Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 11 2023

Κόμμα Κασιδιάρη: Ο υποψήφιος «Χ» - ΜIG: Μετρητοίς, cash και… αμέσως - «Δαγκωτό» πράσινα ακίνητα από Eurobank

Κόμμα Κασιδιάρη: Ο υποψήφιος «Χ» - ΜIG: Μετρητοίς, cash και… αμέσως - «Δαγκωτό» πράσινα ακίνητα από Eurobank

ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Κάναμε κάποιες επισημάνσεις ήδη από χθες, ωστόσο η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει. Η δημόσια παρέμβαση και εν συνεχεία η παραίτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου, οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, όλα ρίχνουν νέο λάδι στη φωτιά, σε μια υπόθεση που α) θα έπρεπε να έχει λήξει σε ανύποπτο χρόνο κι όχι στο «παρά ένα» των εκλογών, β) θα έπρεπε να έχει λήξει χωρίς νομοθετικές παλινωδίες από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως αυτές που παρακολουθούμε.

Πέραν της (απολύτως περιττής και επικίνδυνης) έμμεσης «διαφήμισης» που προκαλούν τα παραπάνω, ορισμένοι ειδήμονες προειδοποιούν ήδη ότι σταδιακά ανοίγει ο δρόμος για ισχυρισμό «μη δίκαιης δίκης», από το Κόμμα Έλληνες, στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ιδίως αν δικαιωθεί!

Το ερώτημα ωστόσο για το οποίο ουδείς έχει ερωτηθεί δημοσίως, και άρα δεν έχει απαντηθεί, παρότι αποτελεί φυσιολογικά αναμενόμενη εξέλιξη, είναι αυτό που θέσαμε από χθες:

Τι θα συμβεί αν ο νέος πρόεδρος του κόμματος, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, δηλώσει προσεχώς, μιας αφορμής δοθείσης (το μόνο εύκολο), ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης «διαγράφηκε», από τους εκλογικούς συνδυασμούς του κόμματος και αντικαταστάθηκε από κάποιον «υποψήφιο Χ»;

Πόσο εύκολος θα είναι πλέον ο αποκλεισμός του συγκεκριμένου κόμματος; Γκάλοπ δεν κάναμε, αλλά από επαφές συνεργατών της στήλης με έγκυρα πρόσωπα του νομικού χώρου, οι περισσότεροι φαίνεται να συμφωνούν ότι η υπόθεση θα δυσκολέψει πολύ…

 

MIG: Δεν είναι πολλές οι συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι την 21η Απριλίου (ημερομηνία να σου πετύχει), οπότε και λήγει η παράταση για την αποδοχή της Δημόσιας Προσφοράς της Τράπεζας Πειραιώς.

Με την τιμή προσφοράς στο 0,217 ευρώ, ήτοι σε μια αποτίμηση της τάξεως των 204 εκατομμυρίων, το premium σε σχέση με την τιμή της μετοχής στο τέλος του 2022 είναι της τάξεως του… 400%.

Εάν μάλιστα αναλογιστούμε ότι εκείνη την περίοδο έγκυροι κύκλοι της αγοράς θεωρούσαν ότι η «νέα» MIG, μετά τη μεταβίβαση της Attica Group και το σβήσιμο των δανείων, θα μπορούσε να περάσει τα 100 εκατ. ευρώ σε αποτίμηση, μετά από ένα διάστημα της τάξεων των έξι μηνών (στο καλό σενάριο βεβαίως), αντιλαμβάνεται κάποιος το μέγεθος του «δώρου» που έφερε η συγκυρία.

Διότι, χάρη στην παρεμβολή του Μάριου Ηλιόπουλου (για τους δικούς του ανταγωνιστικούς λόγους) και τη δημόσια προσφορά της Πειραιώς, οι μέτοχοι της MIG μπορούν να απολαύσουν τώρα 100% υψηλότερη απόδοση και μάλιστα -για να θυμηθούμε την ανεπανάληπτη έκφραση παλαιού μεγαλέμπορου των Δυτικών Προαστίων προς τους πελάτες του- με πληρωμή «μετρητοίς, cash και… αμέσως».

Παρ' όλα αυτά, η Πειραιώς βρίσκεται ακόμη λίγο πάνω από το 60% των μετοχών, καθώς είτε πολυάριθμοι μικροί κυρίως μέτοχοι είχαν βάλει τις μετοχές τους τόσο βαθιά στο… ντουλάπι της σκέψης τους που τις έχουν ξεχάσει, είτε έχουν τόσο μεγάλη ροπή προς την κερδοσκοπία που προσδοκούν ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα η MIG θα ανακαλύψει… χρυσάφι, στο τέλος κάποιου ουράνιου τόξου.

Για τον ίδιο τον Μάριο Ηλιόπουλο και τους συνεργαζόμενους μαζί του πάντως (που μάλλον δεν έχουν τέτοιου είδους ψευδαισθήσεις), πλησιάζει η ώρα του διλήμματος.

