Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 4 2023

SPV με 6 δισ. ευρώ προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα «κόκκινα» στεγαστικά - Ασφαλιστικές: Οι κινήσεις CVC και το πωλητήριο

SPV με 6 δισ. ευρώ προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα «κόκκινα» στεγαστικά - Ασφαλιστικές: Οι κινήσεις CVC και το πωλητήριο

ΣΥΡΙΖΑ-SPV: Στο επιχειρησιακό μοντέλο που έχει επικρατήσει και ακολουθείται σήμερα (funds, servicers κ.λπ.) μαθαίνουμε ότι θα κινηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανακούφιση «κόκκινων» δανειοληπτών που έχουν εγγύηση ακίνητα, παρέα με δύο ακόμη στεγαστικές πολιτικές, μία για «πράσινους» δανειολήπτες που πάνε να γυρίσουν «κόκκινοι» και μια για τα νέα ζευγάρια.

Το χοντρό κομμάτι, βεβαίως, των όσων αναμένεται να εξαγγελθούν απόψε το βραδάκι αφορά κόκκινα δάνεια ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ. Τα βασικά σημεία αφορούν τη δημιουργία ενός SPV κάτω από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, το οποίο εκτιμάται ότι θα χρειαστεί περίπου 6 δισ. ευρώ σε βάθος 15-17 ετών, προκειμένου να μοιράζεται το κούρεμα επί του δανείου με τα funds και τους λοιπούς παίκτες. Με τρόπο, μας λένε (κι αυτό μάλλον ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους servicers και τις εγγυήσεις του Ηρακλή), που να μη διαταράσσει τα υφιστάμενα business plans.

Από όσα κατάλαβε η στήλη από τους πληροφοριοδότες της, η κεντρική ιδέα είναι ότι σήμερα, μιλώντας με μέσους όρους, οι «κόκκινοι» δανειολήπτες, ευάλωτοι και μη, μπορούν να εξυπηρετήσουν το 40-60% του δανείου που τους βαραίνει. Ωστόσο ένα μέρος από το συνολικό ποσό (περίπου το 15%) είναι τα λεγόμενα πανωτόκια που αναγνωρίζονται ως «χαμένα» κι από τα business plans. Μένει λοιπόν ένα κούρεμα που θα μοιράζεται ανάμεσα στους ιδιώτες παίκτες και το κράτος και υπολογίζεται ότι θα είναι, πάλι κατά μέσο όρο, της τάξεως του 15% για τον καθένα.

Κάπως έτσι (40 δισ. x 15%) βγαίνουν τα 6 δισ. ευρώ σε όλη τη διάρκεια των δανείων, δηλαδή μέσα στα επόμενα 15-17 χρόνια, τα οποία θα επιβαρυνθεί το κράτος.

 

ΣΑΤO: Χθες με μία πράξη 50 τεμαχίων, συνολικής αξίας… δύο (2) ευρώ, το πάλαι ποτέ μεγάλο όνομα στα έπιπλα, που παρεπιδημεί πλέον στην κατηγορία Επιτήρησης, έγραψε αύξηση κατά 14,29%.

Ώσπου ήρθε η… δεύτερη πράξη λίγο πριν το κλείσιμο και με 20 τεμάχια αξίας περίπου… 0,8 ευρώ την επανάφερε στα ίσα της.

Αυτό είναι που λέμε «περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να… κλαις»!

 

VIVA WALLET: Έκτακτη γενική συνέλευση για τις 19 Απριλίου συγκάλεσε το Δ.Σ. της εταιρείας, με θέματα την επικύρωση του νέου προγράμματος παροχής δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών και την παροχή εξουσιοδότησης στο Δ.Σ., προκειμένου να προσδιορίσει τους δικαιούχους των stock options και να αποφασίζει την αύξηση κεφαλαίου.

 

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ: Έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που η Εθνική Ασφαλιστική πέρασε στον έλεγχο του fund CVC. Ετσι, η στήλη ρώτησε υψηλόβαθμο στέλεχος ανταγωνιστικής εταιρείας για το κατά πόσο οι Αμερικανοί έχουν προχωρήσει σε κάποια χτυπήματα «κάτω από τη μέση», έτσι ώστε να εκμεταλλευθούν τη σημαντική θέση που ταυτόχρονα κατέχουν τόσο στον χώρο των ασφαλειών όσο και στον κλάδο της Υγείας (Υγεία, Μητέρα, Λητώ, Metropolitan).

H απάντηση ήταν αρνητική. Οι φόβοι που υπήρχαν σε σημαντικό τμήμα της ασφαλιστικής αγοράς για εκμετάλλευση «δεσπόζουσας θέσης» από τους Αμερικανούς δεν έχουν επαληθευτεί.

Τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

 

PRIME INSURANCE: Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της πώλησης του 85% της κυπριακής ασφαλιστικής εταιρείας βρίσκεται στην τελική του ευθεία και πολύ πιθανόν να κλείσει εντός Απριλίου.

Από τους τέσσερις ενδιαφερόμενους που αρχικά είχαν επιδείξει ενδιαφέρον, οι διεκδικητές είναι πλέον δύο όμιλοι από το εξωτερικό. Τώρα, το… μπαλάκι έχει περάσει στα χέρια του πωλητή, δηλαδή της Eurobank, στην οποία έχουν περιέλθει οι μετοχές του εκλιπόντος επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά.

Στα ζητήματα που συνεξετάζονται, περιλαμβάνονται η έγκριση του φακέλου του αγοραστή από την Έφορο Ασφαλειών ή το πώς και πότε θα καταβληθεί το αντίτιμο της πώλησης κ.λπ.

Με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, η Prime Insurance κατείχε το 2022 μερίδιο αγοράς 5,1% στον κλάδο ζωής και 2,3% στις γενικές καλύψεις.

 

INTERAMERICAN: Χθες εγκαινιάστηκε από την ασφαλιστική ένα ακόμη Medifirst (στο Περιστέρι, προκειμένου να εξυπηρετήσει τη Δυτική Αττική), το οποίο κατά τους δύο πρώτους μήνες λειτουργίας του έχει επιβεβαιώσει τις αρχικές προσδοκίες του ασφαλιστικού ομίλου.

«Τα Medifirst δεν είναι μόνο διαγνωστικά κέντρα, αλλά επιπρόσθετα λειτουργούν και ως πολυιατρεία. Το γεγονός ότι προσφέρουν διευρυμένες υπηρεσίες υγείας θα επιδιώξουμε να επικοινωνήσουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα», τόνισε στέλεχος του ομίλου.

ΥΓ: Θέμα λίγων μηνών είναι να αυξήσει και η Interamerican τα τιμολόγια του κλάδου υγείας, ακολουθώντας και αυτή τις άλλες εταιρείες που ήδη έχουν προηγηθεί μέσα στο 2023.

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Συμβαίνουν κι αυτά, ευτυχώς πολύ σπάνια. Χθες κάποιες πηγές της στήλης αποδείχτηκαν ανακριβείς. Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ θα πληρώσει 100 εκατ. ευρώ και θα αναλάβει 114 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις, δάνεια και εγγυητικές, για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ. Δεν υπάρχει «μεταβλητό» μέρος του τιμήματος, που εξαρτάται από τις επιδόσεις (EBITDA), όπως λανθασμένα αναφέραμε χθες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v