Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 12 2023

Αποπληρώνουν TLTROs οι τράπεζες - Profile: «Εβγαλε μάτια» η μετοχή - Σφηνάκια για ΕΝΕΡ, Αegean, MOH

Αποπληρώνουν TLTROs οι τράπεζες - Profile: «Εβγαλε μάτια» η μετοχή - Σφηνάκια για ΕΝΕΡ, Αegean, MOH

MOTOR OIL: Περίμενε η αγορά την εκτόξευση της καθαρής κερδοφορίας στα 967 εκατ. ευρώ το 2022, έναντι των 258 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος του Βαρδή Βαρδινογιάννη (φωτ.) ρίχνει τώρα το βάρος στις ΑΠΕ, όπου μέσω της θυγατρικής Motοr Oil Renewable Energy διέθετε χαρτοφυλάκιο εν λειτουργία αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 772 MW, από 280 MW στα τέλη του 2021.

Βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή πάρκα δυναμικότητας 84 MW και ένα χαρτοφυλάκιο αδειών προς ανάπτυξη συνολικής ισχύος 2.266 MW.

 

MOTOR OIL II: Eνα νέο βραχίονα στήνει στο real estate ο όμιλος Motor Oil, μέσω της Ireon Investments, κυπριακής θυγατρικής, η οποία συμμετείχε ως σημαντικός μέτοχος στα πρώτα βήματα της Optima Bank (σ.σ. πλέον κατέχει το 11,93%).

Η Ireon Investments προχώρησε, κατά τους τελευταίους μήνες του 2022, στην εξαγορά της Abin Ακίνητα από την «ομόσταυλη» Avin. Ακολούθησε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου της Abin Ακίνητα και η σύσταση δυο θυγατρικών (Ireon Realty 1 και Ireon Realty 2).

Οι δυο νέες εταιρείες έχουν αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 8 εκατ. ευρώ έκαστη.

 

PROFILE: Έβγαλε μάτια χθες η συμπεριφορά της μετοχής, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Optima Bank, με σύσταση αγοράς και τιμή-στόχο τα 5,6 ευρώ στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, αλλά και τα ετήσια αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες.

Κοινό σημείο, η δημοσιοποίηση ανεκτέλεστου έργων που ξεπερνά ήδη τα 100 εκατ. ευρώ και η προσδοκία για διπλασιασμό των μεγεθών μέσα στην επόμενη τριετία.

Δεν είναι μόνο η απότομη άνοδος της τιμής κατά 7% χθες, διακύμανση που δεν συνηθίζεται στη μετοχή, είναι και ο όγκος συναλλαγών που έφτασε τα 593.000 τεμάχια. Τέτοιο όγκο είχε να γράψει η μετοχή από το τέλος Ιανουαρίου του… 2020.

Εν μέρει ο όγκος οφείλεται σε πακέτα, συνολικού αριθμού 276 χιλιάδων τεμαχίων, που σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης είχαν «μαζευτεί» από χρηματιστηριακές και κατέληξαν σε έναν θεσμικό επενδυτή στην τιμή των 3,3 ευρώ.

Ελαφρώς υψηλότερα δηλαδή από το χθεσινό κλείσιμο στα 3,21 ευρώ.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σε αποπληρωμές κεφαλαίων που δανείστηκαν από την ΕΚΤ μέσω του μηχανισμού  χρηματοδότησης «Targeted Longer-Term Refinancing Operations» (TLTRO III) προχωρούν οι τράπεζες, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αναπροσαρμόσει τους όρους προγράμματος με ισχύ από τις 23 Νοεμβρίου.

Στις 21 Δεκεμβρίου προχώρησαν σε πρόωρες αποπληρωμές, μειώνοντας τη συνολική χρηματοδότηση από την ΕΚΤ κατά 15,4 δισ. ευρώ στα 35,4 δισ. ευρώ, ενώ οι αποπληρωμές συνεχίζονται.

Πειραιώς και Εθνική, λόγω της πλεονάζουσας ρευστότητας, κινήθηκαν πιο επιθετικά. Η Πειραιώς εξόφλησε πρόωρα 8,9 δισ. ευρώ, μειώνοντας τη χρηματοδότησή της μέσω TLTRO III σε 5,5 δισ. ευρώ. Η Εθνική αποπλήρωσε 6 δισ. ευρώ από το Νοέμβριο ως τα μέσα Μαρτίου, διατηρώντας χρηματοδότηση από το πρόγραμμα της τάξης των 5,5-6 δισ. ευρώ.

Η Alpha προχώρησε σε προπληρωμή 2 δισ. ευρώ τον περασμένο Φεβρουάριο (12,8 δισ. ευρώ στις 31/12/2022), ενώ η Eurobank μείωσε τη χρηματοδότηση κατά 2,9 δισ. ευρώ (8,8 δισ. στις 31/12/2022).



ENTERSOFT: Με εντυπωσιακό τρόπο έσπασε το σερί τριών πτωτικών συνεδριάσεων για τη μετοχή. Χθες έκλεισε στα 4,05 ευρώ, σημειώνοντας κέρδη 9,16%.

Είχαν ανακοινωθεί προ συνεδρίασης τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και το θετικό μήνυμα που εξέπεμψε η διοίκηση για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Η Entersoft έχει πάρει ήδη θέση απέναντι στις κινήσεις της ΑΑΔΕ για την προώθηση των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA) του υπ. Εργασίας για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Ετσι, προσφέρει ήδη νέα προϊόντα, μηχανισμούς και υπηρεσίες απόλυτα προσαρμοσμένες στις νέες νομικές απαιτήσεις.

 

AEGEAN: Οι προσδοκίες για το φετινό τουριστικό καλοκαίρι είναι υψηλές και η αεροπορική εταιρεία σπεύδει να τις εκμεταλλευτεί προσφέροντας 18 εκατομμύρια θέσεις (2 εκατομμύρια περισσότερες από πέρυσι και 800 χιλιάδες από το «χρυσό» 2019).

Η μετοχή ανέβηκε 6,7% χθες στα 7,9 ευρώ και μετρά απόδοση 37% το τελευταίο τρίμηνο. Η Eurobank Equities πιστεύει ότι η κίνηση μπορεί να έχει συνέχεια, καθώς δίνει τιμή-στόχο στα 9 ευρώ και σύσταση «αγορά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v