Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 13 2023

Δολάριο: This time is different-Ποια εισηγμένη είναι... ταμάμ για επιστροφή κεφαλαίου-ΔΝΤ: Δυσάρεστο «χρυσό» για Ελλάδα

Δολάριο: This time is different-Ποια εισηγμένη είναι... ταμάμ για επιστροφή κεφαλαίου-ΔΝΤ: Δυσάρεστο «χρυσό» για Ελλάδα

ΔEΗ: Περαιτέρω μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους προσπορίζει στη Επιχείρηση και τη διοίκηση του Γ. Στάσση (φωτό) η πτώση του λόγου καθαρός δανεισμός (1,38 δισ. ευρώ) προς επαναλαμβανόμενα EBITDA (953,7 εκατ. ευρώ) σε 1,45 φορές.

Και αυτό επειδή σε σειρά δανειακών συμβάσεων κυμαινόμενου επιτοκίου, ο εν λόγω χρηματοοικονομικός δείκτης καθορίζει το ύψους του περιθωρίου (spread) δανεισμού.

Με τον καθαρό δανεισμό να υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά, το spread δύο συμβάσεων ανακυκλούμενης πίστωσης, ύψους 300 εκατ. ευρώ η κάθε μια, υποχώρησε σε 2,5% και 2,75% αντίστοιχα. Το spread του κοινοπρακτικού δανείου, που συνάφθηκε προ ετών με τις συστημικές εγχώριες τράπεζες και είχε στο τέλος του 2022 ανεξόφλητο υπόλοιπο 266 εκατ. ευρώ υποχώρησε επίσης, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της ΔEΗ, σε 2,5% με 3,25%.

Ενεργοποιήθηκε, όμως, το πέναλτι 0,50%, λόγω μη επίτευξης στόχου περιορισμού των εκπομπών CO2.

 

ΔΟΛΑΡΙΟ: Πολλές φορές έχει προαναγγελθεί ο «θάνατος» του δολαρίου ως διεθνούς συναλλακτικού και αποθεματικού νομίσματος, χωρίς να συμβεί. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί ειδικοί, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα, που φοβούνται ότι «this time is -really- different».

Για τέσσερις βασικούς λόγους. Ο ένας αφορά την συνεχιζόμενη άνοδο της οικονομικής ισχύος της Κίνας και άλλων μεγάλων οικονομικών παικτών εκτός Δύσης, όπως η Ινδία.

Ο δεύτερος αφορά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες αντικατάστασης του δολαρίου σε διασυνοριακές συναλλαγές μεταξύ μη δυτικών κρατών, όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία το Ιράν και η Βραζιλία, ακόμη και στον ενεργειακό τομέα, όπου το δολάριο ήταν απόλυτος ηγεμόνας, ενώ οι προσπάθειες αυτές συνδυάζονται με την αυξανόμενη προθυμία ένταξης τρίτων χωρών στις BRICS, που λειτουργούν πλέον ως οιωνεί αντίποδας της G7.

Ο τρίτος αφορά την κατάσταση στις ίδιες τις ΗΠΑ, όπου κυριαρχεί η πόλωση και ο διχασμός, δημιουργώντας αβεβαιότητες που έως πρότινος ήταν αδιανόητες.

Ο τέταρτος λόγος έχει να κάνει με τις εκτεταμένες οικονομικές κυρώσεις προς τη Ρωσία, κι ακόμη περισσότερο με τη δέσμευση χρημάτων που ανήκαν στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Κάτι που έδωσε σήμα στον «παγκόσμιο Νότο», ότι τα χρήματα που τοποθετούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, κι εύρυτερα σε χρηματοοικονομικά κέντρα της Δύσης, μπορεί και να χαθούν για γεωπολιτικούς λόγους ή... ιδεολογικούς λόγους.

Πράγματι, η Κίνα από καιρό μειώνει συστηματικά τις τοποθετήσεις της σε αμερικανικά ομόλογα, ενώ εμφανής είναι πλέον και η τάση διαφόρων “sovereign funds” πετρελαϊκής προέλευσης να τοποθετούνται αλλού, με επίκεντρο το Νότο. Όπως εμφανής είναι πλέον και η αγορά χρυσού από τις Κεντρικές Τράπεζες διαφόρων χωρών του παγκόσμιου Νότου.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Νέο Ομολογιακό Αμοιβαίο Κεφάλαιο πενταετούς διάρκειας που προβλέπει την ετήσια διανομή μερίσματος λανσάρει ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας και θα το διαθέτει στους πελάτες της έως και την 12η Μαΐου.

Πρόκειται για το Α/Κ Δήλος Extra Income ΙΙΙ Ομολογιακό, με εκτιμώμενη (όχι εγγυημένη, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στην αγορά ομολόγων, όπως ένα πιστωτικό γεγονός με αθέτηση των υποχρεώσεων εκδοτών ομολόγων και λοιπών αξιογράφων του χαρτοφυλακίου) ετήσια μερισματική απόδοση 3,1%.

Τα ομόλογα που θα αγοραστούν κατά την έναρξη του αμοιβαίου κεφαλαίου επιδιώκεται να διακρατηθούν έως τη λήξη τους και ενδέχεται να προκύψουν υπεραξίες στη λήξη του Α/Κ από τίτλους που είχαν αγοραστεί σε τιμή μικρότερη από την ονομαστική τους αξία.

 

ΟΛΘ: Η εταιρεία δεν προχώρησε το 2022 σε σχηματισμό τακτικού αποθεματικού, καθώς έχει υπερκαλύψει τον υποχρεωτικό βάσει νόμου όρο του να αντιστοιχεί το τακτικό αποθεματικό στο ένα τρίτο του μετοχικού της κεφαλαίου. Επιπρόσθετα, διαθέτει ειδικό αφορολόγητο αποθεματικό 57,4 εκατ. ευρώ.

Αθροιστικά, τακτικό και αφορολόγητο αποθεματικό ανέρχονται σε 69 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα στα 94 εκατ. ευρώ και το capex καλύπτεται από τις ταμειακές ροές.

Ό,τι πρέπει (ταμάμ που λένε και οι Θεσσαλονικείς) για επιστροφή κεφαλαίου

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Όχι πως δεν το ξέραμε, αλλά έχει τη σημασία του να σημειώσουμε ότι και το ΔΝΤ μας απένειμε το χρυσό σε ότι αφορά την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Στην έκθεση Fiscal Monitor αλιεύσαμε τον παρακάτω πίνακα που καταγράφει την πορεία της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με βάση στοιχεία πρώτου εξαμήνου 2022.

Η χώρα μας φιγουράρει στην πρώτη θέση με τις ανατιμήσεις να αγγίζουν το 120% στα «εμπορικά» ακίνητα και να υπερβαίνει το 80% στις κατοικίες.

Αξιο λόγου ότι στον αντίποδα βρίσκεται η Κύπρος. Τα νοικοκυριά της χώρας είδαν τις ανατιμήσεις να περιορίζονται σε ποσοστό κάτω του 20%!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v