Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 18 2023

Κόμμα Κασιδιάρη: Ο Τζανερίκος, το «αβαβά» και το κουρέλιασμα της Δικαιοσύνης-Προσωπικά δεδομένα vs δημοσίου συμφέροντος

Κόμμα Κασιδιάρη: Ο Τζανερίκος, το «αβαβά» και το κουρέλιασμα της Δικαιοσύνης-Προσωπικά δεδομένα vs δημοσίου συμφέροντος

ΚΟΜΜΑ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ: Με αυτή την υπόθεση σας άφησε η στήλη πριν το Πάσχα, με αυτήν, δυστυχώς, επιβάλλεται να επιστρέψει. Διότι από το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δημοκρατία» για το παρασκήνιο μεταξύ Χρήστου Τζανερίκου και κυβέρνησης, που πρακτικά λέει μέχρι και ότι η τελευταία τροπολογία για το Κόμμα Κασιδιάρη εκπονήθηκε, προφανώς ατύπως, από "φίλιους" δικαστές του Αρείου Πάγου(!) , προκύπτει εικόνα διόλου κολακευτική για το σεβασμό της ανεξαρτησίας των θεσμών και το -ήδη διάτρητο-κύρος της Δικαιοσύνης.

Κι αν ήταν μόνο αυτό το ρεπορτάζ ίσως να το παραβλέπαμε. Έλα όμως που έχουν σπεύσει άλλοι να επιβεβαιώσουν καίρια σημεία του!

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι όλη η κόντρα της κυβέρνησης με τον Τζανερίκο, ξεκίνησε όταν ο ίδιος ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενημέρωσε «φιλικά» τον Γιώργο Γεραπετρίτη, (!) ότι «τουλάχιστον οι τρεις από τους πέντε δικαστές του Αρείου Πάγου που θα συγκροτούσαν το τμήμα Α’ δεν θα δεχθούν να βγάλουν εκτός νόμου το μόρφωμα Κασιδιάρη, αν δεν συντρέχουν οι απαιτούμενοι από τον νόμο όροι».

Την ουσία όμως του συγκεκριμένου καίριου σκέλους του δημοσιεύματος, έχει σπεύσει να επιβεβαιώσει δύο ημέρες νωρίτερα, στις 11 Απριλίου ο συνήθως καλά πληροφορημένος περί τα κυβερνητικά αρθρογράφος στα ΝΕΑ, Γιάννης Πρετεντέρης, τον οποίο ουδείς μπορεί να κατηγορήσει για αντιπολιτευτική διάθεση.

Ο τίτλος του άρθρου του; «Αβαβά».

Διότι όπως έγραψε ο ίδιος, δύο ημέρες νωρίτερα επαναλαμβάνουμε, «επί της ουσίας όλοι καταλάβαμε τι πήγε να συμβεί. Να γίνει «αβαβά» η υπόθεση Κασιδιάρη στον Άρειο Πάγο…

… «Με τρεις δικαστές θα είχε γίνει η δουλειά, πριν καν το πάρουμε χαμπάρι. Κι εδώ δεν είναι Παπαγγελόπουλος ή Novartis για φιλικούς διακανονισμούς μεταξύ δικαστών. Είναι Κασιδιάρης»

… «Με τις ευχές της μεγάλης πλειοψηφίας (σ.σ. εννοεί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), η δημοκρατική πολιτεία πήρε τα μέτρα της να αποφύγει το «αβαβά» (σ.σ. καταθέτοντας την νέα τροπολογία).

Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως ότι έχοντας διαφορετική αφετηρία και οπτική, τα δύο αντίθετης «γραμμής» δημοσιεύματα, επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση πληροφορήθηκε την μελλοντική κρίση Αρεοπαγιτών (κατά την εφημερίδα Δημοκρατία από τον ίδιο τον αντιπρόεδρο του αρμόδιου τμήματος κ. Τζανερίκο) και γι αυτό, έσπευσε να αλλάξει δια νόμου τη σύνθεση του τμήματος, ώστε να αποτρέψει το ενδεχόμενο αποτέλεσμα!

