Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 11 2023

ΣΥΡΙΖΑ για στεγαστικά: Τι άρεσε στην αγορά και τι όχι - Αφαντη η ηγεσία του Υποδομών- Σφηνάκια για Αλουμύλ, Premia

ΣΥΡΙΖΑ για στεγαστικά: Τι άρεσε στην αγορά και τι όχι - Αφαντη η ηγεσία του Υποδομών-  Σφηνάκια για Αλουμύλ, Premia

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Μεγάλη αμηχανία φαίνεται πως υπάρχει στο ΥΠΟΜΕ όσον αφορά διαγωνισμούς μεγάλων έργων που τρέχουν, με τον Γ. Γεραπετρίτη (φωτ.) απερίφραστα να απαντά ότι δεν γνωρίζει για την πορεία τους, πέραν του ότι «όποιοι ωριμάζουν, θα συμβασιοποιούνται». Ορθώς, ο ίδιος επαναλαμβάνει πως έχει «ειδική αποστολή» στο Υπουργείο, κοινώς τη διαχείριση της τραγωδίας στα Τέμπη, ωστόσο, η υπόλοιπη ηγεσία παραμένει άφαντη.

Οι παρατάσεις διαγωνισμών για τον Απρίλιο φαίνεται ότι θα επεκταθούν και παρακάτω, με εύσχημο τρόπο, καθώς οι εκλογές έχουν τη γνωστή επήρεια της αδράνειας…

Το σίγουρο είναι ότι για «υπερώριμους» διαγωνισμούς όπως για παράδειγμα η νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού αλλά και το «κλείσιμο» της Εγνατίας (για να μη μιλήσουμε για το έργο παραχώρησης του μεγάλου τμήματος του ΒΟΑΚ), τίποτα δεν μπορεί να κουνηθεί, αν δεν ξεκαθαρίσει η πολιτική διοδίων.

Δεδομένου δε ότι η χρέωση διοδίων «παραδοσιακά» αποτελεί… σούπερ τζιζ λαϊκό θέμα, η στήλη εκτιμά ότι τα νεότερα θα έρθουν το φθινόπωρο.

 

ΣΥΡΙΖΑ-ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ: Επειδή μας αρέσει να είμαστε αντικειμενικοί, θα σας μεταφέρουμε τις πραγματικές εντυπώσεις που δημιούργησε η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα κόκκινα στεγαστικά, η οποία, θυμίζουμε, στηρίζεται στη δημιουργία ενός SPV κάτω από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, προκειμένου να συμμετάσχει το δημόσιο στο «κούρεμα» υποχρεώσεων. Την πρόταση την είχαμε παρουσιάσει σε αδρές γραμμές σε προηγούμενο σχόλιο, πριν ανακοινωθεί επισήμως το πρόγραμμα.

Η πρώτη απάντηση που πήραμε, ολίγον… σκωπτική, ήταν πως «είναι πολύ καλύτερη απ' ό,τι… περιμέναμε». Ίσως διότι ακολουθεί σχεδόν κατά γράμμα την ήδη υφιστάμενη «αρχιτεκτονική», αντί να την αμφισβητεί θεμελιωδώς με… ένα νόμο κι ένα άρθρο, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

Σε πιο σοβαρούς τόνους, μας μετέφεραν ότι θα αποτελούσε «καλή βάση για συζήτηση, καθώς έχει αρκετά θετικά στοιχεία». Προφανώς η συμμετοχή του κράτους σε ένα λογικό κούρεμα υποχρεώσεων, που δεν εκτροχιάσει τα business plans των servicers και των funds, άρεσε.

Ερωτηθείς για τα αρνητικά, συνομιλητής μας ανέφερε συγκεκριμένα ως πιο σημαντικό, ότι η πρόβλεψη δυνατότητας του κάθε δανειολήπτη να καταφύγει αν το επιθυμεί στα δικαστήρια, δεδομένων και των συνθηκών στην απονομή δικαιοσύνης, θα δημιουργούσε τεράστιες «ουρές» υποθέσεων, με δικάσιμους ενδεχομένως την… επόμενη δεκαετία.

Είχε όμως και τη λύση: Να διασφαλιστεί το ζητούμενο μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας (στον οποίο θα μπορούσαν να γίνουν αλλαγές), ώστε να υπάρχουν προϋποθέσεις, πριν μια υπόθεση καταλήξει στο δικαστήριο.

 

SERVICERS: Στον χορό της στήριξης των ενήμερων δανειοληπτών μπαίνουν και οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων. Για το ζήτημα συνεδρίασε χθες το προεδρείο της Ένωσης των servicers και αποφάσισαν να περιμένουν να δουν το πρόγραμμα που θα ανακοινώσουν σήμερα οι τράπεζες και εν συνεχεία να κινηθούν ανάλογα. Πάντα για τους ενήμερους δανειολήπτες, θυμίζουμε. Όσο για τους μη ενήμερους και ζορισμένους, ετοιμάζουν εξατομικευμένες λύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι ανακοινώσεις από τους servicers αναμένονται, εκτός απροόπτου, την Τρίτη του Πάσχα.

 

ΑΛΟΥΜΥΛ: Σε πώληση ακινήτου της στην Κομοτηνή προχωρά η εισηγμένη, η οποία προφανώς έχει κλειδώσει τίμημα, καθώς στις οικονομικές καταστάσεις αναφέρεται ότι από την πώληση αναμένεται πραγματοποίηση κέρδους 747 χιλ. ευρώ.

Το ποσό που θα εισπράξει από την πώληση θα κατευθυνθεί για αποπληρωμή δανεισμού.

 

PREMIA: Στις 21 Μαρτίου, η ΑΕΕΑΠ ολοκλήρωσε την εξαγορά ακινήτου στην Ξάνθη έναντι τιμήματος 2,1 εκατ. ευρώ, το οποίο αφού ανακαινιστεί, θα λειτουργήσει ως φοιτητική εστία. Πρόκειται για κτήριο συνολικού εμβαδού 5.250 τ.μ., που θα μετατραπεί σε Εστία με 105 επιπλωμένα διαμερίσματα.

Στο ισόγειο θα υπάρχει κατάστημα και στο υπόγειο, χώρος στάθμευσης. Οι εργασίες ανακαίνισης αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της χρονιάς.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Σήμερα θα αποφασίσει η γενική συνέλευση των εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής, για το αν θα εξουσιοδοτήσει το διοικητικού συμβούλιο του Συλλόγου, έτσι ώστε να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατά το διάστημα μεταξύ 2 Μαΐου και 30 Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v