόν δεν έσπασαν…

 

ΔΑΝΕΙΑ: Την ομπρέλα των δικαιούχων επιδότησης της δόσης δανείων στη σκιά της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων επιδιώκει να ανοίξει το υπουργείο Οικονομικών σε στενή συνεργασία με τις τράπεζες.

Τα σημερινά κριτήρια των ευάλωτων νοικοκυριών εκτιμάται πως αφήνουν εκτός περιμέτρου κάλυψης περίπου 70.000 με 80.000 νοικοκυριά τα οποία βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, με ορατή την απειλή να μην μπορέσουν να σηκώσουν την επιβάρυνση των μηνιαίων δόσεων, με αποτέλεσμα τα δάνειά τους να κοκκινίσουν.

Κατά τη διάρκεια των αρχικών επαφών υπουργείου Οικονομικών - τραπεζών, για τον καθορισμό της παρέμβασης σύμφωνα με την οποία οι τέσσερις συστημικές τράπεζες επιδοτούν τη μισή επιβάρυνση της μηνιαίας δόσης δανείων ευάλωτων νοικοκυριών, είχε εξεταστεί το ενδεχόμενο να συνδράμει με κονδύλια και το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να καλυφθούν περισσότεροι δικαιούχοι.

Το ενδεχόμενο απορρίφθηκε καθώς από τον επόπτη διαμηνύθηκε πως μια τέτοια κίνηση θα έβαζε τα δάνεια των δικαιούχων επιδότησης στο κάδρο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τώρα, το σχήμα της παρέμβασης επανεξετάζεται ενδεχομένως με διεύρυνση των κριτηρίων που ορίζουν τα «ευάλωτα» νοικοκυριά, ειδικά για την περίπτωση των δανείων, και αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν εξελίξεις ακόμα και εντός της εβδομάδας.

Το βέβαιο είναι πως η κυβέρνηση δεν θέλει να πάει στις κάλπες με δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά να σηκώνουν τα χέρια ψηλά στην εξυπηρέτηση των δανείων τους.

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ-INTRAKAT: Πολλά μένει να αποσαφηνιστούν τις επόμενες μέρες όσον αφορά τη mega εξαγορά της Άκτωρ από την Intrakat, αλλά και για τη στρατηγική του νέου ενισχυμένου σχήματος στις κατασκευές. Κάποια ίσως γίνουν γνωστά στην τοποθέτηση που αναμένεται από τον Α. Εξάρχου αύριο.

Προς το παρόν, η στήλη μαθαίνει πως η εξαγοράστρια θα προχωρήσει σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -άνω των 50 εκατ. ευρώ- παρά την πρόσφατη ΑΜΚ των 100 εκατ. ευρώ, καθώς το μέγεθος της εταιρείας υπερδιπλασιάζεται και άρα αυξάνουν και οι κεφαλαιακές ανάγκες.

Σε ό,τι αφορά το τίμημα των 214 εκατ. ευρώ για την Άκτωρ, όπως ήδη έχει γράψει το Euro2day.gr, αυτό μοιράζεται σε 100 εκατ. ευρώ «ντούκου» για τον κατασκευαστικό βραχίονα, 80 εκατ. ευρώ για δανειακές υποχρεώσεις και εγγυητικές που αναλαμβάνει ο νέος μέτοχος, καθώς και επιπλέον 34 εκατ. ευρώ, τα οποία ωστόσο ενέχουν την αίρεση επίτευξης κερδών EBITDA ύψους 30-35 εκατ. ευρώ το 2023, που «ματσάρουν» την παραπάνω «ουρά» του τιμήματος.

Δεδομένου ότι το deal αναμένεται να οριστικοποιηθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους, καταλαβαίνουμε πως αν δεν επιτευχθεί ο στόχος κερδών EBITDA σ’ αυτό το επίπεδο, η Ελλάκτωρ θα επιβαρυνθεί, ενώ αν τον πετύχει, θα εισπράξει το ποσό.

Υ.Γ. Πάντως το τελευταίο σκέλος της συναλλαγής, που αφορά την αίρεση της παραγωγής κερδών EBITDA, διαψεύδει κατηγορηματικά ο όμιλος Ελλάκτωρ, υπογραμμίζοντας ότι τα 80+34 εκατ. ευρώ αποτελούν «μπλοκ» και μέρος του τιμήματος για την Ακτωρ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 

ΔΩΔΩΝΗ: Δύο νέες μονάδες παραγωγής της γαλακτοβιομηχανίας θα εγκαινιάσει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για τις μονάδες παραγωγής φυτικών επιδορπίων και συσκευασίας σκληρών τυριών.

 

Π. ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΗΣ: Μετά από έξι χρόνια στο τιμόνι της εμπορικής διεύθυνσης της Alfa Pastry, το γνωστό στέλεχος, που έχει διατελέσει και μέλος του Δ.Σ. στο ECR Hellas, ανέλαβε νέος Εμπορικός Διευθυντής στην Elvida Foods.

Από τις κατεψυγμένες ζύμες δηλαδή στο κατεψυγμένο κρέας για το έμπειρο στέλεχος που μετρά 30 χρόνια στον χώρο των ταχυκίνητων προϊόντων (FMCGs) και είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Πωλήσεων Ελλάδος (ΙΠΕ).

 

ΜΕΛΙ: Αν νομίζετε ότι οι απάτες είναι μόνο ηλεκτρονικές (π.χ. phishing), πλανάσθε πλάνην οικτράν. Νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε ότι η νοθεία μελιού με φθηνό σιρόπι έχει υπερτριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι το 46% του δείγματος -αναλύθηκαν 320 προϊόντα μελιού, εκ των οποίων τα δύο προέρχονταν από την Ελλάδα- ήταν ύποπτο. Κοινώς, νοθευμένο. Το ποσοστό αυτό είναι τρεις φορές πάνω σε σχέση με επτά χρόνια πριν.

Σε απόλυτους αριθμούς, ο μεγαλύτερος αριθμός ύποπτων εισαγωγών μελιού προερχόταν από την Κίνα, αν και το μέλι προέλευσης Τουρκίας είχε το υψηλότερο σχετικό ποσοστό ύποπτων δειγμάτων.

Τώρα αν διερωτάστε αν αυτή η «μπίζνα» έχει κέρδος, αρκεί να αναφέρουμε ότι ένα κιλό εισαγόμενο στην ΕΕ μέλι κοστίζει 2,32 ευρώ το κιλό, όταν η τιμή για ένα κιλό σιρόπι ρυζιού κινείται στα 0,40-0,60 ευρώ.

Η διαφορά τιμής και η δυσκολία ανίχνευσης της νοθείας δημιουργεί πεδίο δόξης λαμπρό για τους απανταχού απατεώνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v