Τα όσα δηλώθηκαν περί διεύρυνσης της σύνθεσης ώστε τάχα να μην αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα, είναι καταφανώς… μπαρούφες!

Πρόκειται λοιπόν αναμφίβολα για θεσμική «μπαγαποντιά» ολκής, που μεταξύ άλλων κουρελιάζει το όποιο κύρος έχει απομείνει ακόμη και στα ανώτατα επίπεδα της Δικαιοσύνης.

 

ΚΟΜΜΑ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ ΙΙ: Προς επίρρωσιν των ανωτέρω άλλωστε, η συνήθως «φιλελεύθερη» αρθρογράφος Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, έγραψε προσφάτως στο twitter «Μεγάλη Πέμπτη και οι θρήνοι για τη Δημοκρατία επειδή η κυβέρνηση έπιασε από το λαιμό τους φίλους της Χρυσής Αυγής στον Άρειο Πάγο σπαράσσουν την ψυχή».

Παρά την ειρωνεία του σχολίου θα συμφωνήσουμε με την ουσία του. Όντως, όχι μόνο «έπιασε από το λαιμό» τους αρεοπαγίτες και τις αρεοπαγίτισες η κυβέρνηση, τους τον… στραμπούλιξε κιόλας.

Το αν ήταν «χρυσαυγίτες» δεν ξέρουμε, και άρα οπαδοί εγκληματικής οργάνωσης, ή απλώς είχαν νομικές αμφιβολίες, όπως και πολλοί έγκριτοι νομικοί εκτός Αρείου Πάγου, που έχουν εκφράσει δημοσίως τις επιφυλάξεις τους για τη νομική ρύθμιση της κυβέρνησης.

Όπως δεν ξέρουμε αν αυτό το θεσμικό… στραμπούληγμα, μεταξύ ανώτατων δικαστικών και κυβέρνησης (με τις εκατέρωθεν κατηγορίες να αιωρούνται δημιουργώντας ατμόσφαιρα σήψης), τελικά αποτελεί μια μεγάλη νίκη για τους ακραίους, είτε βρίσκονται στο κόμμα Κασιδιάρη, είτε όχι, είτε αποκλειστεί το κόμμα του είτε όχι.

Ανάλογου ύφους σχόλια με αυτό της κας Ευθυμιοπούλου υπήρξαν βεβαίως και από άλλους αρθρογράφους που μίλησαν εμμέσως πλην σαφώς για «σταγονίδια» στον Άρειο Πάγο, φέρνοντας στο νου αναφορές που γίνονταν προ δεκαετιών για φιλοχουντικές «δράκες» στους κρατικούς μηχανισμούς.

Αν είναι έτσι, οφείλουμε να ανησυχήσουμε. Αν όντως στο πιο «πρεστιζάτο» τμήμα του Αρειου Πάγου, το Α1 που ασχολείται με τα εκλογικά και είναι 11μελές στο σύνολο του, έχουν παρεισφρήσει τουλάχιστον τρεις «χρυσαυγίτες», (περίπου ο ένας στους τρεις) τότε πρέπει να σκεφτούμε μήπως μας δικάζουν… οπαδοί εγκληματικής οργάνωσης.

Αλλά μάλλον δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Οπότε μας μένει το -θεσμικό και δημοκρατικό- ερώτημα, αν «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Ιδίως όταν ο σκοπός θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί με άλλους καταλληλότερους τρόπους, που είχαν εγκαίρως προταθεί, αλλά δεν εισακούστηκαν από την κυβέρνηση.

 

ΚΥΠΡΟΣ: Από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που προβλέπεται τα επόμενα χρόνια να πληρούν τους όρους της «υπό αναθεώρηση» συνθήκης του Μάαστριχτ θα είναι η Κύπρος. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λόγω των συνολικών (όχι μόνο πρωτογενών) δημοσιονομικών της πλεονασμάτων, το έτος 2028 θα έχει δείκτη δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ χαμηλότερο του 60%.

