Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 12 2023

Nord Stream: Η Δύση, η σιωπή και το… πτώμα - Βουτιά Τζήμερου στα απόνερα… Κασιδιάρη - Αποτιτλοποίηση στην Attica Bank

Nord Stream: Η Δύση, η σιωπή και το… πτώμα - Βουτιά Τζήμερου στα απόνερα… Κασιδιάρη - Αποτιτλοποίηση στην Attica Bank

ΤΖΗΜΕΡΟΣ: Στα απόνερα της πολυδιαφημισμένης υπόθεσης με το κόμμα Κασιδιάρη, ο ηγέτης της πάλαι ποτέ «Δημιουργίας Ξανά», Θάνος Τζήμερος, βρήκε ευκαιρία για επικοινωνιακή βουτιά, δηλώνοντας επισήμως ότι ξεκινά ανένδοτο αγώνα κατά του… ΚΚΕ, με στόχο τον αποκλεισμό του από το πολιτικό σύστημα.

Επηρεασμένος ίσως κι από τη στενή παρέα που κάνει με τον Φαήλο Κρανιδιώτη, με τον οποίο συνηγούνται του κόμματος «Ελληνική Δημιουργία», προτίθεται όπως ο ίδιος έγραψε (πού αλλού, στο twitter) να προσφύγει στον Άρειο Πάγο, προκειμένου να αποκλειστεί η συμμετοχή του ΚΚΕ στις εκλογές, διότι «αυτοχαρακτηρίζεται ως δικτατορικό κόμμα».

Η αιτίαση δεν είναι ψευδής, πράγματι στο καταστατικό του ΚΚΕ, υπάρχει αναφορά στη δικτατορία του προλεταριάτου, ως στρατηγικού στόχου του κόμματος. Ωστόσο ο κ. Τζήμερος είναι αρκετά ευφυής για να γνωρίζει ότι το σημερινό ΚΚΕ αντιμετωπίζει τη δικτατορία του προλεταριάτου με ολίγον θεολογικό τρόπο. Κάτι σαν τον… παράδεισο της μετά θάνατον ζωής.

Αποτελώντας θα λέγαμε, με μια δόση χιούμορ, ένα ιδιόμορφο τμήμα του ελληνικού πολιτικού… κατεστημένου, με ποσοστά που εδώ και πολλά χρόνια διακυμαίνονται ελάχιστα.

Κατά συνέπεια, η ουσία του εγχειρήματος είναι μάλλον ανύπαρκτη.

Πολύ πιο σημαντική βεβαίως, δεδομένης της χαμηλής διείσδυσης που φαίνεται να απολαμβάνει δημοσκοπικά το κόμμα Τζήμερου-Κρανιδιώτη, είναι η άγρα ψήφων σε ένα -περιορισμένο μεν αλλά ακόμη υπαρκτό- ακροατήριο βέρων «αντικομμουνιστών».

 

NORD STREAM: Μήνες έχουν περάσει από το σαμποτάζ στους αγωγούς και αφού το αρχικό κατηγορώ της Δύσης προς τη Ρωσία δεν... περπάτησε (ή τουλάχιστον δεν αποδείχτηκε), επιλέχθηκε τελικά ο... νόμος της σιωπής.

Προ ημερών έγινε γνωστό ότι οι γερμανικές αρχές ερευνούν ένα γιοτ, το Andromeda, για πιθανή συμμετοχή στην επιχείρηση. Ωστόσο η πιθανότητα ένα μικρό σκάφος να ήταν αρκετό για να επιχειρήσει η ομάδα των σαμποτέρ δεν μοιάζει μεγάλη.

Τα παραπάνω ίσως έχουν λίγη σημασία. Περισσότερη έχει το γεγονός πως κανείς στη Δύση δεν μοιάζει να θέλει να μάθει την αλήθεια, καθώς αν επιβεβαιωθεί εμπλοκή Αμερικανών (όπως έγραψε ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Σέιμουρ Χερς), φιλοουκρανικών δυνάμεων, όπως υποστήριξαν οι New York Times ή κάποιου άλλου συμμάχου, θα τεθούν πολύ σοβαρά ερωτήματα.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά ανώτερου Ευρωπαίου διπλωμάτη που καταγράφει η Washington Post, εφημερίδα που υποστηρίζει ένθερμα τους Δημοκρατικούς αλλά και τις κινήσεις υποστήριξης της Ουκρανίας: «Μη μιλάτε για το Nord Stream».

Οι ηγέτες βλέπουν ελάχιστα οφέλη από το να σκάψουν πολύ βαθιά και να βρουν μια άβολη απάντηση, είπε, απηχώντας τα συναισθήματα αρκετών συναδέλφων σε άλλες χώρες που θα προτιμούσαν να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσουν την πιθανότητα να αποκαλυφθεί εμπλοκή της Ουκρανίας ή των συμμάχων της.

«Είναι σαν ένα πτώμα σε μια οικογενειακή συγκέντρωση», επεσήμανε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης, κάνοντας ένα παραλληλισμό. «Όλοι μπορούν να δουν ότι υπάρχει ένα πτώμα εκεί, αλλά προσποιούνται ότι τα πράγματα είναι φυσιολογικά».

«Καλύτερα να μην ξέρεις».

 

AVRAMAR: Θύμα phishing «έπεσε», όπως μαθαίνει η στήλη, η γνωστή εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας. Ήδη έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές, αν και όπως λένε στη στήλη άνθρωποι κοντά στην εταιρεία, το οικονομικό κόστος είναι περιορισμένο και δεν δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία της εταιρείας.

 

ATTICA BANK: Το πρώτο βήμα αποτιτλοποίησης των απαιτήσεων του χαρτοφυλακίου Metexelixis ανακοίνωσε χθες η τράπεζα. Το Metexelixis έχει ταξινομηθεί, όπως και το Astir 1, στα κατεχόμενα προς πώληση την 31/12/2022, με απόφαση του Δ.Σ. της τράπεζας στις αρχές Φεβρουαρίου.

Με δεδομένο όμως ότι οι απαιτήσεις του τιτλοποιήθηκαν το 2017 και η Pimco αγόρασε τις ομολογίες ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης, για να πωληθεί, πρέπει προηγουμένως να αποτιτλοποιηθεί.

Το πρώτο μέρος της αποτιτλοποίησης που είναι και το εύκολο ανακοίνωσε χθες η τράπεζα, γνωστοποιώντας την επαναπόκτηση του ομολόγου χαμηλής διαβάθμισης (junior note).

Το επόμενο βήμα μετά την ΑΜΚ, καθώς θα… κοστίσει η εξαγορά των ενδιάμεσης χρηματοδότησης. Η Pimco πάντως, που θα πληρωθεί για να επιστρέψει τις mezzanine ομολογίες, ψάχτηκε για χρηματοδότηση, προκειμένου να συμμετέχει στον διαγωνισμό πώλησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v