Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 4 2023

ΤΕΝΕΡΓ: «Φως» για τη χρηματοδότηση του ντιλ - Ανδρουλάκης: Το ανάχωμα και το χθεσινό… γραμμάτιο - Ο παράγων Κασιδιάρης

ΤΕΝΕΡΓ: «Φως» για τη χρηματοδότηση του ντιλ - Ανδρουλάκης: Το ανάχωμα και το χθεσινό… γραμμάτιο - Ο παράγων Κασιδιάρης

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Σας ενημερώσαμε έγκαιρα ότι το θέμα των παρακολουθήσεων αποτελεί το πλέον βασικό ανάχωμα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του ίδιου του Νίκου Ανδρουλάκη, στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είναι δε πλέον ηλίου φαεινότερο ότι ο πρώτος δεν προτίθεται να αφήσει το θέμα να ξεχαστεί. Τουναντίον ενδέχεται να το ανεβάζει συνέχεια στην πορεία προς τις εκλογές, καθώς οκτώ μήνες μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του ιδίου, δεν έχει υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη από την πλευρά της δικαιοσύνης, στην οποία η κυβέρνηση έχει εναποθέσει τη διερεύνηση των υποκλοπών.

Γεγονός που προκαλεί ομολογουμένως απορία. Επίσημη ήταν η παρακολούθηση Ανδρουλάκη στο ένα της σκέλος, από την ΕΥΠ, οπότε είναι -υποθέτουμε- σχετικά απλό να διαπιστωθεί εάν υπήρξε «κατάχρηση εξουσίας» ή ήταν πλήρως και ορθώς αιτιολογημένη. Ομοίως και για τους υπόλοιπους που αποδεδειγμένα παρακολουθούντο από την ΕΥΠ, όπως τα στελέχη της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο ίδιος ο Ανδρουλάκης πάντως ήταν χθες σαφής στις δηλώσεις που έκανε κατά την επίσκεψή του στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνο, προκειμένου να καταθέσει αίτηση επίσπευσης της εισαγγελικής έρευνας για τις υποκλοπές.

«Η υπόθεση αυτή δεν θα παραγραφεί ούτε πολιτικά ούτε ποινικά. Και να είναι σίγουροι οι υπεύθυνοι ότι θα αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρού κράτους δικαίου. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα κι έχουμε χρέος -όλο το πολιτικό σύστημα- να μην επιτρέψουμε να εκτεθεί ξανά η χώρα μας διεθνώς με τέτοιες ποινικά απαράδεκτες πράξεις, εις βάρος πολιτών, εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σημειώστε ότι μέχρι τις πρώτες εκλογές μεσολαβούν περίπου 50 μέρες. Κι ως τις δεύτερες, αρχές Ιουλίου, τρεις μήνες γεμάτοι. Εν ολίγοις, η χθεσινή αίτηση επίσπευσης του κ. Ανδρουλάκη μάλλον είναι και… γραμμάτιο προς διαμαρτύρηση, εάν η έρευνα (για ένα τόσο σημαντικό -και πολιτικά- θέμα) δεν προχωρήσει ταχέως.

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Aπό κοντά και ο Οδυσσέας του ΠΑΣΟΚ, που εξέφρασε στον ΣΚΑΪ μεταξύ άλλων και το… unique sale proposition του Κινήματος: «Λέμε ξεκάθαρα: όσοι πολίτες δεν θέλουν ούτε Τσίπρα ούτε Μητσοτάκη για πρωθυπουργό, ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ».

Θεωρητικά, αν γινόταν αυτό, θα πήγαιναν για πολύ υψηλό διψήφιο ποσοστό. Εκεί κοντά στο 30%, που ώρες ώρες παίζει ο… «Κανένας».

Πρακτικά, βέβαια, δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα.

 

ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Ποιος θα το περίμενε ότι το κόμμα του θα εξελισσόταν σε βασικό αστάθμητο παράγοντα της επερχόμενης εκλογικής διαδικασίας. Οσοι βιάστηκαν να το ξεγράψουν, έχουν τώρα λόγους να το ξανασκεφτούν. Και αυτό γιατί η προαλειφόμενη ανάδυση νέου προέδρου στο κόμμα των «Ελλήνων», και μάλιστα υψηλόβαθμου έως πρότινος δικαστικού, φαίνεται να δημιουργεί προβληματισμό ως προς τι απόφαση θα λάβει τελικά ο Αρειος Πάγος.  

Όπως έγινε γνωστό, ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος δηλώνει ότι προωθείται για πρόεδρος του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε καμία επαφή με τον Ηλία Κασιδιάρη, αλλά με τα μέλη της διοικούσας επιτροπής. Ωστόσο παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι ο καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση «θα είναι υποψήφιος στην Α' Αθήνας».

Με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν «άνετη» είσοδο στη Βουλή στο κόμμα, οι ισορροπίες αναδιαμορφώνονται και οι συναγερμοί ηχούν…

 

ΤΕΝEΡΓ: Λευκός καπνός αναδύθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ως προς το φλέγον, εδώ και ένα δίμηνο, θέμα χρηματοδότησης του τιμήματος εξαγοράς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τη First Sentier.

Οι πληροφορίες συντείνουν ότι οι Αυστραλοί συμφώνησαν επί της αρχής με την Εθνική το σχήμα χρηματοδότησης. Ακόμη και αν ισχύουν, θα απαιτηθούν εγκρίσεις από όλες τις πλευρές και βεβαίως από τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες, στις οποίες η Εθνική ακούγεται ότι θα κοινοπρατήσει το δάνειο.

Υπενθυμίζεται ότι κενό στη χρηματοδότηση προέκυψε μετά την αποχώρηση της Macquarie από τη θέση συνεπενδυτή, με αποτέλεσμα να λείψουν κεφάλαια από το σκέλος της ίδιας συμμετοχής. Μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κενό καλύφθηκε κατά κύριο λόγο με αύξηση της ίδιας συμμετοχής (equity) από τη First Sentier.

Όλα τα παραπάνω μεταφέρονται με εξαιρετική επιφύλαξη καθώς υπενθυμίζουμε ότι οι συζητήσεις μεταξύ ΓΕΚ/Περιστέρη - Fist Sentier δεν έχουν καν επιβεβαιωθεί με επίσημη ανακοίνωση, ενώ η διαπραγμάτευση για το φερόμενο σχήμα χρηματοδότησης διενεργήθηκε σε εξαιρετικά στενό κύκλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v