Η χώρα ξέρει να προσπερνά τις κρίσεις ή να τις... αποφεύγει. Γι' αυτό μάλλον πρόσφατα η Αστυνομία της Κύπρου δεν αποδέχτηκε αίτημα της ΕΠΟ προκειμένου ο τελικός του κυπέλλου Ελλάδας να διεξαχθεί στο Νησί της Αφροδίτης.

Προφανώς, έχουν οι άνθρωποι τις πληροφορίες τους για το… φίλαθλο πνεύμα που έχει επικρατήσει σε παλαιότερους τελικούς ελληνικού κυπέλλου.

 

ΕΕΑ: Στην εποχή που η τηλεργασία τείνει να γίνει θεσμός και οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα και δη στην Αθήνα έχουν... πετάξει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) θέλει να αγοράσει ακίνητο.

Ετσι, το υπουργείο Ανάπτυξης ενέκρινε τη διενέργεια δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού από το Ε.Ε.Α., για την αγορά ενός ακινήτου επιφάνειας 3.200 τ.μ. που θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για τις λειτουργικές του ανάγκες.

Ο πήχης έχει μπει στα 7 εκατ. ευρώ (ανώτερο ποσό) και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις προσφορές τους έως τις 8 Μαΐου.

Το ποιος θα είναι ο τυχερός θα το μάθουμε στις 17 Μαΐου οπότε και θα αποσφραγιστούν οι προσφορές.

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Σύσσωμες οι δημοσιογραφικές ενώσεις τάσσονται στο πλευρό της Σταυρούλας Πουλημένη του συνεργατικού ΜΜΕ Alterthess στη δικαστική μάχη που πρόκειται να δώσει απέναντι σε υψηλόβαθμο στέλεχος της «Ελληνικός Χρυσός».

Η υπόθεση δεν μπήκε τυχαία στο στόχαστρο και έχει δυο σημαντικές διαστάσεις. Η δημοσιογράφος, όπως επισημαίνει η ΕΣΗΕΑ, ασκεί έφεση σε πρωτόδικη απόφαση με την οποία έγινε εν μέρει δεκτή αγωγή υψηλόβαθμου στελέχους της «Ελληνικός Χρυσός», λόγω της δημοσίευσης του ονόματος του σε ρεπορτάζ, που αφορούσε καταδικαστική σε βάρος του απόφαση για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Ο δημοσιογραφικός κόσμος κινητοποιήθηκε και εκφράζει έντονη ανησυχία για το σκεπτικό της απόφασης, σύμφωνα με το οποίο η ανάγκη πληροφόρησης του κοινού θα μπορούσε να επιτευχθεί με την απλή καταγραφή του γεγονότος, χωρίς τη δημοσιοποίηση της ταυτότητας του κατηγορουμένου!

«Το σκεπτικό αυτό προσβάλλει, στον πυρήνα της, την Δημοσιογραφική Δεοντολογία, η οποία επιβάλει τη δημοσίευση τεκμηρίων και αποδείξεων. Ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για δημόσια πρόσωπα, η ανάγκη προστασίας του δημοσίου συμφέροντος αλλά και της αποφυγής δυσφήμησης τρίτων προσώπων με παραπλήσιες ιδιότητες, δεν είναι δυνατόν να υπηρετείται με υπονοούμενα και ανώνυμα στοιχεία», επισημαίνει η ΕΣΗΕΑ.

Το θέμα έχει και μια άλλη διάσταση: τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η βιομηχανία «στρατηγικών αγωγών» με σκοπό τη φίμωση του Τύπου, ένα θέμα που απασχολεί διεθνώς την δημοσιογραφική κοινότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, η ΠΟΕΣΥ ανακοίνωσε πρόσφατα την ίδρυση Παρατηρητηρίου με στόχο την καταγραφή, καταγγελία, δημοσιοποίηση και παρακολούθηση υποθέσεων, που εντάσσονται στην πρακτική SLAPP’s.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v