Θα πάρουν το ζεστό χρήμα της Πειραιώς και τα θεωρητικά -προσώρας- κέρδη τους; Η θα μείνουν έστω εν μέρει στο παιχνίδι του «έννομου συμφέροντος», γνωρίζοντας ότι σε μια μετοχή περιορισμένης διασποράς, η έξοδος σε καλές τιμές δεν είναι καθόλου εγγυημένη;

Η απάντηση στο ερώτημα έχει αξία αρκετών εκατομμυρίων ευρώ (που ως γνωστόν στον πραγματικό κόσμο δεν είναι… μαρουλόφυλλα), αφού το 10% της εταιρείας δίνει σήμερα πάνω από 20 εκατ. ευρώ.

 

AUTOHELLAS: Δωρεάν 40 χιλιάδες ίδιες μετοχές εισηγείται να διατεθούν σε ανώτατα/ανώτερα διοικητικά στελέχη του ομίλου το Δ.Σ της εισηγμένης. Το θέμα θα συζητηθεί στην τακτική γενική συνέλευση της 20ής Απριλίου. Η διάθεση των μετοχών θα διενεργηθεί εντός της φετινής χρονιάς. Όσοι επιλεγούν από το ΔΣ να λάβουν την επιβράβευση, υποχρεούνται να διακρατήσουν τις μετοχές για 24 μήνες.

Προτείνεται, επίσης, να μοιραστεί, ως bonus, σε συγκεκριμένα μέλη του Δ.Σ. το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2022, καθώς και 500 χιλ. ευρώ σε ανώτατα διοικητικά στελέχη, μη μέλη του Δ.Σ.

Τα στελέχη δύνανται να επιλέξουν, αν λάβουν το bonus, τοις μετρητοίς ή μέσω δωρεάν διάθεσης ιδίων μετοχών ή με συνδυασμό των δύο δυνατοτήτων.

Το προτεινόμενο μέρισμα στο 0,65 ευρώ ανά μετοχή.

 

EUROBANK: Κέρδη 34 εκατ. ευρώ από την αποτίμηση επενδυτικών ακινήτων σε εύλογη αξία έγραψε το 2022 η τράπεζα. Η διοίκηση του Φωκίωνος Καραβία (φωτ.), όμως, αναφέρει ότι η άνοδος των τιμών σημειώθηκε, κατά κύριο λόγο, το α’ εξάμηνο του έτους. Προς τα τέλη του 2022, η άνοδος του πληθωρισμού και των επιτοκίων, καθώς και η αύξηση στο κόστος της ενέργειας και των κατασκευών οδήγησε στην υιοθέτηση επιφυλακτικότερης στάσης και επιλεκτικών αγορών.

Πού εστιάζονται οι επιλεκτικές αγορές; Στα «πράσινα» κτήρια, η ζήτηση των οποίων υπερβαίνει την τρέχουσα προσφορά. Εξ ου και η τράπεζα εντατικοποιεί τις προσπάθειες για υλοποίηση επενδύσεων «πράσινης» ενέργειας στα ακίνητά της.

H Eurobank εισέπραξε πέρυσι από πωλήσεις ακινήτων 119 εκατ. ευρώ, είχε έσοδα από μισθώματα 88 εκατ. ευρώ, ενώ ξόδεψε 4 εκατ. ευρώ για επισκευές/επενδύσεις. Το σύνολο του χαρτοφυλακίου αποτιμήθηκε σε 1,4 δισ. ευρώ. Εξ αυτών το 1,35 δισ. ευρώ είναι εμπορικά ακίνητα.

Υ.Γ.: Προκαταβολή ύψους 15 εκατ. ευρώ για αγορά ακινήτου στην Κύπρο έδωσε προ διμήνου η Eurobank. Το ακίνητο προορίζεται για ανέγερση κτιρίου γραφείων.

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ: Με αφορμή την προειδοποιητική στάση εργασίας των υπαλλήλων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η επόμενη κυβέρνηση -όποια και είναι αυτή- θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι πραγματικά θέλει.

Γιατί με ελλείψεις προσωπικού και με εργαζόμενους που υποαμείβονται με βάση τα προσόντα που διαθέτουν -της προέδρου και των αντιπροέδρων, μη εξαιρουμένων- δεν είναι λογικό να προσδοκά κάποιος να παραχθεί έργο πολλαπλάσιο σε μέγεθος και πολύ πιο σύνθετο σε σχέση με το παρελθόν.

Νέα μέτωπα έχουν ανοίξει για την Επιτροπή, όπως η εφαρμογή στην πράξη του νόμου περί εταιρικής διακυβέρνησης, τα ESG κριτήρια, οι παράνομες επενδυτικές πλατφόρμες, τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης που αυξάνονται, τα κρυπτονομίσματα και αρκετά άλλα.

Πέραν αυτών, η χώρα φιλοδοξεί να προσελκύσει πολύ περισσότερες επενδύσεις από το εξωτερικό, την ίδια ώρα που η ΕΧΑΕ επιδιώκει να επαναφέρει το ΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές.

Για όλα αυτά η ύπαρξη μιας ισχυρής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποτελεί προϋπόθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v